Sprid kärleken
Snoddas Familj
Snoddas Familj

Snoddas Familj – Bollnäs GIF:s “Snoddas” bandyspelare var bland annat 1951 och 1956 svenska riksmästare. Den 26 januari 1952 sångdebuterade han i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen, där han sjöng om det som nu kallas “Snoddasfeber”.

Böcker och spel

Gymnastik och dansanläggningar i Bollnäs Sv filmografi, 5-6 (1983, 1977); B. Westman Tullus, “P jakt efter Snoddas,” SvD, 20 september 1990; M. Minnesskr, “90 r” (1985); L. Porne, “Snoddas död – blev kändis över en natt”; A. Schulman, “Hans popularitet upphörde aldrig” N över N i DN, 19 februari 1981.

Hänvisning till den tidigare nämnda artikeln

Det är bäst att förstå om du kan göra en referens till det klumpiga originalet. Om du vill att folk ska gå till onlineversionen bör du länka direkt till den aktuella sidan så att det är tydligt att de går till onlineversionen.

Gösta K. Nordgren,

Du kan också länka till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer, som är urn:sbl:8285. Uniform Resource Name (URN) är en logisk identifiering för denna artikel, i motsats till dess länk (som är en fysisk identifierare). Detta innebär att en hänvisning till artikelns URN kommer att fortsätta fungera även i framtiden, oavsett eventuella ändringar som görs på denna webbplats.

Rättelser

Skicka en rättelse till den här artikeln om du hittar ett fel. Observera dock att endast fakta- och hänvisningsfel kommer att rättas. Eftersom databasen bara är en kopia av originalet (den inbundna utgåvan) kan inga ändringar göras i den; detta faktum måste klargöras.

“Snoddas” introducerade låten “Flottarkärlek” i programmet, och den blev hans signaturlåt och en Top 40-hit. Original “Flottarkärlek” innehöll inte den numera berömda “Haderian Hadera” refrängen. Det var katalysatorn för den efterföljande skivinspelningen och kom först i efterhand. Även om strofen var närvarande före radioprogrammet, fann Hyland detta stötande, så programmets producenter lät “Snoddas” skarva in det i sändningen.

Kalle Nordgren, Göstas pappa, var känd som “Gummi-Kalle” eller “Kdis-Kalle” eftersom han handlade med fisk och sålde kondomer. I Sverige var Son Gösta känd som “Gummisnodden” eftersom han alltid åkte hagelgevär i familjens strömmande bil. Därefter blev “Gummisnodden” till “Snoddas”, vilket är kort och gott. På 70-talet turnerade Arne Qvick (även känd som Arne “Rosen” Qvick efter hans låt med samma namn) och hans band “Snoddas” landet runt.

Karl Erik Svensson, dragartist, följde med “Snoddas” från början av 1970-talet fram till hans alltför tidiga död vid 54 års ålder den 18 februari 1981. Dödsorsaken var en genuin hjärtesorg.

En liten fiskebåt som antogs vara “Snoddas” egen togs med på de lukrativa fisketurneringarna som följde på “Snoddas”-expeditionen i Karusellens vatten. När fansen tog bitar av ekan som minnen, tömdes tre ekor på en enda sommar. De som minns honom som fiskare håller nog med om att “Snoddas” kunde ha varit mycket mer underhållande. Trots att “Flottarkärlek” var en stor hit släppte Torsten Adenby den som en del av sin idols cv.

Någon annonserade Godiva med sloganen “Snoddas mjölkchoklad – med underbara smaken.” Produkten var också känd som “Snoddas-kola” och “Karusellen-choklad” (Karusellen var Hyland-programmet där bandyspelare blir lite sugna över en natt).

En annan beskrev hur Snoddas, på väg till en folkparksgig, stannade för att titta på en pojke i väntan på att läkaren skulle behandla hans sjuka mamma. När Snoddas pojka blev sjuk tog han hem henne, betalade läkaren och tog hand om henne tills hon blev frisk. Publiken väntade tålmodigt medan tiden gick.

Det som verkligen drev Snodda i livet var fiske, basket, kaffe och att köra fort. Faktum kvarstod dock att när han lämnade sin 52-årsfest drack han ihjäl sej p kaffe. Han hävdade också att det inte fanns några problem med hastigheten han körde i eftersom han hade kört bil sedan han var åtta år gammal.

Många trodde att Snoddas manager hade slagit honom, medan andra trodde att han hade gett sina pengar till vänner och familj. Snoddas satte nytt folkparksrekord som inte slagits sedan Carola och Herreys 1983 och 1984?

Familjen verkade inte vara överens om var han kom ifrån. Dom hade inget sätt att betala för tystnaden. Kanske har detta att göra med att Snoddas hade minst två utomäktenskapliga barn?

Snoddas var extremt snål med intim hygien, och sällan tog någon med sig en tandy till en turnéer. En av hans andra dragspelare gjorde den skeva observationen att han borde ha hållit sig mer avslappnad. Snoddas da da da mellan utslutna turnéer (700 kr/gig) hoppade in lite p tegelbruket i Norrborn (60 kr/dag)?

Föräldrar: Karl N. och Jenny F. Lind. De som jobbar med vatten och is. Sångare, med i sv filmerna 52 och 67. Efter avslutad skolgång började Gösta N arbeta som sjöman och tegeler. Hans främsta intressen var utanför aktiviteter som fiske och sporter som baseboll. När N var 13 år gammal gjorde han sin bandydebut med Roste BK.

Han värvades till A-ligan i Bollnäs Gymnastik- och Idrottsförening (GIF) 1947 och ägnade de kommande två decennierna åt att spela centerhalva. Han spelade i 70 raka allsvenska matcher vid denna tid och vann det nationella mästerskapet i bandy två gånger (1951 och 1956) under denna period. Dessutom delade han sin tid mellan några olika läger i början av 1950-talet.

Snoddas Familj

Den 26 januari 1952, dagen innan Bollnäs GIF skulle möta Hammarby i SM-finalen, var N på plats med sitt närliggande gäng för sändningen av radioprogrammet Karusellen. N intervjuades av Lennart Hyland, programledaren, och samtalet avslutades med att N framförde Hugo Lindhs “Flottarkärlek”.

Innan sitt framträdande i Karusellen hade N bara sjungit för bandypubliken under halvtid, på kamratfester och i IOGT-relaterade sammanhang på grund av sin extrema nykteriasm. Men hans framträdande blev en fantastisk framgång. Efter att en natt av vad de gamla kallade “Snoddas-febern” svepte över landet kan N se fram emot ett helt annat livsscenario i framtiden.

N skrev på ett skivkontrakt med det svenska skivbolaget Cupol måndagen därpå. Flottarkärlek blev snabbt en av 1950-talets största hits, med över 350 000 sålda exemplar. Torsten Adenby, sportskribent och artistförmedlare som N träffade vintern 1951, blev N:s omstridde impressario; man tror att N avverkade tillsammans med Adenby över 600 framträdanden 1952, vilket satte besöksrekord på de allra flesta platser som han reste till. Evald Sonefors, dragspelare, fungerade som hans ackompanjatör.

En undersökning gjord efter 474 iakttagelser visade att det ofta kepskinnade N svärmade in på nästan två miljoner män. Han blev snabbt Sveriges mest eftertraktade musiker, och under epokens mest frenetiska period tjänade han häpnadsväckande 15 000 dollar per dag i royalties. N:s resor över landet krönikas i tidningarna.

På 1950-talet var N på höjden av sin berömmelse som artist, men han slutade aldrig turnera, även efter att hans hörapparater slutat fungera. De senaste åren har N:s största publik bestått av framför allt sjuka och äldre.

N:s massiva berömmelse kom till god användning i ett antal sammanhang. Han fick rollen som folkparkssångare i filmen sa-Nisse p nya äventyr av den svenskspråkiga filmstudion Genombrottsret. Så han samarbetade med samma studio om produktionen av Flottare med färg.

Det fanns inte mycket av en roll för N att spela, och han sågs inte ha särskilda krav för att forma sin karaktärs personlighet. “Han är ingen professionell skateboardåkare, men när han sjunger får han mycket uppmärksamhet” Filmen kallades “ett pekoral” av en kritiker (Sv filmografi, 5:s 256 f). N i sa-Nisses sista filmroll var en hemlig agent, och den hade premiär 1967.

Många människor, inklusive idrottsföreningarna och parkerare som anlitade N, tjänade stort på hans berömmelse. N hade ekonomiska svårigheter och ådrog sig skulder trots sina framgångar under de första åren av sin karriär (han rapporterade en inkomst på 225 000 $ 1952). Hans två bilar beslagtogs för bedrägeri 1954. Senare tyckte han att det var mindre svårt att fokusera på sin sång.

Trots en liten repertoar och en relativt låg profil på scenen blev N mer populär än någon annan S.V. artist på kortare tid. Han startade “amatörismens guldålder” på 1950-talet och var själv “den största amatören” (Porne). N:s idolstatus förändrades inte, och hans lyssnare hittade lätt gemensam grund med honom tack vare hans opåverkade sätt och genuina uppträdande. På grund av hans unika egenskaper kunde hans berömmelse aldrig riktigt ta fart.

Snoddas Familj
Snoddas Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!