Sprid kärleken
Pia Sundhage Partner
Pia Sundhage Partner

Pia Sundhage Partner – Pia reser till sitt sommarhus i Spersboda så mycket hon kan. När hennes amerikanska utbildningskontrakt går ut 2012 planerar hon att hitta arbete i Sverige.Jag har aldrig jobbat för något annat än en fast lön och kanske ett par shorts på sidan.

Jag läser känslan upprepade gånger, lägger sedan ner tidningsurklippet och förklarar: “Pia Sundhage är inte så bra ännu.” Hur som helst. Jag har läst mer av en gammal intervju från 1984. Nuvarande 24-åriga Pia berättar: “Jag får bara 25 kronor per match, men fotboll är ett sätt att leva.” Och hon ser inte ut att smyga sig på bilden.

Fotboll, kära läsare; den svåraste av alla sporter jag aldrig har provat. Dessutom finns det många av dem. Min barndomsgymnastiklärare, Babsan, frågade en gång tjejerna: “Var har ni passningsspelet, tjejer?” medan hon rodnade allvarligt i sin visselpipa. Ja, fråga mig inte, och jag hoppade på en snödriva, eller i alla fall en benbrott. Allt med spelet förbryllar mig, från offsidereglerna till 4-4-2-uppställningen och taktiken “lopping in the djupled”.

Man måste vara väl kompenserad för att syssla med eländet. Nitionio miljoner per år är en bra utgångspunkt. Jag har läst att Golden Gossip Zlatan Ibrahimovic arbetar för att betala räkningarna genom att jonglera med bollar under hela sin arbetsdag. Tänker inte säga något annat.

Man måste möta en sådan kvinna i köttet, idissla om henne och samtala fritt med henne.
Det är vinter och ganska kyligt när jag äntligen tar mig till Spersboda, en stad långt ute på landet norr om Stockholm. Pia Sundhage, 49, är på kort besök från USA där hon nu är bosatt efter att ha blivit förbundskapten för det amerikanska damlandslaget i fotboll. Ett lag som vann OS-guldet 2008 under Pias ledning.

När jag öppnar dörren till hennes röda sommarhus är min första tanke: “Jag hoppas att hon inte får betalt i shorts där borta.” Ingen öppnar. Då hör jag plötsligt något banka och hamra ner mot sjöns strand. Jag följer en liten hjort ner mot en redskapsskjul, där en medelålders kvinna står och fnissar på en trappa.

Blaxorer fyllda med molarer. Kops bakochfram. Fleecetröja. Lite klokare och grisligare än när allt började, men ändå en av Sveriges bästa damfotbolspelare någonsin. Namnet är Pia Sundhage. Omväxlande uttalas “Soond-hahg-eh” som amerikanerna säger. Jag ansträngde mig inte för att få pengar att byta ägare.

Det här är otroligt fascinerande och roligt att tänka på. Att jag kunde fortsätta träna tjejerna i fem år till var väldigt viktigt för mig. När jag äntligen går i pension kommer jag att kunna leva som min lillasyster i många år på pengarna, men det håller inte för evigt. Men jag sitter ganska och vet att jag… Hur presenterar jag mig? Okej, jag har inga barn. Jag köper ingenting.

Men jag köper CD-skivor. Och att uppdatera sommarstugan kommer utan tvekan att kosta dig. Men jag planerar att jobba länge. Fotboll är en stor del av mitt liv, och jag kan inte föreställa mig mitt liv utan den. Åh, det är så härligt!

I över 40 år hade jag intrycket att jag var den enda människan på planeten som spelade fotboll. För att vara bäst, sa jag då. Andra killar tyckte att jag var lite halvnaken, men… Där får jag kanske hylla min kärleksfulla mamma och pappa som inte längre finns med oss. De tillåter mig att vara den jag är. Svaret är ja; Jag finns här för dig på udda. Ingen i min familj har någonsin visat stort intresse för sport.

När du var sju år tog en tränare in dig under aliaset “Pelle” eftersom det inte fanns några flicklags tillgängliga. Det upptäcktes inte förrän tre år senare…Ja du har rätt; det området är lagom festligt. När jag var liten brukade jag bli tagen för en pojke hela tiden. En av min mammas vänner frågade henne: “Jaha, är det där din lille pojk?” när hon och jag var ute och handlade EPA-förnödenheter i Ulricehamn. När någon frågade fick mamma förtydliga: “Nej, hon är faktiskt en flicka.”

Om jag bara hade blivit jätteledsen

Jag berättade för henne hur exalterad jag var över att bli vald till en pojke när vi pratade om det de senaste åren. Allt är en fråga om perspektiv. För mig var en “pojke” någon som kunde spela fotboll, vilket så klart var det jag ville göra. Och som sagt, jag accepterar att vara den jag var.

Till skolan med dig! Barn är inte alltid söta, trots allt.Ja. När vi flyttade till Ulricehamn gick jag över till Bogesundsskolan från min förra skola. Jag minns att min pappa släppte av mig i skolan och såg flimmer och pojkar uppställda åt olika håll utanför dörren. Jag gick snabbt till TV:ns fladdrande ljus.

Ja, när de andra tjejerna började bli dolda och bege sig ut till diskoteket klädde jag på mig i skogen och satte mig framför garageporten, där jag satt och läste en bok. I mina tankar var disco och liknande musik i sig högljudd. Jag borde spela fotboll. Det var avgörande.

Säg inte det. Jag minns att jag satt ner med en tjej som heter Marina en morgon och hade en trevlig pratstund. Vi gick ganska bra i årskursen, sju eller åtta. Åh, Marina, hon presenterade sig själv. Det tog runt 20 minuter varje morgon, på pricken. Jag frågade henne: “Skämtar du med mig?” Till minut! På den tiden cyklade jag hela sträckan till skolan. Och varje morgon gjorde hon just det. Jag såg saker från en helt ny vinkel…

Pia Sundhage Partner

Nej, jag pratade inte så mycket om det. Just då gjorde jag det. Jag tog ett flyg till Göteborg efter att ha slutat gymnasiet. Jag hade mitt första “riktiga” förhållande vid den tidpunkten. Men fotbollen fortsatte att äta på min fritid. Fotboll och musik.

Ja, det var en fotbollsmatch såklart. Jag var tränare i Norge, så vårt möte var en ren slump. Vi har varit tillsammans i fem år nu. Förr spelade Marie fotboll på egen hand i Gideonsberg.

Du, det är ganska ondskefullt… Men sådan sötma är livet. Jag kommer att vara där i några månader och sedan återvända hem en stund innan jag beger mig ut igen. Jag hyr ett rum i ett hus i Charlotte, North Carolina, på östkusten. Professionell ligaspel har avslutats.

Nej, jag är inte intresserad av det. Och det är det sista hon vill. Vi gjorde det valet. Jag vill ägna all min uppmärksamhet åt fotboll medan jag är där. Jag anser dock att 2012 är gränsåret; efter det planerar jag att återvända till Sverige för gott.

Slösa inte idag; fånga dagen! Och det här är OS-ringen (visar en bred, härlig ring). Jag är riktigt nöjd med det. Sundhage och USA:s olympiska lag är skrivna på den. Och så är fotbollen också.

Du har förklarat att fotboll är din favoritsport. Ett sätt att leva som inte passar ihop med att bilda familj. Men du har aldrig förnekat att du vill ha barn, eller hur.Det låter dramatiskt, men jag var inget dramatiskt barn. Jag har aldrig känt så mot barn som min systers ålder.

Dagen efter att hon fött barn sprang jag på henne. Hon utbrast: “Detta är det bästa som någonsin har hänt mig!” Tänk dig att stoppa lilla Carin i magen… Det här borde du få uppleva tillsammans med Pia! (skratt). Jag kan dock säga att detta val inte har varit särskilt betydelsefullt för mig.

Du är otroligt omtyckt bland amerikanska gymbesökare. Det amerikanska damfotbollslaget har anammat din distinkta ledarskapsstil. Jag håller fast vid vad jag kallar en “sextonhundratalets” filosofi. Det krävs tre positiva saker för att motverka en negativ. Än i dag har ingen av tjejerna sett läxorna vi tilldelat. Jag tror att framsteg görs när rätt saker visas snarare än fel.

Du slår vad om din skratt, det är en ja! Fotbollsplanen ska ha lyster. Jag kan gå in i omklädningsrummet och genast börja sjunga för tjejerna.Ja! Jag funderade på vad jag skulle säga till fansen och kom på det här. Och så kom ljuset till mig. Det var för sent. Så då väljer jag definitivt fel lats att sätta i deras öron. Och jag är inte säker på om det låter så bra. Men hela poängen är att ha tro på sig själv och att vara kapabel.

Glenn Hysén har sagt att det han saknar mest med sina fotbollsdagar är omklädningsrumsupptåg och bussturer. Får jag fråga dig en historia.Ja. Nu är det en tydlig skillnad mellan kvinnors och mäns språkbruk, men känslor och attityder är oförändrade. Det fastnade verkligen för mig. Strängarna på min gitarr knäppte på en halv gång precis innan vi skulle gå och träna (skratt).Jag slog bara på gitarren, dunkade på den i tid och spelade ännu högre låtar.

Tvärtom! Jag är ganska stolt för jag tror att allt detta är tack vare oss – de gamla tanterna som spelade förr i tiden, Leidinge, Börjesson och allt annat vi hade. Jag har levt och deltagit i hela damfotbollens historia.

Pia Sundhage Partner
Pia Sundhage Partner

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!