Sprid kärleken
Magnus Gisslen Fru
Magnus Gisslen Fru

Magnus Gisslen Fru – Helena Gisslén minns besöket väl; hon visade statsministern om provtagningstälte.Ändå, i efterhand, är det lätt att se humorn eller absurditeten. I likhet med “jaha, där kom Stefan Löfvén.” Allt blev väldigt overkligt.

Några veckor in i mars började sjukhuset se en tillströmning av svårt sjuka patienter. Den 18 mars förbjöds andra besökare än de som hade schemalagda möten från sjukhuset. Alla bidrag lyssnades på och ingen med influensaliknande symtom släpptes in. Patienter med smittskyddslagen täckta sjukdomar som hiv och hepatit är nu de enda som förs till infektionsisolering. I allmänhet pausar allt annat.

Helena Gissléns andel antydde att hon kan börja hjälpa till på intensivvårdsavdelningen (ICU) på grund av hennes tidigare erfarenhet från IVA. Lotta Koitrand är chefssköterska för infektionssjukdomar vid IVA. Hon har arbetat i hemmet i 25 år och sett många epidemier, inklusive svininfluensa, fågelinfluensa, sars och ebola. När de första covidpatienterna kom var personalen förberedd.

Vi har stor kunskap om ebola i Göteborgs stad och gör rutinmässiga standardiserade patientvårdsövningar. Vi är säkra på maskineriet och hanteringen. Allt blev ganska konstigt efter det. Vi har pratat mycket om epidemier, och nu har en av dem kommit, säger hon.

Doktor Daniel Bremell är van vid att träffa patienter som har fått våra luftburna sjukdomar. Detta var dock inte normen.Det överväldigande behovet av respiratorvård var alarmerande. Och de hade varit sjuka länge hemma, men hade snabbt blivit för svaga för att flytta runt.

Nu bevittnade han infectio-IVA bli en plats där patienter kom att intuberas på gränsen till kollaps. De lemlädda döda fördes till standardisoleringsavdelningarna på infektionskliniken. När de behövde IVA-vård låg många av dem också i respirator, så läkarna satte upp ett system där patienterna kunde intuberas och kopplas till infektionsbekämpande IVA-maskiner.

Därefter vårdades patienter till en början med tonvikt på infektions-IVA, men i takt med att fler patienter lades in gjordes fler konventionella IVA-sängar tillgängliga på huvudsjukhuset, på Mölndal och på Sahlgrenska.

Jag uppskattar att vi med framgång kunde sonda sex patienter dagligen. De resurser och personal vi har här gjorde att vi kunde åstadkomma mycket. Att lägga någon i respirator är otroligt komplicerat, inklusive flera organsystem, tester och till och med fysiskt trauma mot nacke och huvud.

Patienten ska sedan flygas, och en transportrespirator ska fästas före start. Underkirurger och kirurger från flera sjukhusenheter samt sjukhusets bemanningstjänst gav utmärkt assistans, enligt Daniel Bremell.

Lotta Koitrand var fast inställd på att leda sin division med järnhand. Fyra IVA-placeringar är vanligtvis bemannade med tre läkare och tre stödpersonal över natten. Nu är det dags att dubbla det. Alla blev beordrade att arbeta olika dagar. Arbetssätten förändrades drastiskt från vad de anställda var vana vid.

Vi är en trevlig, liten IVA-avdelning som ofta har långa handläggningstider, så tre till fyra veckor är ingen stor sak för oss. Här var servicen snabb – vanligtvis tre till fyra timmar. Det var ganska frustrerande för oss att inte få kontakt med patienterna vi behandlade. Att ha så många avslut varje dag verkade verkligen obekvämt.

Lotta Koitrand säger: “Jag vill beskriva arbetsdagarna som extraordinärt intensiva, och för mig betyder det att det fanns så mycket att göra, men också att det fanns så mycket nytt.” Anna-Carin Bernesjö, hans assistent och chefen för hennes division på IVA, förklarar:

Men trots det har allt fungerat väldigt bra. Vi skiljer oss från andra intensivvårdsanläggningar, särskilt de som hastigt byggdes och bemannades med outbildade individer, genom att vi inte är rädda för höjder och vill arbeta i trygga miljöer. Hon säger att det har varit till hjälp eftersom tempot har varit så högt. Och enligt Lotta Koitrand var det som kändes tuffast inte alls intensiteten. Hans personal kommer med något helt annat till bordet.

Det var många svårt sjuka patienter. De var väldigt pratsamma och väldigt berusade innan de svimmade. Vi kunde råda dem att meddela sina nära och kära att de var på väg att dö genom att ringa och berätta de dåliga nyheterna. Mina medarbetare har berättat för mig att det har varit ganska smärtsamt att lyssna på dessa samtal. Varken läkarna eller patienterna hade någon aning om huruvida det samtalet var det sista de någonsin skulle ha.

Frasen “Blev inkastade i corona-bunkern”

Det var en “tävling” bland läkarsekreterarna för att avgöra vem som skulle välja rätt datum för den första positiva kröningen på sjukhusets poliklinik. De var taggade i soffan just då.Det hände mycket tidigare än vi trodde. Och omedelbart efter ankomsten blev vi inkörda i “corona-bunkern”, som Linn sell uttrycker det.

Magnus Gisslen Fru

Författare: Magnus Gisslén

Jag är infektionsspecialist och professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitets sjukhus.Efter många års tjänstgöring är Magnus Gisslén nu även ansvarig för covid-19 på HIV-mottagningen i Göteborg. Han har fokuserat sin forskning på hur hiv påverkar det centrala nervsystemet och hur människokroppen fungerar som en reservoar för infektionen.

Han var där i början av svininfluensapandemin och hjälpte till att upprätta en biobank där prover från patienter med olika svårighetsgrad av svininfluensan förvaras. Det finns flera vetenskapliga publikationer inom området, och ett antal pågående vetenskapliga undersökningar.

År 2020 skulle alla i Sverige äntligen veta vem landets officiella epidemiolog var. Men efter Corona-pandemin blev Anders Tegnell ett känt namn överallt. Magnus Gisslén tillträder som ny statsepidemiolog den åttio september. Efter fem söndagar är Gisslén värd för en middag för att diskutera sin nya roll och eventuella framtida kapningar.

Den 17 januari planerade infektionskliniken på Västra sjukhuset en fest för att fira sitt 50-årsjubileum. Vissa människor fick avstå från firandet och stanna på jobbet för att testa den första patienten som hade fått fel dos av covid-19. Det nya viruset dök upp här först, och det har legat här längst.

Infektionskliniken hade förberett sig för den massiva festparaden i flera månader. Alla läsarna var fastnade. Bilder från förr hade ramats in. Den svenska tidningen Göteborgs-Posten var på plats och genomförde intervjuer med arbetare som under året behandlats med hiv, tuberkulos och antibiotikaresistenta bakterier. En vecka innan semesterfirandet började fick personalen på infektionsmottagningen på Södra sjukhuset besked om att de snart skulle fira 50-årsjubileum.

Men när torsdagen rullade på hade en liten grupp varit kvar på jobbet.Jag minns att en av överherrarna under hela veckan sa till mig, “ni har väl hört om det här viruset i Kina”, och att jag omedelbart kände igen referensen. Och fredagen den 17 januari implanterade vi den första patienten med covid-19. Kirurg och sektionschef infektionsförebyggande Helena Gisslén skämtar om att presenten var som en liten födelsedagspresent till laget.

Patienter som tillbringade semestern i Wuhan testade negativt. Men Helena Gisslén och hennes medarbetare insåg att det redan var för sent. Patientspecifika rutiner skyndades till produktion. Fler personer anställdes och ett separat rum avsattes för testning. Läkarna började hålla sig uppdaterade om de senaste behandlingsmetoderna och självkännedomen.
Namn: Helena Gisslén.

Därefter tog det ytterligare några veckor innan provagerandet kom igång på riktigt. Men efter idrottskärleken, när många varit ute och vilat, saknade det ordning och reda, säger Helena Gisslén.Den natten klev hon bort från sitt skrivbord och kom inte tillbaka på flera månader. Tiden verkade stå stilla på whiteboardtavlan utanför hennes rum, där hon brukade skriva sin veckoplanering. Där på sommaren satt planeringen för vecka 8.

Mannen var en virtuos xylofonist.De flesta sjukhuspersonal kan nu läsa datumet: 26 februari. En man i trettioårsåldern sågs i norra Italien. Han var inte särskilt uppmärksam, men han var inte särskilt brådskande heller.

På Infektionsmottagningen finns sextio behandlingsplatser på Västra sjukhusets tredje, andra, tredje respektive fjärde våningsplan. Det finns även en sprututbytesmottagning, en kuratorenhet och en administrativ enhet utöver en daglig medicinsk enhet. Hela kliniken är för närvarande nedsänkt i ett massivt åtagande.

Virolog Dr Daniel Bremell.Sektionschef och infektionsläkare Daniel Bremell hade jour den natten när den första patienten kom. Mer än något annat minns han att han gick omkring på kliniken med headset i flera dagar.Som en irriterad mobiltelefonberoende pratade han i telefon oavbrutet.

Vi fördubblade antalet läkare för att kunna svara på alla frågor från 1177 och oförskämda patienter. Men huvuddelen av det inledande arbetet involverade smittspraying. Tillsammans med Smittskydd kartlade vi noggrant varje kontakt hos varje drabbad person. Det kan handla om någon som lagt sig i vägen för ett tåg; alla skulle kartläggas.

Helena Gisslén, chef för infektionsbevakningen, kunde samtidigt ta hand om provageringen. Även om vi nästan aldrig haft några patienter med covid-19 smittade gjorde vi ändå en hel del tester för falskt positiva. I början reserverade vi fyra rum för teständamål på värdshuset.Först såg läkarna var och en av sina patienter. Rummen fick städas i två timmar efter varje patient, och logistiken för detta blev ohållbar.

Magnus Gisslen Fru
Magnus Gisslen Fru

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!