Sprid kärleken
Ina Lundström Dotter
Ina Lundström Dotter

Ina Lundström Dotter – Jag är verkligen inte för musik som gränsar till radioteater. Liksom många av mina andra babyboomers tycker jag att det är irriterande när sångare använder autotune och filter som skymmer subtila nyanser i sina framträdanden.

Jag gillar verkligen musiker som krälar, spottar och krampar. Fred Som. Musiker som är så hängivna sitt hantverk att de får de som inte vill söka sig själva att låta patetiska. Det är inte en slump som jag ger er min morgon efter att ha blivit så brutalt väckt av Killinggangen.

Ett annat album med Fred är Bellmans Ack du min moder, som handlar om alkoholism och glädjen att dricka igen; just den här inspelningen gjordes när Fred satte sig i soffan och sjöng om sin egen självförstörelse på norsk radio.

Den kvällen jag hörde om hur stor Fred var, så stor att jag inte kunde sluta grina, sa min far till mig att sjömannens elände inte var över bara för att skeppet hade tagit slut. Kanske gick han fram till stången med den svenska flaggan och frågade om han kunde ta med sig den tillbaka till Sverige.

Och det vet du, pappa. Och så blev han befriad från sina minnen och fick leva med de närliggande flickungen, som nu var ganska stor och innefattade barn. Han började också regelbundet blicka ut från masten och tog små steg mot typen Marstrand för att han önskade och var fräsch på samma sätt. Sedan slutade jag stöna och somnade.

Trettio år senare, när jag pratade med min pappa om det, berättade han att han också hade vuxit upp med den här historien och att hans mamma hade berättat för honom samma sak som hon hade berättat för mig. Mannen i båten gick trots allt ut på vattnet. Det är den sortens gremlins jag förväntar mig att en förnuftig person ska vara försiktig med.

Min mamma gillar verkligen Fred. Hon gillade verkligen inte att jag stirrade på Fred. Eftersom hon var ensamstående förälder och hennes jobb krävde att hon var borta från hemmet under längre perioder, hade hon begränsat inflytande över min kulturella uppväxt. Och hennes liv hade lärt henne att ha låg tolerans för griniga män med mycket press.

Naturligtvis är hon också förtjust i sångfåglar. Många som jobbar heltid tar dock inte illa upp av att deras liftande sjöman aldrig kom hem. Majoriteten av människor skryter fortfarande inte med ovanligt stora summor pengar.Hon har också lärt sig av sina föräldrar hur man kan övervinna överväldigande känslor. Min mamma föddes i Indonesien 1947; de närmaste minuterna kommer att vara tysta, men du bör hålla i dina hattar.

Mina mor- och farföräldrar hade var sin familj i Indokina på 400-talet. Japan invaderade och ockuperade Indokina under andra världskriget och byggde koncentrationsläger över hela landet. Mödrar och fäder placerades i koncentrationsläger, där många av dem dog.

Men var och en hade familjer, mödrar och barn som inte överlevde. Mina morföräldrar träffades i slutet av kriget och adopterade mig. När min mamma var gravid flyttade familjen till Holland, där hon träffade min älskade pappa, som levde efter Jack Kerouacs dröm.

Min farfar tyckte om att berätta historier. Han berättade när vi träffades, och han berättade på ett pengaband som han spelade in historien på och skickade till Sverige. Men ingen av låtarna handlade om ämnen som är för känsliga för att diskutera med barn eller ens i en avslappnad miljö med vuxna.

Istället stannade jag hemma för att titta på min första bergsprängare, en Hitachi TRK 8180-E, och lyssnade på honom gå upp mot enorma tigrar. Hur man överlever i veckor i djungeln med bara en machete. Eller så kanske han fick en metallplatta i huvudet som en permanent påminnelse om att alltid vara vaksam när det gäller flygplatssäkerhet när han var på Sumatra och försökte skjuta lite vildsvin och en kula rickoschettade.

Han kunde låta sitt liv, som faktiskt var fyllt av död, utspela sig som en roman av Rudyard Kipling, komplett med krokiga blommor, bambusvärd och komodo-drakar.Jag har fortfarande cashbandet och jag har bjudit på några av hans låtar också, speciellt hans mest spelade låt, Jimmie Rodgers Never No Mo Blues.

Vi kan aldrig veta mer om någon än de väljer att dela med sig av, men jag kan med mina egna ögon säga att den tystaste rösten är Pistol Packin’ Papa, en låt om hur otroligt vackert det är att skjuta en pistol, sådana som är finns bara i gangsterrap och old country.

Ina Lundström Dotter

En utskrift av Ina Lundströms sommarshow finns här. Texten fortfarande tillgänglig 30 dagar efter senaste sändning den 20 augusti.Mitt hem är en fristad för mina oförskämda bergsbestigare och uthärdliga bandmedlemmar. Jag brukar köpa dem på rea, och de funkar inte direkt, men det brukar funka om man har en bra bred gummisnodd eller lite helt fin kontaktspray. Mina vänner skämtar om att min lägenhet är en hi-fi-kyrka.

När jag var 18 år gammal gick jag och tigersurfade över sidan av en vattenskoter, och detta Hitachi-armbandsur med Pusher-logotypen var med mig hela tiden. Jag minns att bandet spelade Noreagas Superthug när jag sprang iväg och kliade mina knogar på valpen som var till salu.

Min axel-rem JVC modell, köpt på Helmers Hifi Shop på Vasasatan i Göteborg. Jag var tvungen att göra grävling på honom i veckor sedan han vägrade sälja den till mig, men till slut grott han. Och där är det, märket Pioneer som fanns där på sjukhuset när jag födde min dotter, bredvid Pepsi-burkarna – även om jag hade tänkt att det skulle vara Dan Berglund, men jag ersatte honom inte vid den tiden.

Det finns tre eller fyra andra i mitt dagliga rum, och jag placerar den jag gillar mest för tillfället ovanpå den extra näbben jag gör för var och en. På samma sätt brukar jag delta i sommarens blandband, där jag plockar ut de bästa låtarna från hela världen på måfå. Helt, helt, och just i detta ögonblick, faller jag. Och det är precis vad jag ska göra i det här avsnittet; Jag ska spela mina två favoritlåtar för dig.

Bergsprängare är motsatsen till hörluras, därför gillar jag dem. Att höra röster är den tydligaste indikatorn på att människor tror att de blir iakttagna. De är nu den överväldigande majoriteten av dem som använder delade transporter. Och ja, hörlurar är fantastiska. Tyvärr är de helt värdelösa i att skapa hemligheter när man hör samma sak som en annan person hör med en enda ögonblick.

Jag pratar om att du inte kan lyssna på vad jag säger just nu. Utan att dela samma känslor om situationen samtidigt. Det bästa sättet jag någonsin har hört det uttalat var genom att låta någon spendera en sekund på att flyga i samma ström. Uppmuntran att vända sig inom genom meditation. Ändra djupet till brett. Lyssna, Lyssna! Säg vad.

Och ingen verkar höra något särskilt ofta. Men det hindrar mig inte från att säga till mina sugande kollegor: Kolla in det här! Lägg ner telefonen! Lyssna på den här låten. Kolla in den här pilen. Nu! Strax före bakåtspolningen. Till lyssna!Eftersom jag aldrig kunde ha varit något annat är det inte mitt fel att jag är en syndare här. Jag växte upp bland min fars noggrant underhållna och väl kurerade arkiv. Min mamma var ofta frånvarande och en källa till stress för vår familj, medan min far ansåg att det jag gör för att leva är prostitution.

Jag minns inte att han åkte till jobbet eller återvände hem efter en lång dag. Jag har aldrig sett honom komma hem från en hård dag på jobbet och sedan gå direkt till fotbollsplanen för att varva ner med en match.Han läser rakryggat och tittar på film med odelad uppmärksamhet.

I mitt barndomshem – det vill säga i min fars arkiv – fanns det ingen radio som lättjefullt sände låtar. Bara i vardagsrummet, som var inrett med ruttnande indonesiska möbler och tusentals skivor, kunde musik höras. Där inne fanns ett mix av reek, stark bön och Karl Lagerfelds herrparfym. Och inuti var volymen så hög att jag kunde se tee på maxvolymen långt innan jag nådde mittpunkten, eftersom saker och ting kunde tillåtas vara så.

Han lyssnade vanligtvis ensam, men det fanns tillfällen då musiken slutade abrupt och han skrek efter mig, “IIIIIIIIIINA!” Snälla kom! Du måste lyssna på denna grej!Sedan kunde jag smygt pyssla mina kvinnliga händer med något slags legalt narkotika och gå in i bostadsutrymmet.

Han sa: “Sätt dig här!”Stulen stod precis där ljudet ekade mellan de två massiva hexen, och han såg till att jag inte gjorde det där irriterande barnmyset där ögonen dyker upp i drinken eller personen sitter och slumrar, för han ville att jag skulle ha det så bra som möjligt. förutsättningar för att få hem bytet.Och så sa han: “Lyssna!” Lyssna på denna trumsolot just nu.

Och jag fattade… yttra ingenting. Sedan, beroende på om han vände sig till stötvist supande i de stunderna eller inte, var han antingen uppgiven eller rasant.Det fanns dock andra körfält att ta. Den sorten som vilken man som helst med öron kan njuta av och som inte kräver en förståelse för modern jazzjargong för att uppskatta (för, låt oss inse det, en femåring vet inte ett slick om Albert Ayler).

Även manus skrivna på svenska som i huvudsak är identiska med talade rader, om inte bättre. vars hjärtan krossades av samma sorts pressade män vars hjärtan krossades av min fars självsäkerhet.Evert och Cornelis.

Ina Lundström Dotter
Ina Lundström Dotter

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!