Sprid kärleken
Görel Hanser Familj
Görel Hanser Familj

Görel Hanser Familj – Görel Hanser, som hette Görel Johnsen, föddes den 21 juni 1949 i Skultorp, inte långt från Skövde. Den 29 september 1969 började Johnsen arbeta i huvudkontoret för Polar Music, ett skivbolag, och Sweden Music, ett förlag som drivs av Stig Anderson.

Berömda är Anders Hansers Abba-bilder. Prisetade och musiksatta bildspel om kultur och Svenska världsarv är allmänt mindre kända. Vid det här laget hyllar han Dag Hammarskjöld. Anders Hanser är känd som “Abba-fotografen” efter åren då han kunde fota de fyra stjärnorna i privata sammanhang när de var allra störst.

Eftersom han var gift med Görel Hanser, en nyckelfigur i Stikkan Andersons skivbolag Polar Music och vice vd, kunde han ansluta sig till “Abba-familjen” och följa Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid på närliggande scener. Hans Abba-bilder är ett olika pris.

Men hans största glädje är att skapa alla bilder i sin egen unika konstnärliga stil, om så olikartade ämnen som August Strindberg, andra världskriget, Serengeti, Peter Dahl, Kina, Hugo Alfvén och Dan Andersson. Uppenbarligen finns även Anders Hansers bilder och inspelningar med gruppen från 1974 till 1999, samt “Från Abba till Mamma Mia” som presenteras här.

Till sist är han nog mest stolt över sin lilla magiska bild om Sverige, “Med blågula ögon”, som hade premiär på Dalhalla 2004. Under hans fantastiska bilder följer Benny Anderssons musik från Smygehuk i söder till Kebnekaise i norr, med Max von Sydow som högtalare.

Jag ville göra bildreportage och resa världen. Däremot träffade jag Görel, stannade i Sverige och började göra fotojobb för företag inom cruisingbranschen. Den ene gav den till den andre. Anders Hanser berättar att han i princip var ganska upptagen med arbete från 1979 till 2008.

Han drar sig tillbaka till sin ateljé på Kommendörsgatan i Stockholm, där han har skapat en biografi med 40 fläckar och ett stort sex meter brett tavelfönster. Att börja visa några av hans program är en meddelanden upp Folkets hus och parker.

Även om vi aldrig har gjort reklam så har det meddelats att grupper kan bokas för att synas på TV. Vid enstaka tillfällen tränar min son Carl med fyra grupper på en dag. Hanser har inte en formell fotoutbildning, men han har redan tidigt valde kameran med stort uttryck. Ett rykte gick om att prinsessan Margarethas engelska pojkvän var på besök.

– Jag blev bara möjligt att ta en bild av en kunglig bil som passade, men det bästa var att DN:s fotograf Ingemar Berling, som var där i samma ärende som jag, lät mig följa med till DN i Klara och även bjöd mig. att komma tillbaka. Dessutom kunde jag inte missa den möjligheten…

Men snart var han ensam och fotograferade allt från sport till popband, även om han jobbade med Berling på några stycken. Många av hans bilder publicerades i DN och “pojkspolingen”. Anders, som är femton år, hann en gång med sina bilder från ett fotbolls-SM tävla om att vinna superpumpen på bildtidningen Se.

Anders Hanser hade en pappa som var musikledare och en mamma som var operasångerska och han föddes i Orsa i Dalarna (“där har jag mitt hjärta”). Årsta i söder Stockholm var Årsta för Anders egen familj. Han gick på Adolf Fredriks musikklasser under tonåren, men med allt fokus på fotografi blev han stjärnan. Vad han egentligen ville var att ta med sina föräldrar på en resa till USA medan han arbetade upp sin charm.

– Jag blev misshandlad i duschen och tillbringade tre månader i USA som 17-åring, då jag utsattes för hot. – Jag satt och sköt, säger Anders med ett skratt. Han valde ändå en gedigen lärarutbildning och jobbar på mellanstadiet. Vi hittar honom som producent för utbildningsprogram på SR snart, även om det blir senare. Samtidigt blev drömmen om att bli fotograf för stark och han startade eget företag på Östermalm.

Det är redan 2015 och Anders Hanser har fått flera utmärkelser för sin kulturella fördel som fotograf. Förra året tilldelades han både guldmedaljen av H M Konungen och Stora kulturpris i Dalarna av Landstinget. Det här är Evert Taubestiftelsen Sjösalapris, som bara har vunnits av Håkan Hellström och Lasse Berghagen.

I mina bildspel och filmer spelar musik en avgörande roll, men jag lär mig att inte bli förstapristagaren som inte gör mål direkt med musik. Motivatorer är nyfikenhet och vill att beröra. Men det finns också en önskan att berätta historier om människor och faror innan de inträffar i verkligheten. Nyligen blev filmberättaren Anders Hanser Dalarnas kulturpristagare och fick pris.

Görel Hanser Familj

Anders Hanser ses på produktionsbolagets kontor på Östermalm i Stockholm. Snabbt leder han oss runt i lokalen som tidigare var förråd men som nu är uppdelad i fotostudio, konstateljé och biosalong sedan över trettio år tillbaka.

Jag har svårt att stå stilla i mitt arbete, vill göra mer och vidare. Jag inte kan eller vill stoppa det slagsmotor. Det måste jag göra eftersom jag upptäcker att ingen har gjort en film om Dan Andersson eller Carl Larsson.

Han har gjort det och mycket annat. Hittills har det blivit ett tjugotal filmer på Dalarna och kulturpersonligheter kopplade till föreställningen. Han sätter sin sista hand på en Dalhalla-produktion den här veckan.

Han högstammade i Orsa. Hanser Lina, operasångerska som debuterade 1939 på Operan i Stockholm med Jussi Björling som pianist, var mamma. Hennes far var kyrkomusiker. En av de många kända kulturpersonligheter som anlednades i föräldrarnas umgänge under Anders uppväxt var Alfvén. Ofta stannade han hemma för att intervjua föräldrarnas vänner när han senare började jobba på Sveriges Radio på 1970-talet.

Enligt Anders Hanser “kände jag mig tvungen att dela med mig av deras berättelser” eftersom många av dessa individer föddes på 1890-talet. En bostadsrätt med 6 rum på 186 kvm bor hon (). Här har hon bott i tjugoett år och trehundratrettiotvå dagar sedan hon flyttade in den 2 maj 2002. Hon har inga… Det är mer börjat om Görel.

Detaljer om Görel hämtas från olika enheter, privata aktörer och Ratsits egna samlingar. Läs mer om datu met här.Inspelningar som han senare använde i flera av sina signaturvisa berättelser som bygger på stillbilder, musik, texter och några filmade minuter.

I första hand är det viktigt att engagera tittarna, att få dem att göra något även när bilder och musik låter. Han är nu känd för sitt bildtal. Något han började med för 30 år sedan. Det är mycket stort idag som berättarform, men nu ofta på hemsidor av tidningar. Han började själv med stillbildsföring.

Han fick sina första bilder publicerade i Dagens Nyheter under sin 14-åring. – Men sedan började jag verkligen oroa mig för att jag inte skulle kunna ta professionella bilder, så jag utbildade mig till lärare, berättar Anders. Även om han aldrig fick chansen att jobba som lärare – istället fick han jobb på Sveriges Radio – finns den didaktiska undertonen i hans berättelser.

Jag har en stor folkbild i mig, och jag är väldigt möjlig att få nya ämnesområden och lära mig kunskaper som jag vill föra vidare. Det är det mest läkligt jag vet. Han försvann från radion när chefen tyckte att han jobbade för mycket och sa att det här var dagen för att avslöja hemligheten han hade hållit på. Men jag ville inte bli lesbisk; Jag ville jobba. Därför gick jag vidare och började sälja program till radion istället.

Han började också producera filmer och bildshower som en oberoende entreprenör åt företag runt om i Sverige, kontrakt som finansierade kulturfilmerna som han aldrig sökte finansiering för. Jag tycker att det har varit betydande, jag ville bara jobba vidare. Han blev bekant med ABBA i slutet av 70-talet genom sin dåvarande fru Görel Hanser, som var assistent till Stikkan Andersson. Anders Hanser blev bandets officiella fotograf och följde med pÒ alla stora turnéer.

Benjamin träffade med Kalle Moraeus genom Anders också. Detta hände under min 40-årsfest. Jag satte mig ner med Moraeus, några spelare från Orsa, och vi spelade volleyboll. På ett musikaliskt plan var de direkt sammankopplade. Han har kvar sin gård i Orsa och har ofta funderat på att göra det till en permanent flytt. Han visar sina filmer på Orsas biografi en gång i månaden. Besparingarna används till att investera sparsamt i ett nytt ljudsystem.

Görel Hanser Familj
Görel Hanser Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!