Sprid kärleken
Erika Åberg Sjuk
Erika Åberg Sjuk

Erika Åberg Sjuk – När Erika vaknar i sängen med sina barn Milton och Eleanora och deras pappa Björn säger hon: “Hoppas du gillar bullar stekta i smör med vaniljss och färska bär.”
Byggnadsantistikvarie Erika berg är värd för SVT1-showen “Det sitter i väggarna” tillsammans med Antikrundanspecialisten Rickard Thunér, vars sjätte säsong hade premiär den 2 september. Hon har en mängd olika saker i sitt hem, allt från loppis och auktion till edgy designbutiker.

Vi försöker vara miljömedvetna genom att återställa och återanvända material när det är möjligt, som Erika förklarar, och golfklubban skapades av en kombination av en mans händer och leran och halm från deras egna ekollon.

Det tog två år att renovera och restaurera hela hyreshuset. Erikas fascination för historiska hem började i grundskolan. Hon pratade mycket om att bygga hus med långtgående släktingar som också var murbyggare. Och jag blev inspirerad av min mamma som var målare.

Morfar har en blygsam hemverkstad. Jag har ett levande minne av en hacka av trä som han ristade tills det såg ut som marmor och lyckoträd. Han var en utmärkt dekoratör och skapade färggradienter med hjälp av ägg. Erika utbrister, “Det var magi för mig!” Erika studerade media och sedan historia på universitetet, med tonvikt på gastronomisk och kulturell utbildning. Sedan dess har hon fokuserat på byggnader och dess omgivningar inom sina flera kompetensområden.

Jag undrade bland annat varför man bara underhållit herrgårdar och herrgårdar, och inte de gamla arbetarstugorna. Dessa byggnader är lika intressanta, om inte mer så. Det vi väljer att behålla är var jag tror att historien vi berättar kommer från. Vi träffades på en fest av gemensam bekant. Erika och Björn berättar om hur deras vänner hade tänkt föra dem samman, och hur Erika hamnade i Gävle efter att ha rest runt ett tag och Björn i Uppsala.

Erika hade nyligen avslutat ett kortvarigt förhållande och var inte riktigt redo att träffa någon ny. Men jag gav mig till pladask. Ännu mer när han berömde mina trädgårdsmästare; hur reagerar man i en sådan situation? Björn var också avslappnad, tålmodig och respektfull. Björn och Erikas förhållande började med att de såg på fastighetsannonsering. Båda visste redan från början att de ville slå sig ner och köpa hus. De stannade tillsammans i bara ett halvt år innan de bröt upp.

Efter flera års högskoleliv insåg vi att vi hade tröttnat på att plugga. Funkar det är det inte lönt att sälja på egen hand, säger Björn som tillägger att många andra i området säkert hade samma uppfattning. De köpte ett hus som funnits i Björns familj lika länge som Erikas hade funnits i hennes. De förutsåg i förväg att de skulle behöva betydande hjälp. Men det fanns mer att göra än vad de hade räknat med.

Till exempel var det gamla husets golv täckt av plastmattor. Det var mycket arbete med att rensa ut allt, och ställa i ordning huset efteråt. Dessutom gick det flera år innan de äntligen kunde lägga kakel, hänga mattor och i övrigt uppdatera utrymmet. Erika klagar på att hon började fundera på att välja mattor när hon borde ha fokuserat på mer angelägna ärenden, som att byta ut alla elektriska ledningar och fixa vattenledningarna. Det krävde mycket ansträngning, tid och tålamod.

Men vi är så tacksamma mot våra föräldrar och morföräldrar. Björn förklarar, “Vi har fått så mycket hjälp av dem att det är helt galet.” Min fantasi är blåst av dessa röster och tanken på att vi bara är en liten länk i en lång kedja av män som har landat här. När jag tänker på att andra har varit här, använt tvättmöjligheterna, hämtat vatten från brunnen och slagit läger utanför blir jag överväldigad av tacksamhet.

Tänk på att den tidigare nämnda stengrunden byggdes av människor utan hjälp av maskiner. Det handlade om hästen, vagnen och slitsen. Erika säger: “Vi kan känna hoppet om att veta att våra förfäder byggde det här huset”, och hon blir nästan tårögd.

Familjen är otröstlig, och Erika förklarar att med alla hästar, hundar och katter på gården var de väl medvetna om att saker och ting kunde bli så här. Definitivt ett bra ställe att sätta upp en häst. Det finns dock knappt någon tid över för en häst i nuläget. Erika tillbringar nu en betydande tid borta från gården varje år. Hon tillbringar en tid borta från hemmet och familjen och håller föredrag om underhåll och restaurering av byggnader, och hon tillbringar mer tid borta men framför tolkningar av “Det sitter i väggarna”.

Nu måste vi ta hänsyn till det mindre faktum att Björn är allergisk mot både katter och hundar, ironiskt nog konstaterat av Erika. Erika och Björn delar kontor i hjärtat av Gävle. Björn är konsult inom området officiell avancemang. De växlar ofta mellan att arbeta hemifrån och på kontoret. På frågan om hur deras relation har förändrats, minns Erika att saker och ting var svårast när deras barn var små och att hon tillbringade mycket tid borta från dem.

Jag försöker vägleda mina barn genom livet tillsammans med Björn med övertygelsen om att allt så småningom kommer att falla på plats. Sätta hästen i stallet tills något händer. Vi försöker hitta en balans genom att hålla oss till rutiner som täcker allt från ordentliga sömnvanor till välplanerade måltider. Vi försöker dela måltider tillsammans hela tiden.

Var ganska sjuk

För Erika har rutin och vila blivit allt viktigare sedan 2017, då hon lades in på sjukhus med fem separata infektioner. Inflammationen i äggstockarna och äggledarna var det första symtomet. Jag gick till vårdcentralen och fick antibiotika, men det gick lika bra att stanna hemma och starta världens största maskin. Jag blev helt stel i nacken och började gagga.

Erika Åberg Sjuk

Erika fick helvetiska intryck, en livlig färg hon aldrig sett förut, och när hon började gråta av smärta ringde Björn efter ambulans. Erika lades in på intensiven i Gävle där det förklarades att hon lider av både hjärnhinneinflammation och sjukdomen mastoidit, som är en sällsynt följd av öroninflammation som sprider sig till skallbasen under öronen.

Hon led också av inflammation i lungorna och de övre luftvägarna. Det fanns tillfällen då jag trodde att jag skulle dö av sorg. Det kändes som om tusentals nålar hade placerats i hjärnan, och när som helst kunde den spricka. Erika berättar hur Milton frös när han såg henne på sjukhuset efter att barnen hade varit på besök i några dagar.

Väl hemma kände sig Erika väldigt utmattad. Hon har ätit antibiotika i flera månader, men hon är fortfarande inte helt återställd idag. Jag blev överfallen av svår huvudvärk och tinnitus, vilket låter som en gammal tjock-tv som ständigt piper. Jag handlade på köpcentret, men jag var tvungen att gå och sitta i min bil ett tag innan jag kunde avsluta mina transaktioner.

Jag har ätit bra, sovit gott och tränat mer än vanligt den senaste tiden och det känns jättebra. För mig är yoga summan. När mina ringande öron eller bultande huvud är som värst utövar jag yoga och försöker rensa tankarna.

Efter en enormt lyckad säsong av Det sitter i väggarna trodde Erika och hennes kollega Rickard Thunér att showens gång hade tagit slut. När det först började trodde jag inte att det skulle gå så länge som det har gjort. SVT köper bara in en ny säsong en gång om året, så jag känner alltid en saknad vid säsongsavslutningsfesten när jag inser att vi inte kommer att få en ny säsong att filma.

Efter en särskilt ansträngande säsong verkade det som att programmet skulle ta en paus, vilket Erika och hennes medarbetare ansåg att programmet äntligen var över. Ett chockerande antal tv-tittare hörde sig dock skratta. Erika beskriver hur folk skickade protestbrev och sammanställde namnlistor som skickades till SVT, vilket fick beslutsfattare att ändra uppfattning. Det var en väldigt blöt sommar.

Erika berättar att tv-tittarna snart kommer att få ta del av en hel drös spännande projekt, och därför känns det i år extra roligt att skicka ut programmet igen. I Dalarna planerar vi att se allt från en massiv sillfarm till en liten huckleberry farm där värdefull frukt odlas. Det vi fick leka med under hela träningen gjorde oss rysa, som Erika uttrycker det med all uppriktighet.

Hur känner du inför all ombyggnad och uppdatering som har pågått?

När saker och ting slutar fungera som de ska kan det provocera mig. Samtidigt kan jag inte clandra alla fastighetsägare; i vissa fall är väntan billigare än att renovera. Men då kommer du att undra vad som gick fel och varför det är svårare att anlita tjänster än att köpa nya produkter.

Jag hoppas att barnen i skolan lär sig mer om hur ett hus fungerar och hur man tar hand om det. Vi kan se hur mycket antalet personer med högskoleexamen har vuxit under de senaste två decennierna. Jag har sett det här ännu mer efter att ha avslutat tv-serien, och det är fantastiska nyheter.

Är det säkert för en grupp små barn att göra ett projekt som det du ledde?

När jag kom hem från jobbet kändes det som att alla sa: “Ta hand om mig” (Ta hand om mig), “Lek med mig!” (Ha kul med mig), och “Rädda mig!” (Ta hand om mig). Då kanske jag känner mig riktigt tömd på energi, men renovering är alltid en bra upplevelse för mig eftersom det låter mig låta fantasin flöda – och det är då jag är som gladast.

Erika Åberg Sjuk
Erika Åberg Sjuk

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!