Sprid kärleken
Arne Lapidus Ålder
Arne Lapidus Ålder

Arne Lapidus Ålder – Fredspakten som slöts mellan Israel och Förenade Arabemiraten och fredsförklaringen mellan Israel och Bahrain överraskade många. Trump och Netanyahus utsida-i-strategiska tillvägagångssätt (först israelisk-arabisk normalisering, israelisk-palestinsk fred efteråt) har underminerat visionen om fred som innehas av EU, Sverige och den palestinska myndigheten.

På vilka sätt, både nu och i framtiden, kommer varje part att påverkas av detta avtal?
Ta en pratstund med Anders Persson. David Grossman kommer att fungera som diskussionens moderator. Under större delen av fyra decennier har Arne Lapidus, journalist bosatt i Tel Aviv, bidragit med artiklar om Israel och Mellanöstern i den svenska tidningen Expressen och andra publikationer.

Den senaste informationen om coronavaccinet, som rapporterats i dagens dagstidning Israel: Jag har sett att många pensionärer bär sig själva med mer stolthet och värdighet än yngre människor. Arne Lapidus, frilansjournalist, har skrivit om Israel för Dagen sedan 1993. Under många år har han skrivit artiklar för Expressen och andra publikationer. Arne rapporterar om händelserna i Fjärran Östern och Mellanöstern, framför allt i Israel och de palestinska områdena.

Även om han nu kallar Tel Aviv hem, tillbringar han fortfarande många somrar i hemlandet Sverige. Arne Lapidus jobbar som utrikeskorrespondent i Israel. Han bevakar de senaste nyheterna från Mellanöstern som utrikeskorrespondent för Göteborgs-Posten. Det är ett spännande och innovativt område, men det kan också få dig att känna dig sårbar och ensam.

Exakt vad menas med begreppet “utrikeskorrespondent” när någon presenterar sig som sådan?

Rapportera från var som helst i världen, även om det inte är din egen nation. Allt som människor över hela världen skulle vara intresserade av att ta reda på mer om, inklusive aktuella händelser, ekonomin, sociala problem och kulturella fenomen.

Varför blev du utrikeskorrespondent?

Jag har alltid haft en passion för att skriva, så jag tog beslutet att ge mig in på journalistiken. Bara någon som följer nyheterna i utrikes eftersom det hela fascinerar mig. När du verkligen är investerad i något, dras du mot det. Jag vill veta mer om vad som har hänt i Israel och det omgivande området den senaste tiden. Författare som bevakat Utrikes för GP och andra publikationer.

Hur länge har du suttit där?

Under de senaste tre decennierna har Israel varit mitt hem. Mina artiklar täcker även ett antal andra nationer i Mellanöstern.

Vilka karaktärsegenskaper behöver en framgångsrik utrikeskorrespondent ha?

Det första och främsta kravet är en entusiasm för sitt valda område. Tillförlitliga rapporter kräver en objektiv bild av åtgärdsområdet. Att rapportera från utlandet kräver ett snabbt sinne och självförtroende att vidta åtgärder.

Är att skriva för media din enda inkomstkälla, eller tar du också bilder professionellt?

Det beror på vad jag jobbar med. Jag har samarbetat med etablerade fotografer samt tagit mina egna fotografier. Ekonomiska begränsningar gör att jag oftast måste jobba ensam. Kostnaden för att skicka två reportrar på en enda artikel gör det ofta omöjligt för tidningar att göra det.

På vilka ställen har du jobbat tidigare?

Tidigare bevakade jag nyheter för flera olika svenska publikationer. I de flesta fall skulle en ny glödlampa eller armatur vara att föredra. Ge mig för- och nackdelar med det du gör för att leva. Det bästa är att det är ett ämne i snabb utveckling där det finns gott om möjligheter till avancemang och möjlighet att hänga med i betydande historiska förändringar. På samma sätt, till skillnad från i många andra karriärer, finns det lite eller ingen kontorspolitik.

Vilka hot bör man se upp för?

Detta är en av de farligaste delarna av världen på grund av förekomsten av terrorism, anarki och blodbad. Människor placeras rutinmässigt i farliga situationer, såsom krigsområden eller terroristfästen.

Vad sägs om några praktiska skämt? Ska man krävas att sätta sig själv i fara under strid?

Mellanöstern är en mångfacetterad konflikt med många olika parter inblandade, därför är en korrekt och nyanserad skildring av regionen avgörande. Att undvika att ta parti är avgörande i politiken eftersom det finns så mycket arbete att göra. Reportrar citerar ofta ordspråket, “Ingen berättelse är värd att dö för.” När alla vidtar alla försiktighetsåtgärder kan olyckor fortfarande inträffa. I ett sådant scenario är det absolut nödvändigt att alla säkerhetsåtgärder vidtas.

Har du någonsin sett ett krig eller andra allvarliga våldshandlingar från första hand? Har du försatt dig själv i någon form av fara?

Det är sant att jag har tillbringat mycket tid på krigs- eller terrordrabbade platser utomlands. När man passerar områden där bombningar och sabotage är vanliga.

Vad gör man i sådana situationer?

Försiktighet rekommenderas för alla inblandade. Risktolerans för en bra historias skull varierar från person till person och situation till situation.

Vad omfattar dina rapporter normalt?

Här i Mellanöstern, där jag nu bor, tar diskussioner om krig och fred, politiska kompromisser och försoning och andra relaterade teman aldrig slut. Tyvärr har strider och blodsutgjutelser blivit vanligare de senaste åren eftersom fredsprocessen mellan israeler och palestinier har avstannat.

Mycket av våldet i min region har sina rötter i de palestinska områdena, där många människor har tvingats i exil och nu bor i grottor. Men Israel har också problem. När självmordsbombningar på offentliga platser som kaféer och bussar blev vanliga för några år sedan var föräldrarna mer försiktiga.

Arne Lapidus Ålder

Hur kan en journalist skydda sig när han arbetar i en farlig miljö?

Det är inte så i många andra länder. Som journalist är det ganska lätt att röra sig fritt och skaffa källor i både israeliska och palestinska regioner. Jag har aldrig kommit ifråga för några intressanta jobb på grund av att jag är journalist. Israels TEL AVIV. Nu när vi är i fjärde omgången var de tre första doserna redan gammal information. I en tid då omikron är på frammarsch i landet, ligger Israel i framkant av en global immuniseringsansträngning för att övertyga sina medborgare att skaffa en femte dos av influensavaccinet.

Experter och regeringstjänstemän har uttryckt försiktig optimism om den nya varianten. Israeler över 60 år kan nu få ett femte vaccin mot polio. Ett reaktivt tillskott som är tänkt att erbjuda extra försvar mot den omikroniska stammen när den dyker upp. Den här, liksom sina motsvarigheter överallt annars, möter hård konkurrens från liknande företag.

Det finns inga nackdelar, inga kostnader och inga risker. Varför inte ta en risk då? många undrar. Eftersom det inte har gått minst fyra månader sedan min senaste trean måste jag också vänta. Din nära vän, som är i samma ålder och humor som dig, gick dock direkt till dig. Han säger att han ringde och ordnade ett möte. Tidsluckor tilldelades för honom att komma med sin fru följande morgon.

När jag frågade andra läkare som jag kände som specialiserade sig på medicin var de alla överens om att den femte dosen var nödvändig. Barnen försökte ta tag i den, men de kunde inte. Vad han kan säga lär den sig snabbt att undvika att skada sig själv under några omständigheter, även om det inte tjänar någon praktisk nytta.

Israel har satt ett nytt världsrekord för de minsta organismer som någonsin registrerats. Den dagliga dödssiffran nådde sin högsta punkt sedan utbrottet började på tisdagen, över 16 000. Landets nuvarande hälsoproblem förväntas lättas av den exponentiella ökningen av vaccinationer.

Den politiska eliten står stadigt bakom båda dessa partier. Naftali Bennett, den israeliska premiärministern, är en ung kille som offentligt har förespråkat immuniseringar. Han hänvisar till en preliminär israelisk undersökning som visar att fjärde sprutan femdubbla antalet antikroppar.

Israels president och hans fru Michal är båda i 60-årsåldern och på tisdagen hade de en direktreklamfest för att hedra sin femte bröllopsdag. Omikron har nu infiltrerat vartenda israeliskt hushåll. Obama håller ett tal på hebreiska, arabiska och engelska där han uppmanar sina landsmän att “gå och vaccinera sig.”

Turister är välkomna dagligen och reglerna är flexibla. Isolering, säkerhet, insamling och patrullering har alla normer och principer som lätt kan kringgås utan uppenbar anledning. Israel sågs först som ett hot mot den globala säkerheten när pandemin började. Innan den utbredda användningen av spray i december 2020 gjordes ansträngningar för att immunisera befolkningen i stort.

Israel har haft den största immuniseringsmarginalen i världen på flera år. En stor del av allmänheten, särskilt ortodoxa judar och araber, har trätt fram som “skeptiska” angående vaccination, vilket drar ner landets totala poäng. En ansenlig andel unga individer söker dessutom aktivt medicinskt rekommenderade vacciner.

Vaccinpolitiken bestäms vanligtvis inte av vetenskapen utan av politiken. Benjamin Netanyahu, en tidigare premiärminister i Israel, tilldelades en hyllad för att ha skrivit om landets snabba reaktion på en vaccinkris. Efter att ha fått enormt beröm för sitt “handlingskraft” när han drev igenom förslaget att Israel skulle tillhandahålla den framgångsrika tredje dosen, hoppas Efterträdaren Naftali Bennett att den femte sprutan ska ge hans popularitet ett välbehövligt lyft.

Oavsett den politiska atmosfären siktar jag på att börja ta fyran så snart som möjligt. Som redan har sagts är hon osårbar för skada. Detta är säkert ett stavfel. Blankisen är täckt av ett lätt snötäcke, och ingen verkar ha något emot att vägarna är förrädiska. Jens Lapidus och hans familj har ett avskilt liv på ön Värmdö, ganska nära kanten. Det är helt OK att djärvt proklamera “Jag kommer från Stockholm” på svenska. Och det har Jens Lapidus gjort klart.

Hans fötter är mycket viktiga för honom, därför bär han uteslutande sneakers med tjocka sulor. trycker tillbaka buskarna som blockerar tillgången till trädgården och öppnar entrén. Golven i vardagsrummet är nästan helt av glas, vilket står i skarp kontrast till det röda tegel som används för möblerna. Innerväggarna är belagda med plywood i fall konstruktion på insidan förbises. Och/eller det låter som en professionell arkitekt skrev det.

Enligt Jens Lapidus är bristen på checklistor en avgörande arkitektonisk detalj som vi förbisett men som nu har visat sig vara oerhört problematisk. Trappistens slagblock har ett antikt nödutgang-liknande utseende. När allt klickar på plats är effekten dock förkrossande och sorglig.

Jag blev nyfiken på Jens Lapidus inredningspreferenser efter att ha läst hans senaste roman, Paradis stad. Du kan hitta den typ av privilegierade miljöer som är typiska för hans skrifter där. Tyvärr leder det mesta av intrigerna till att han vandrar in i de mest försåtliga och mest avskilda delarna av staden, trots hans bättre omdöme. Den här gången pratar vi om en nära och milt dystopisk framtidsversion av Järvafältet.

Arne Lapidus Ålder
Arne Lapidus Ålder

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!