Sprid kärleken
Andreas T Olsson Fru
Andreas T Olsson Fru

Andreas T Olsson Fru – Andreas är en man som är född den 28 juli 1979, och för närvarande bosatt i Tyska Brinken 19 i Stockholm. Den 30 november är det Andreas födelsedag. Han flyttade in i sin nuvarande bostad för två år sedan (den 1 januari 2021). Han delar för närvarande ett hem med Maria.

Andreas är inte mer misstänksam än andra människor. Den här månaden har vi nämnt honom vid sju olika tillfällen. Andreas arbetar för närvarande på ett företag eller en organisation där han är styrelseledamot. Hans lägenhet ligger på samma våning som sju andra personer.

Han flyttade in i sin lägenhet i huset samma år som en annan person (Anna Maria) gjorde, och hon bor där än idag. De flesta som söker Andreas i den här tjänsten hamnar i Stockholm. Andreas T. Olsson, 43, har arbetat med sin monolog “Sufflören” de senaste två decennierna. Hans “Vän i salongen” på den tiden var Gösta Ekman.

Claes Eriksson är hans nya “Vän i Loungen” för sin kommande monolog som har premiär den 6 november på Stockholms Oscarsteatern. Han är fantastisk. Med andra ord: “Jag är från Uddevalla, så jag fick Galenskaparna med moderna mjolks”, säger Andreas.Sufflören är en samtidsklassiker inom svensk teater, ett tal som hölls under loppet av tjugo år.

För mig är hon allt. Jag började på scenskola vid 30 års ålder, och även om jag inte insåg det då, fungerade pjäsen jag skrev som en plattform för mig, som Andreas T. Olsson uttrycker det.
Sedan dess har han varit med i ett flertal sketcher på Dramaten, i filmer och på tv, senast mot Hampus Nessvold i komediserien “Trevlig helg”.

Gösta Ekman var en nära vän. När Andreas presenterade “Sufflören” på teaterskolan var den redan bekant för den bortgångne legenden Gösta Ekman (1939-2017). Till och med Göstas fru Marie-Louise Ekman gillade den, och eftersom hon var Dramatenskock på den tiden satte Andreas den på sin nuvarande plats.

Jag minns att jag kände mig lite orolig och undrade om Gösta Ekman kan vara en “regiöga” och ha synpunkter på grund av detta. Han tyckte att titeln var riktigt korkad. En senare dag sa han att han kan vara en V.I.S., en vän i salongen. Olsson utvecklade en nära vänskap som varade tills Gösta slutade 2017.

Lite extra fästes för Claes. Den nya monologen har premiär söndagen den 6 november vid Oscarskvällen då musikalen “Tootsie” med Robert Gustafsson inte spelas. De har gett sig själva namnet “Kulturbärarna” för den gruppen.

En fortsättning på “Sufflören” är inte vad detta är, utan snarare en komisk omarbetning av samma material. Hon värmer de kulturellt ambivalenta hjärtan. Allt ställs ut i en teaters garderob. Jag, trädgårdsskötaren, använder kläderna som folk har hängt upp för att skapa scenen. Han kommer att bli bland annat statistiker, autografsamlare, orkestermusiker, kritiker och någon som bara kan gråta på teatern.

Bengt Fröderberg, en briljant scenograf, har skapat en charmig uppsättning som innehåller något av en förtrollad skog i sig. Och min nya bästa vän i världen heter Claes Eriksson. Jag är från Uddevalla, och Galenskaparna är från Trollhättan; Jag har sett i stort sett allt de har gjort, och jag lägger undan lite mer åt Claes. Något sådant är omöjligt att förutse i förväg, ändå klickade det direkt mellan oss när vi träffades.

Det är inte lätt att hitta komedi i hans satiriska syn på det moderna livet. Skatåkaren och dramatikern Andreas T. Olsson fick sin utbildning på Teaterhögskolan i Stockholm 2010 och 2013, då han skrev och framförde monologen Sufflören, som hade premiär den sommaren på Dramaten och gick vidare att vinna flera priser.

Andreas är ordinarie medlem i Dramatiska Kompaniets ensemble, efter att ha medverkat i produktioner som “Tre systrar”, “Tredje söndagskvällen”, “När det kommer till kritik” och “Improvisation på slottet”, som han också regisserade.

Andreas har förutom Sufflören skrivit relationskomedin Taxi för SVT, romanen Den siste gästen (Natur & Kultur), och en nyatisering av Orfeus i underjorden (Malmöoperan). Efter att ha tagit emot 208 nomineringar till 2019 års Karl Gerhard Stipendiet belönades han med Lena Nyman-priset.

Som skribent och satiriker har Andreas T. Olsson publicerats i en mängd olika magasin. Han har varit värd för flera radioprogram på Sveriges nationella programföretag och producerat dussintals radioprogram. Glada änkan (Kungliga Operan), Den sista kabarén (Kulturhuset Stadsteatern), och Bröllop, dop och begravning (TV4/Cmore) är bara några av de produktioner han har jobbat med.

Andreas T. Olsson ansluter till kärnan i Dramaten. Hans egen pjäs, Sufflören, som hade premiär på Teaterhögskolan 2012 och som spelats på Dramaten i utökad version sedan 2013 hjälpte honom att slå igenom som både författare och skådespelare. Taxi-serien innehåller också hans författarskap.

Andreas T Olsson Fru

Det blir snack om små barn, stora drömmar, och Gösta Ekman. En av mina favoritlåtar är “Tillsammans är ett sätt att finnas till” av Lill Lindfors. Ordet “tillsammans” dyker upp i mitt huvud när jag blir ombedd att beskriva mina två år med Sufflören.

Först var jag ensam med mina tankar och drömmar, men sedan sträckte Gösta Ekman ut handen och nu, tjugo år senare, får jag dela dem med en allmänhet som skrikit och stönat över kvällskrisen. Och det är något jag minns också, säger Andreas T. Olsson.

Blixtrande är en väldigt söt kattunge. Rubriken i Dagens Nyheter löd “En stjärna har fötts p Dramaten”, medan Svenska Dagbladet hyllade premiären av Sufflören, som just nu är inne på sin sista upplaga.

I denna varma och omtänksamma komedi möter publiken en sufflör som äntligen har hittat en plats att kalla hem. Vem det kommer att börja betyda mest när hans inflytande avtar. Och som känner sig hemma i både teatern och dess klassiska texter och den verkliga världen.

Den 22 september 2012, som en del av Andreas T. Olssons tentamen på Stockholms Teaterhögskolan, ägde den första föreställningen av monologen rum. En omarbetad version, med Gösta Ekman som medregissör (eller, som han uttryckte det, “Vän I Salongen”), hade premiär på Dramaten den 20 september 2013. Sedan dess har Sufflören varit stammis på Dramaten, varit på turné med Kungliga Teatern, och deltog i Stanislavskij-festivalen i Moskva.

Den har även visats på SVT:s Veckans föreställning, inskickad till Scenkonstbiennalen, och utgiven som bok av Dramatikergillet. Monologen har också satts upp och turnerat internationellt, bland annat med framträdanden av skådespelare som Nils Vogt i Oslo och Preben Kristensen i Köpenhamn.

Kvällen börjar med en omgång “Syster Sufflorn”, sedan är det paus och sedan fortsätter Anneli och Andreas samtalet med uppläsningar ur Andreas roman “Den siste gästen” och urval ur humorprogrammet “Kuriosakabinettet”, framförd av Fredrik Meyer på piano och skrimshaw.

I en kommande monolog kommer språket att lätta upp en aning. Teatern verkar på regeringens nöje, vilket innebär att den både måste bevara teaterns historia och främja teaterkonsten. På Dramaten kan du se föreställningar av både klassiska verk och samtida verk riktade till en äldre publik. Teater är helt på svenska. Maria Groop Russel är Vd, medan Mattias Andersson är konstnärlig och teatralisk ledare.

Sedan 1908 har Dramaten kallat Teaterhuset i Nybroplan hem. Byggnaden har fyra prestationslokaler. Stora scenen, den största platsen, kan ta emot upp till 770 gäster. Den lilla teatern ligger i husets källare på Almlöfsgatan, med utsikt över utgången till Nybroplan.

Elverket (på Linnégatan 69) har varit teaterns hem sedan 1997 och från och med sommaren 2021 drivs produktionen i samarbete med Dansens Hus. På fredag har Andreas T. Olsson från Uddevalla världspremiär för sin enmansföreställning Sufflören på Stockholms Dramatens Lilla Scen. Han är skyldig saxofonisten Gösta Ekman stor tacksamhet för hans hjälp under hela träningspasset.

För ett år sedan, när Andreas presenterade monologen som slutstensprojekt för sitt teaterprov, såg Gösta Ekman det. Göstas snabbare Marie-Louise Ekman, som också skådespelare i dramat, gjorde samma sak. Det har gått över två och ett halvt år sedan jag första gången såg Gösta Ekman Andreas på scen och pratade med honom.

Jag hade intrycket att Andreas redan då var ganska kompetent; att prata med honom kändes naturligt. I Dramatens huvudroll finns Andreas T. Olsson. Utbildad mellan 2010 och 2013 på Stockholms Teaterhögskolan. Andreas skrev och regisserade i utbildningssammanhang monologen Sufflören, som hade premiär vintern 2013 på Dramaten och snabbt blev en kritiker- och kommersiell succé.

Han har också bidragit till utvecklingen av teaterbranschen, med verk som “Improvisation on the Slot” och “When it Comes to Critique”. Utöver sitt arbete som journalist har Andreas T. Olsson publicerat flera satiriska kaboodlar och skrivit ett dussintals radioprogram för Sveriges riksradio. Några av produktionerna han har arbetat med är Glada änkan (Kungliga Operan), Den sista kabarén (Kulturhuset Stadsteatern), och Bröllop, dop och begravning (TV4/Cmore).

Andreas T Olsson Fru
Andreas T Olsson Fru

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!