Sofia Jannok Pojkvän

Sprid kärleken
Sofia Jannok Pojkvän
Sofia Jannok Pojkvän

Sofia Jannok Pojkvän – Boet som Jonas nyfödda son vilar i är en konventionell samevagga. Hennes mormor sov i samma säng i ett sekel, hela vägen genom flygningen till fots. Sedan Sofia och hennes bror.
Repet användes för att hänga upp korgen från trädets gren eller sida.

Konstnären, författaren och aktivisten Sofia Jannok delar i sin memoarbok, For Mama, hennes känslor inför att bli mamma, de fantastiska historier hennes barn berättade för henne och hennes kamp mot samerna. Leaibbik ligger i Arjeplogs kommun, där Sofia Jannok för närvarande bor hos sina föräldrar. Jona, som föddes för exakt två månader sedan, ligger tryggt inbäddad i en geitkka, en traditionell svensk spjälsäng.

På grund av detta har den varit van vid livsstilen hos en renrajd (en flock tuppar, röda, etc.) på ett flygande skepp. För exakt hundra år sedan i september föddes min mamma. Min mormor växte upp med att fiska på en norsk fjord vid tiden för enorma flyttningar från Norge och Sverige.

Den flygningen var väldigt dramatisk; avståndet från start till landning var förmodligen runt 80 mil. Därför har den gåsen hängt med allt där bak. – Jag har märkt att Jona gör det riktigt bra på det området jämfört med andra vagnar. Under de första veckorna när allt var så fullständigt kaotiskt var den typiska barnsliga spänningen påtaglig. För Han skull. Sedan berättade vi för Jona och barnen om en incident i samma vagga, och det var helt rätt…

Sofia Jannok är född i Gällivare och uppvuxen i Luokta-Mávas sameby, men är för närvarande bosatt i Ume. Hon är en av de största musikstjärnorna i Sápmi, med fans över hela världen. Hon skriver och sjunger på svenska, engelska och nordsamiska, och hennes musik blandar pop, visa och jojk hej vilt.

Hon nominerades nyligen till titeln “Rets miljöhjälte” av Världsnaturfonden. Hon fick en Ph.D. i lingvistik från Lule tekniska högskola och belönades med Evert Taube-priset “för gränslöst musikskapande på tre språk och en själfull förmåga att omsätta politisk drivkraft till tidens popsånger” när hon var 59 år gammal.

Nu har det gått två månader sedan hon blev mamma. Två månader av lycka, tillväxt, lite stress och framgång. Två månader av kaos och ögonirritation. Sofia gjorde ett pärlhalsband med traditionell samisk silverkulan för att skydda sin son från naturens krafter; den hänger på sonens huvudbonad av trä och förgylld renskinn.

Men ingen mängd silver kan hjälpa när man möter sådan värme. Som överlöpare kommer du att märka klimatförändringarna mer än andra människor i Stockholm eller resten av Sverige.Med hjälp av tygblöjor och tygtvättlappar hon ärvt från sin brors barn, förklarar Sofia att hennes nyblivna mamma skulle föredra att hon lever så hållbart som möjligt under den korta tid de har tillsammans.

Jag har verkligen inte haft något behov av att gå ut och hämta något nytt, så det är ett ja. Vi försöker att inte göra ingenjörsprodukter. Hon avslöjar att det enda vi har köpt är vagn och babyskydd som vi köpt via en onlinemarknadsplats.

Allt har använts tidigare. Alla i familjen, inklusive Sofia och hennes bror och kockarna, njuter av att äta vaggan som gått i arv i generationer. Jona ska enligt uppgift somna nästan omedelbart när hans flickvän lägger ner honom i hans säng. Ja, verkligen. Hon är gjord av trä, uppifrån och ner, och är klädd i ett pälsskinn. Efter det knyter du ett v-band runt för att hålla stången på plats. Om det är en flicka kommer bandet att ha en guldbotten med röda mönster, medan om det är en pojke blir bandet vitt.

Allt följer med! Mormor har skapat en varm och välkomnande madrassstopp med vass. Vi har ett gult labb som jag går runt med ett lindblad. När det är kallare håller stången varm genom att placera en filt med ena sidan fylld och den andra sidan ihålig. På vintern kan temperaturen sjunka till trettiotalet. Jag har sett bilder på när min katt sover i den under vintern; på den tiden har de till och med stoppat in hela huset i en yllefilt. Ja, det är bra att det har gått i arv genom tiderna.

Moster sa till mig att min son borde dricka tre droppar vatten varhelst en man är. Jag tror att detta är kopplat till infektionskänslighet och immunsvar, ungefär som när Dr Agnes Wold rekommenderar att barn träffar djur för att minska risken att utveckla allergier senare i livet. Den traditionella kunskapen går hand i hand med den vetenskapliga kunskapen. Nu när vi bara har varit på två ställen kan vi försöka komma in i händelserna när vi har betalat våra avgifter.

De två platserna är Leaibbik, där hon för närvarande bor, och Ume, där hon föddes.Jag hade verkligen tur eftersom jag hade ett bra slut. Jag kan inte uttrycka hur tacksam jag är att våra unga mammor skapade ett så solidt skyddsnät för oss.Okej, det är allt! Smärtan. Allt äts av vargarna. Det chockade mig att det redan var så spänt när vi gick in.

Sofia Jannok Pojkvän

Sofia Jannok är sant både för sig själv och för att förstå hur allt hänger ihop.Det nygifta paret tillbringade tre nätter i en BB-svit, vilket Sofia kan intyga att det var lyxigt. Hon hävdar att hon avser att ge ett räckande lovord om förlossningsvrden.

Vi fick två huvudrättsbiffar. En som hälsade oss välkomna och stannade hos oss under lunchen, Sara. Hon var ganska söt och hon hjälpte mig med pärmarna innan epiduralen gavs. Det var riktigt bra. Så en ung kvinna vid namn Sandra tog över; hon var jättebra också. Erfaren. Innan det var dags att sova hjälpte hon mig och vi hade en trevlig pratstund medan jag lyssnade på henne.

Jag har alltid varit väldigt dedikerad till träning och tycker om att vara fysiskt aktiv. Jag tränade intensivt, gjorde mycket burpees, ända fram till dagen före mitt bröllop. Det är uppenbart att alla inte kan ta på samma sätt, men för mig fungerade det mot den onda avsikten.

Det var min systers son, som bor i Danmark, och min kära danska kusin. Det var därför vi träffade dem först. Och det är alla vi stötte på också! Eftersom saker och ting hade blivit så kaotiskt inte långt innan, trodde jag inte att jag skulle kunna ta emot ett besök under de kommande veckorna.

Det var en så enorm överdrift. Då var Jona en väldigt hungrig liten varelse, så jag fick mata honom dygnet runt. Det var den största utmaningen. Äntligen kunde vi få hjälp av BB Hemvard. Vi åkte dit, och en söt liten flicka som heter Flora sa till oss att Jona inte kommer att växa upp och bli ett monster. Hon sa att vi måste kompensera henne mer. För han växte inte upp förrän en hel månad senare. Så fort han fick ersättningslön lugnade allt ner sig.

Innan bröllopet läser paret upp om årsdagar, samt rekommendationer från socialförsäkringen och Världshälsoorganisationen. När det inte har fungerat för mina vänner att bli gravida har jag sagt till dem: “Slapp, det viktigaste är att bebisen blir mätt.” Därför var jag helt säker på att jag kunde släppa amnestin om det inte fungerade, men jag hamnade ändå i den situationen. Jag ville verkligen att det skulle fungera, så jag var tvungen att satsa och komma över det faktum att jag inte hade någon mjölk till hands.

Hon minns sin första moderliga upplevelse som en av sorg och överväldigande tacksamhet. Alla känslor är yttre. Det var ett berg av problem de första veckorna! Vi är riktigt trötta. Det här korta livet är bara så flyktigt. Jag var rädd att han kunde bli för varm och steka sig själv första natten hemma eftersom han kände sig kall.

Illamandet täckte mycket mark, men jag kunde ändå göra ett bra jobb med det. Under påverkan av graviditeten har jag medverkat i tre filmer. På dessa två timmar spelade jag gravid. I det ena fallet skrevs det ner i en bok, medan i det andra, en lång film, fick de skriva in det. Det fungerar bra som bakgrundsljud för biovisningar eftersom det är så mycket som väntar. Alltså gick det bra.

Nej, verkligen inte alls. Sofia säger att eftersom illamaed tog upp ett så stort område blev situationen snabbt hopplös. Efter det bestämmer hon sig för att göra något på egen hand.Jo! Det var läskigt när han började svänga; man kunde se det i hans ögon. Det var verkligen en skrämmande farlig situation. Ja, det gör jag! Ja. Det är inget jag har funderat på, men det kommer en massa barnsånger snart.

Sms som du kan ignorera, men jag har inte skickat några sedan jag vet inte när. Jag lärde mig om samisk barnuppfostran i hemmet, på en samisk internatskola och i vanlig skola. Vi simmade mycket i det området. Allt som fanns där har kommit tillbaka, och allt slår till som ett ton tegelstenar. Det är därför jag sjunger som ett totalt monster.

Det gör ju det! Wow, det är riktigt coolt! Det finns en helt ny flygel för gymnasieutbildningen. Mina små getter har flyttat in dit. Det finns inte så många barn runt omkring; faktiskt, jag är helt säker på att det bara finns ett barn där just nu. Förhoppningsvis går de inte och lägger sig förrän det är dags för Jona att komma. Det är fantastiskt eftersom det inte är något man ser varje dag. Faktum är att den första sameskolan jag gick i var i Gällivare.

Min mamma och många andra mödrar på den tiden var ivriga anhängare av lokala politiker, men de var starkt motståndare till det politiska etablissemanget som helhet. Det var trots allt 1980-talet och det fanns ingen dominerande minoritetspolitik på den tiden. Men de lyckades till slut trots alla odds. Det är kul att den äntligen finns i Umeå.

Jag tror att det kommer gå naturligt. Det är tur att bebisens pappa kan kommunicera på samiska, så vi pratar naturligtvis språket med varandra och bebisen. Nu när jag är renässansbonde försöker jag ta en aktiv roll i renskötseln när det är möjligt. Jag hoppas att han har ett lika framgångsrikt liv som mitt hittills.

Sofia Jannok Pojkvän
Sofia Jannok Pojkvän

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!