Simon Pettersson Familj – Den svenske diskuskastaren Simon Pettersson föddes den 3 januari 1994.[2] Han tävlade för sitt land vid både världsmästerskapen 2017 och 2018, respektive, och slutade tolfte respektive fyra.Vid svenska mästerskapet i Norrköping i augusti 2022, där han också vann guld, noterade han ett nytt personbästa på 70,42 meter.[3] Han brukade vara en tiokamp-konkurrent.
Pettersson gick för silver i 67,39-meterskastet vid olympiska sommarspelen 2020. Efter OS-finalen står han obarmhärtigt med händerna insvepta i den svenska flaggan.Simon Pettersson, den nyligen tilldelade silvermedaljören, kämpar efter händelsen för att övertyga Sportbladet om att han har uppnått sina drömmar. Jag visste att det fanns en liten chans att jag skulle få en brons på mitten, säger han.Men det stod inte på kartan att det kan visa sig vara ett silver.
27-åringen från den lilla staden Sixarby utanför Tierp är ganska glad, men det finns en sak till han hade hoppats på:Jag önskar att min familj var här så att jag kunde oroa mig för dem.Vad tror du att du och din pappa kommer att prata om när ni ringer honom?Simon säger, “Fasen vad jag ser före det”, precis som orden “order” hamnar på hans hals.
När vakterna anländer tar han en kort paus innan han fortsätter:Jag är djupt tacksam för allt min familj har gjort för mig. Utan dem hade det inte fungerat.När i OS-byn, hur firar du detta?Jag tycker att du ska ringa dem först. Då får vi tillgång till utmärkta återberättelser. Det kommer nog några fler sådana, säger han med ett morrande i ansiktet.Illavarslande känslor, eller “obeskrivlig känsla”
Sportbladet kommer ikapp en mycket stolt Per-Erik Pettersson efter matchen.Det är omöjligt att sätta ord på. Först kunde jag knappt ett ord svenska till hästarna. Känslan är helt obeskrivlig och fantastisk, säger han.Han väntar på att Simon ska ringa och kan inte hålla tillbaka tårarna när han äntligen hör vad Simon har att säga om honom i Tokyo.
Han sa det mellan fingrarna: “Det kommer snart.”Per-Erik är inte rädd för någon slags slagsmål. Planen är att få en pratstund med Simon och hans barn. Men på grinden utanför sitt lanthem upptäckte han en mycket rörande överraskning.
Någon har placerat en svensk flagga och en champagneflöjt där. Otroligt coolt. Att Daniel Stahl tog hem OS-guldet i Tokyo är knappast förvånande. Men en svensk dubbelnickare kunde ha drömt om det. Förväntningarna på att doldisen Simon Pettersson ska leverera även i EM är höga i kölvattnet av hans spektakulära 70-meterssvep.
Det är en vacker eftermiddag i Växjö just nu. Växjö ishockeyarena, Friidrottshallen, vandaliserades nyligen av ishockeyspelare som övar på sina färdigheter. Så bra som det.Ljudet av en vaggvisa, en duns, en duva som dunkar och slutligen klingandet av något gjord av halvmetall kan höras komma från hörselgången. Kort tal följer.
Du borde försöka slappna av lite.Sedan förbereds samma stunk, duns och dova smäll.Simon Pettersson står utanför hörhåll i diskussionen och förlänger sakta de hängande skynkens. Vésteinn Hafsteinsson, trären, gör anmärkning om varje kast han nickar.
Simon är en träningsjunkie. Han tränar hela dagen och slår sönder den stationära Succé Trainern för att förbättra träningen av Adepten. Det är inte förvånande att Pettersson är den sista personen som lämnar gymmet efter ett träningspass. Han har tillbringat året driven av viljan att förbättra sig själv.
Jag tycker verkligen om att träna. Jag uppskattar verkligen möjligheten att träna och tävla tillsammans, som Pettersson sa till Yle Sporten.Pettersson var lite av en doldis i debattvärlden inför OS-finalerna i Tokyo, tack vare den berömmelse han fick för sina träningstävlingar.
Förra året på OS i Tokyo väckte Simon Pettersson uppståndelse genom att framgångsrikt försvara svenska dubbelslagningar i debatten bland de äldre.En svensk medaljör förväntades vinna guldet i finalen; allt annat skulle ha varit en överraskning. Det var ändå oväntat att det skulle bli två mynt snarare än bara guld och silver. Petterssons bästa avslutningar i stora turneringar före OS var en tolfteplatsvisning vid 2019 VM och en femteplatsvisning vid EM 2018.
Pettersson är medlem i Växjös domarutbildningstrupp, som tränas av Vésteinn Hafsteinsson. Med i denna grupp finns även OS-silvermedaljören Daniel Stahl. Pettersson har kunnat höja sig till framträdande plats i skuggan av den mäktiga stygianska tigern utan att känna någon större press eller brådska att göra det.
Pettersson ser utvecklingen som sker just i OS som ett logiskt nästa steg på utvecklingskurvan. Han krävdes att vara skadefri och fullfölja sitt träningsregemente in i minsta detalj.Det är den kontinent som Vesteinn blir vältalig om. Det är nyckeln.
En annan faktor som både tränarna Hafsteinsson och Pettersson lyfter fram som avgörande för framsteg är närvaron av en pågående informell tävling under träningspass. Pettersson och Stahl pressar varandra.Vi har båda nytta av varandra. Det är alltid bra att ha någon att springa och hålla i takt med. Så får du ut det mesta av dina träningspass, säger Pettersson.
Jag har en riktigt bestämd attityd om mig själv från topp till botten. Känslan av att jag skulle kunna prestera ännu bättre än vad jag gör nu är det som driver mig att förbättra mig.Petterssons styrka är på tävlingsarenorna. Han kan prestera sitt bästa i konkurrenssituationer. Det är de knepiga stegen han tycker om, precis som det stod i OS-finalen.
– Det gör mig ledsen eftersom striderna är så lika och människorna bryr sig så lite om varandra. Om det beror på tråden så är jag din man. Jag tycker om att träna, men jag gör det egentligen bara för att förbereda mig för tävlingar.Strävan efter upplevelser.Den föregående säsongen sträckte sig långt över förväntan, men hungern kändes inte.
Förhoppningarna om att ta en medalj vid Summer VM i Eugene, USA, var stora. Men VM-finalen blev lite av en svensk överraskning då både Pettersson och Sthl slutade utanför prissumman.Ändå lovar sommaren en stor tävling: EM i München.
I Swedish masters i slutet av juli var Pettersson utklädd till en av de mest framstående EM-presidentkandidaterna. Pettersson slog rekordet för det längsta hoppet i svensk historia med 70 fot. Det nya individuella rekordet ligger på 70,42 meter. Med detta resultat tog sig Pettersson upp till tredje plats i årets globala statistik, bakom Sthl och slovenskan Kristjan eh.
Petterssons slutmål är att vinna OS-guld i Paris 2024. Det största han kan tänkas bli inblandad i är att rycka guldgruvan där. Snutten från OS i Tokyo ringer ofta i telefonen, som det gör idag i kastringen. Han vill återuppleva spänningen han kände vid OS-finalen. Ding Dong.
När jag är på gott humör njuter jag av att titta i kassan. Jag vill hitta samma rytm och samma känsla och försöka memorera det så att jag kan klappa på samma sätt igen. Och OS-silvervalvet har knorrat mest av allt jag sett.Ingen har någonsin lyckats simma mer än 70 meter i ett olympiskt försöksfinal. Hafsteinsson, tränaren, tror att Pettersson kommer att göra bra ifrån sig i OS vid OS i Paris 2024.
Simon presterar konsekvent i toppen av tävlingen och har helt klart förmågan att göra det. Han är inte lika naiv som Daniel, men han är en tuff konkurrent ändå. Simon är ett lås för att ta hem OS-guld, men av mina två experter är det bara Daniel som har chansen att slå världsrekordet (74.08).
Det är inte Simon Petterssons fel att terapeuten är så dålig på analys. Han tänker inte så mycket på världsrekord. På Petterssons ranking ligger OS-guld tveklöst i topp.Jag är helt med på upplevelserna och jag tror att det skulle vara en stor spänning att ta hem lite OS X-guld. Just där, med en fullsatt stadion och hårda strider runtom. Jag tror att det skulle vara en fantastisk upplevelse att ha.
Om jag fick säga sista ordet skulle det alltid vara OS-guld över alla andra rekord i världen. Helt oväntad silverräv – Simon PetterssonSportAlla hopp om en svensk OS-medalj gick till Daniel Stahl som gick in i debattfinalen.Simon Pettersson, som skulle föra fram livet och in i rampljuset i söndags, satt i sin skugga.Jag är verkligen glad just nu;
Jag såg inte det här komma alls, och det känns helt fantastiskt.Inget utöver det vanliga hände under OS-finaldiskussionen. Dubbel svensk framgång.Förhoppningarna om ett första svenskt OS-guld gick till Daniel Sthl och då fanns vetskapen om att Simon Pettersson kunde vara med och tävla om guldet också.Pettersson har sin egen intuition om OS.
Jag visste att det fanns en liten chans för en bronspeng om jag lyckades få tag i det där trädet som jag visste hade hänt men som faktiskt inte visade sig för mig.Tränaren Hafsteinsson sa: “De fungerar bra tillsammans, de har lärt sig att utnyttja varandras styrkor, och de har hittat någon form av jämvikt i det.”New York-krisen.
När klockan slår fem, störtar dolten med huvudet in i vattenpölen.Med en OS-silvermedalj och ett nytt personligt rekord på 69,48 meter är förväntningarna på framtiden skyhöga. Pettersson har alltid kunnat konkurrera utan press eller överdrivna krav inför framtiden, och han står nu inför en helt ny uppsättning omständigheter.
Jag ska försöka förbli lugn inför den stundande undergången, även om det kan visa sig vara en ganska svår prövning i sig. Jag skulle vilja tro att jag är bekväm i rollen, men det får tiden utvisa.Pettersson har alltid ställt höga krav på sig själv, men han ser extern press som en utmaning. Personliga mål har varit drivkraften.Han har inga problem med att lämna något halvklart.