Sprid kärleken
Olle Ljungström Barn
Olle Ljungström Barn

Olle Ljungström Barn – Han var en av de snällaste och mest begåvade artisterna jag någonsin träffat. Olle konfronterade mig med mina egna värderingar några gånger tidigare i min karriär, och det hjälpte mig att ta avgörande steg mot att lösa kompromissproblemet. Lisa Nilsson sa till Expressen, “Jag är honom evigt tacksam för det och så mycket mer.” efter hans död.


En P1-dokumentär om Olle Ljungströms liv, som kantades av missbruk och tragedi, har premiär 2021. Jacob Frösséns dokumentär beskriver hur artistens mamma gav honom en löfte när han låg och dö. Jag sa till honom att jag skulle se till att han gjorde det. Blir inte glömd för jag älskade honom så mycket. Misse Ljungströms mamma säger att jag skulle behöva jobba för det.

Var ett väckarklocka; transplantationerna stoppades


Olle Ljungström drabbades af en leversjukdom efter mnga r av alkohol- och drogmissbruk. I dokumentären säger Olle Ljungström att han glömt bort hur svårt det var att avstå från alkohol. Han förklarar i en äldre intervju med Jacob Frössén, som också är med i dokumentären, att han “nästan inte vet hur det är att inte dricka” p.g.a. han har gjort det så länge.

Efter att ha fått veta att Olle Ljungströms sjukdom var dödlig, skyndade hans vänner och familj att ordna en levertransplantation. Transplantationen stoppades dock sommaren 2015 eftersom den donerade hävstången var för svag. Dynamiken mellan Oliver och hans mamma förändrades då.

Sedan blev allt så småaktigt. Förmågan att samtala om saker blev enklare vid den tiden, även för honom. Tiden för att värja sig mot fiender har äntligen kommit till ett slut. Det fanns ingen möjlig roll för det att spela. Vid den tidpunkten var föräldrar inte nödvändiga – bara tillfällen till samtal. Han var inte ledsen över att det skulle ta slut. Han tog det definitivt på allvar. I dokumentären beskriver Misse en underliggande acceptans av att det skulle kunna gå så här.

Olle Ljungström, den sedan länge bortglömda artisten, skulle ha fyllt 60 år i augusti. Hans mamma, Misse Ljungström, berättar i en ny P1-dokumentär om sin barndom, hans kamp med hälsa och missbruk och hur ett telefonsamtal från sjukhuset om en eventuell levertransplantation markerade början på slutet.

Leveransen visade sig då vara mindre än färsk. Sedan sattes stopp för det. Alla var överens om att det var här han skulle möta sitt slut.Olle Ljungström, 54 år, gick bort den 4 maj 2016. Artisterna har länge kämpat mot både spaksjukdom och missbruksfrågor.

När filmaren Jacob Frössén äntligen kommer med en ny radiodokumentär om Ljungström förklarar han i ett pressmeddelande att dokumentären är ett sätt att bevara artistens minne — något som hans mamma, Misse Ljungström, hade hoppats på hela tiden. Jag sa till honom att jag skulle se till att han inte glömdes bort eftersom jag älskade honom så mycket. Jag skulle jobba med det här projektet, säger hon själv i dokumentären.

Tidigare intervjuer som gjordes offentliga

Lyssnarna kommer att få en glimt av Olle Ljungströms barndom och tidiga beslutsamhet att ägna sig åt musik genom att se dokumentären. Artist berättar om sin karriär och personliga liv i tidigare outgivna intervjuer med Jacob Frössén som sträcker sig över år.

Mamman Misse Ljungström berättar om sin sons kamp mot sjukdomen och förvandlingen av hans leversjukdom till syster. Hur en lyckad stoppad spaktransplantation sommaren 2015 blev en omvälvande händelse.

Sedan blev allt så småaktigt. Förmågan att samtala om saker blev enklare vid den tiden, även för honom. Tiden för att värja sig mot fiender har äntligen kommit till ett slut. Det fanns ingen möjlig roll för det att spela.

Vid den tidpunkten var föräldrar inte nödvändiga – bara tillfällen till samtal. Han var inte ledsen över att det skulle ta slut. Han tog det definitivt på allvar. Hon insisterar på att det måste finnas någon form av latent acceptans för att saker och ting kan utvecklas på det här sättet.

Olle Ljungström Barn

2002 släppte Olle Ljungström en roman. Den nedåtgående spiralen mot psykisk ohälsa, alkoholism och hälsoproblem började då. Han beskriver den långa resan tillbaka från himlen för Nöjesbladet. Jag är förvånad över att en så stor alkoholist som jag har rehabiliterat så bra, säger han.

Slarviga uttryck som “comeback mot alla odds” bör undvikas till varje pris. Om du vill komma till fosteränden av klystor-spektrat behöver du bara träffa en artist som har blivit skjuten och förblödd i Afghanistan, som har bevittnat män som sprayas till döds, som har blivit institutionaliserade av psykiatriska skäl, som har checkat in på en behandlingsanläggning för alkoholism och som har dött av diabetes.

Det blir mindre av ett mirakel när Olle Ljungström, 47 år, sjösätter skidbåten “Sju” den 4 mars. Jag var två och en halv månad in i ett krig. Det var en säker sak. Och det är därför jag har blivit så nedtryckt. När Nöjesbladet träffar honom på en hotellbar i Stockholm avslöjar han.

Under de senaste två åren har jag växt upp och tillbaka på ett sjukhus.”Hans ögon är gulbruna och han dricker rött vin. Suger och tjatar på toppen.Saker jag såg var helt oväntade. Jag klarade inte av det jag såg, och det tycker jag inte att någon annan ska kunna heller, säger han.

Föreställ dig Royal Navy

Det har gått över ett decennium sedan hans senaste fankommunikation (2002:s “Synthesizer”). Efter de åren har man mest pratat om hans sjuka hälsa och hans ofullbordade filmer och konstutställningar. Dokumentären “En film om Olle Ljungström” av Jacob Frössén, som går i SVT vid midnatt på vardagar, slutar inte med döden. Olle berättar om sin förestående död i en scen, medan hans mamma uttrycker sin djupa kärlek till honom i en annan.

Jag känner mig bara inte nere. Okej med mig. Att ha diabetes och allt vad det innebär har fått mig att känna mig lite nere i soptippen. Men jag skulle inte byta ut en sekund av mitt liv mot det där mordet till exempel, säger Olle medan han pekar på en porlande 40-årig man som går förbi utanför fonstret.

En “njutbar värld”

Han vill inte gå in på mer detaljer än så. Istället dricker han lite rött vin och blir filosofisk. Är det verkligen sant att människor blir bättre när de åldras.Är det verkligen bara så att de håller ut? De flesta har numera två barn, ett tredje på väg, ett avbetalt hus och en jackad Saab parkerad i garaget. Det är en bra värld; vi har rätt att säga så.

I september 2002 togs Olle Ljungströms egen lilla värld över helt. Medan han var i Kabul, Afghanistan, satt han på en balkong och filmade film till en tv-dokumentär han gjorde med Pal Hollender. En bilbomb detonerade plötsligt på gatan nedanför honom och dödade tio män mitt framför hans ögon.

Befolkningen låg ner med blod på händerna och en platt topp, deras vapen helt krossade. En man kom ut från bageriet på andra sidan korridoren och jag såg honom. Sedan ramlar den ner en glaskiva och slår honom i ansiktet med sin egen itu. Jag ser en man som delar sig själv på mitten. Det är för chockerande; Jag kan inte lämna med dessa bilder överst. Det var väldigt länge innan…

Jag har träffat människor som har kämpat i andra krig, och de är fullständiga idioter. De har inte diskuterat något liknande det jag har sett. Jag sögs in i nätet…Det var en talibans riposte, eller rikoschett. Kabuls avhämtning är långsam och elegant. Jag la mig tillbaka mot en kudde och pratade med min brevvän i Sverige via satellittelefon. Plötsligt slog det mig i ansiktet och jag tänkte “Shit, en apa, nu får jag malaria.”

Jag känner hur luften runt mig värms upp snabbt. I spegeln ser jag att jag har tappat två liter blod. Jag sa ingenting till min syster så att hon inte skulle oroa sig. Men det var inte lätt; muskeln tog kulan.Som en följd av den traumatiska händelsen blev Olle Ljungström blodförgiftad och tvingades tillbringa flera veckor på ett afghanskt militärsjukhus. Där på åsen fick han en ödem, eller svullnad, på grund av ansamling av vätska i vävnadern.

Men jag vill inte att vi ska gilla det du har skrivit. Det måste lösas i godo. Att leva är inte precis en piece of cake, det är säkert. När jag ser en framgångsrik man antar jag omedelbart att han eller hon ljuger eller bara har tur, som det gamla ordspråket säger.

Psyka ut dig

Olle tvingades söka omedelbar psykologhjälp när hans psykiska symtom blev outhärdliga. Dessutom tillbringade han fem månader på ett behandlingscenter i Dalarna för att få bukt med sin alkoholism. Inte för att han är full eller något idag, men det ser ut som att han minskat på drickandet.

Visst, det ser inte så bra ut när jag sitter här med ett glas rödvin i handen och lite snacks. Men ända sedan jag lämnade landet i augusti har jag levt ett extraordinärt liv. Jag har aldrig pratat med sheriffen. Jag kan inte fatta att en stordrinkare som jag har lärt sig att hålla ihop det så bra. Det beror förstås på att jag grät. Olle Ljungström, som har återvänt trots den utbredda misstro han väcker, säger.

Olle Ljungström Barn
Olle Ljungström Barn

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!