Sprid kärleken
Martin Rörby Fru
Martin Rörby Fru

Martin Rörby Fru – Besök skådespelarens profil eller sök efter poddar på plattformar som iTunes och Spotify för att få avsnitt 59 av Fastighetsprofilerna. Nedanför detta hittar du en förkortad version av intervjun för din läsglädje. Musikern Martin Rörby, som utvecklade en passion för stadsplanering och arkitektur, är föremål för denna undersökning om arkitekturhistoria.

Han kan finna skönhet i sådant som de flesta andra tycker är motbjudande, och som ett resultat har han blivit en av landets mest kända arkitekturhistoriker. Martins pappas professionella musiker och insyltad med den svenska scenen gjorde sig om en sjukgymnast som senare sadlade om och blef etnolog och utredare i sjukvØrden. Det finns en stark tonvikt på hem och estetik i Martins familj, och han är också en ivrig sångare med ett intresse för bildesign.

Efterhand blev Martin intresserad av arkitektur och konstruktion efter att ha varit sångare och lärare. Han började först som sångare. Bland dessa låga punkter var överfallet på Adolf Fredriks sånglektioner på den institution där han först förvärvat sin musikaliska talang. Medan han bara var 19 år gammal deltog han i debatten och skrev en artikel som beskriver hotellets historia.

Martin Rörby fick så småningom framgång som oberoende arkitekt, författare, konsult och forskare. I David Helldéns fall, arkitekten bakom Sergels grav och hamstringsskandalerna, deltog han i en hel doktorsavhandling. Han har sedan dess gjort framträdanden i otaliga böcker och tv-serier, som spänner över alla tänkbara kombinationer.

Martin Rörbys hemlighet tycks vara hans vilja att uppskatta det estetiska värdet av strukturer som historiskt sett har fått lite offentlig uppmärksamhet, såsom betong, miljoninitiativ och allt annat som växte upp under åren efter andra världskriget. Martin Rörby menar att byggnader alltid har fungerat som fönster in i svunnen tid.

Under 1930-talet var en Jugendkåk tänkt som lyxens höjdpunkt. Du, historikern, håller ett öga på dessa pendelsvängningar; när den når det övre vänstra hörnet måste du greppa hårt så att den inte går över. Hitta samma misstag igen, det är lätt. Det är viktigt att observera de många gatufasaderna, från 1800-talets torn och byggnader till 1900-talets klassicism, folkhemsmiljöer och 1960- och 1970-talens brutalistiska men omhuldade landskap. Det är absolut nödvändigt att alla dessa är tillgängliga samtidigt.

Trots detta har han den minsta kompetens att gå med i den bittert splittrade diskussionen kring svensk arkitektur, där ett läger förespråkar att återgå till mer traditionella byggmetoder. Han drömmer om en dag då diskussionen om arkitektur kan vara mer inkluderande och reflektera den moderna tiden.

“I dag finns det en tendens att det är en sak som ska gälla, men om vi har lärt oss någonting så är det att många saker måste få finnas samtidigt.” Skönhetsdrottningen i Stockholm bor i en miljonprogramsherrgård. Martin Rörby, sekreterare i Hälsoregionen, är stormsäker i de fyra rummen i stadsdelen Drakenberg på Södermalm.

Sverige är hem för arkitekten, historikern och författaren Martin Rörby. Den 11 augusti 1964 gick han in i denna värld. Mellan sina roller som senior rådgivare på den egna byrån Martin Rörby Arkitektur & Form och tiden som förste verksamhetschef på stiftelsen Birthe & Per Arwidsson (2014–2016) har han ett späckat schema.

Efter att ha haft befattningarna som sekreterare och överåklagare i Stockholms hälsoskyddsmyndighet 2004–2014 var han den nionde personen som innehade dessa befattningar från början av 1919. I den rollen kritiserade han ofta olika byggprojekt, bland annat Stockholm Waterfront , Tors torn, och Nya Slussen.

Både Stockholms universitet och Arkitekturmuseet är välbekanta platser för Martin Rörby, som tidigare varit professor där. Förutom Sergels mausoleum och själva Stockholm har han även skrivit utvärderingar av arkitekterna Ferdinand Bobergs och Georg A. Nilssons arbeten [4]. Tillsammans med Miljonhusprogrammet och glasarkitekturen har han ägnat sig åt att restaurera skolbyggnader från tidigt 1900-tal.

2003 var Martin Rörby indragen i en skandal om arkitekten David Helldén; han har producerat flera böcker, essäer och artiklar om arkitektur. Tillsammans med fotografen Tove Falk Olsson undersökte han postmodern arkitektur för sina böcker “Sverige Brutal” (2018) och “Sthlm Brutal” (2015).

Han är för närvarande upptagen med flera projekt, varav ett är en bok om Stockholms storstadsområde som fördjupar sig i dagens utveckling, och ett annat är en studie kallad “Bilens arkitektur” som tittar på miljöer och strukturer som är gjorda speciellt för bilar.

Martin Rörby är en engagerad pedagog och debattör i ämnen relaterade till stadsplanering och arkitektur. Hemkommen från sina stopp med Christoffer Barnekow (journalist) och Benjamin Jónsson (numera Benjamin Sandvold), har han varit en del av SVT:s arkitekturnyhetsprogram från Sverige och hela världen, inklusive reportageserien “Arkitekturens pärlor” (sju säsonger 2009– 2015).

Dessutom medverkar han som expert på “Historieätarna” (säsongerna 2012 och 2014) och “Bandet och jag” (2019), två infotainmentserier. Chef för Sveriges Arkitekturhögskola, SA:s kulturarvsmuseum, är sedan 2017 Martin Rörby. Olle Engkvistpriset, som delas ut av Stockholms Byggnadsförening hösten 2018, uppmärksammar hans samhällsorienterade arbete inom områdena arkitektur och stadsplanering.

Historikern och arkitekten Martin Rörby hämtar inspiration från den moderna världen samtidigt som han avgudar antikviteter. Motivering och en ersättning är nödvändig för stadens rivning. Han tvekar inte att säga vad han tycker eller ge sina personliga vinster om han tror att det kommer att gynna Stockholm.

Få dagens klassiker genom att utkämpa den goda kampen. Arkitektur är ett hantverk där djävulen sitter i detaljerna. Söndagspromenader med sin pappa för att titta på fastigheter var en vanlig företeelse för Martins mamma när hon var ett litet barn.

Och istället för att ta sin medicin på 1960-talet stod han på barrikaderna för att försvara den anrika tågstationen från 1735 när lagstiftare i Södertäljes kommun planerade att riva det historiska sjukhuset. När Martin och hans äldre bror Thomas var barn tog deras föräldrar med dem på långa bilresor i Stockholm för att titta på fastigheter.

Martin Rörby Fru

Med barns energi utforskade vi varenda plats vi gick, från fästningen Drottningholm till Saltsjöbaden och Bromma flygplats. För att vara ärlig minns jag inte riktigt vad vi tittade på, men det var visuellt och det byggdes precis som jag svävade i luften för mig. 1965 hade David Helldén (sittande) ett samtal angående Sergels grav. Detta foto har tillhandahållits av Architekturmuseum.

Båda konstformerna har alltid ackompanjerats av Plutarkos liknande arkitektur i musikrummet och för Martin. En kyrkomusiker, Hans pappas läste geijersskolan i Värmland. I början av 1960-talet försökte Martins mormor få jobbet gjort och tog hjälp av arkitekten David Helldén när den 200 år gamla herrgården skulle rivas för att ge plats åt en ny skolhuvudbyggnad.

Efter det var han en del av teamet som arbetade på Hötorgscity och Hötorgsskraporna, och han var också med och designade Sergels mausoleum, en unik struktur som fungerar som ett offentligt rum och en plattform för yttrandefrihet och hopsättning.

En enkel trapets med öppna trappsteg dinglande i luften var den första apparaten. Det var inte lite från ett villplan högt upp för ett barn i koltåldern på flera våningar. Kanske var det därför det här hemmet var så spännande. Till Martins doktorsavhandling bifogas beskrivningen av barndomsminnen hämtade från Geijerskolans arkiv.

En antydan om att det är David Helldén som kommer att avgöra att det hela lades ner. Förra mötet med den underbart konstruerade fällan hade gått utför, enligt Martins lillebror. Kanske föddes hans entusiasm för fin arkitektur i skolbyggnaden. På Vasastans kontor kan du se en liten skylt där det står “Martin Rörby Arkitektur & Form” på dörren.

En kort tunnel går ner från porten till ett exceptionellt läckert och personligt utsett callcenter. Nyansen har blommor som är beströdda med lavendel och är en ljusgrön nyans. På en av bokhyllorna kan du hitta en modell av de fem gravstensrovfåglarna och på väggarna kan du se ett svartvitt fotografi av Sergels grav.

Martin har lyft luren. Plattans glashölje, servrar och tegelstenar är prydda med de berömda svart-vita triangelmånarna gjorda av Jörgen Kjaergaard, en kollega till David Helldéns. Det enda som skiljer sig från originalet är tegelväggen. Felaktiga vinklar kännetecknar de återstående trianglarna.

På grund av Martins exceptionella uppmärksamhet på detaljer flyter rummet ihop utan ansträngning. Hans källarkontor är mer än bara en plats för att få jobbet gjort; det är ett mikrokosmos av hans karaktär, och berättelserna som berättas här utvecklas genom tiden. Fram till 1901 använde Georg A. Nilsson denna stol för arbete.

Med en mycket hög pinne i knät skapar Martin härliga ljud som ekar över hela rummet när de samtalar. Det skrivbordet skapades 1901 av arkitekten Georg A. Nilsson. Eftersom det var hans arbetspall använde han den med största sannolikhet för ett drygt sekel sedan när han föreläste på Adolf Fredriks musikskola.

Idén försvinner för att gråta på andra sidan gör ont. Från sitt gårdsfönster kan Martin se framsidan av Adolf Fredriks musikskola, där han tidigare studerade. Han har starka känslor för det här huset. Jörgen, min pappa, var en känd musiker som spelade fiol, gitarr och komponerade musik. Efter att ha haft en uppenbarelse på 1980-talet som fick mig att enbart fokusera på klassisk musik, lämnade jag min karriär som gitarrist.

Men ett tegelhus skulle vara en annan historia helt i hans sinne. Han hade gått förbi en mängd hus med outgrundlig hunger och en skraltig entré på Vasagatan. Bröderna Axel och Hjalmar Kumlien, två av 1800-talets mest kända svenska arkitekter, hade ritat det Bünsowska hemmet; men det var nu planerat för rivning för att göra plats för ett hotell.

“Jag var så orolig att jag dokumenterade varje detalj i huset och började en skolrapport”, förklarar Martin och hämtar ett litet, blekt brev från hyllan. Men det Bünsowska hemmet satt inte bara där och försämrades; 1982 genomgick det en restaurering och är nu Royal Viking Hotel. Och Martin tittar på. Så fort han ser byggplatsen tycker han att det är hemskt. Men han flyttade snabbt sin uppmärksamhet till något annat, eftersom även hans egen skola stängdes på grund av strejk.

Ett exemplar från 1964 av tidningen Arkitektur upptäcktes av mig på en loppis. Ett stycke om skolan och dess arkitekt, Georg A. Nilsson, skrevs av arkitekturprofessor Björn Linn och publicerades i det. Han gick med på att skriva ett debattinlägg om nedläggningen av Adolf Fredriks musikskola efter att jag kontaktat honom och övertalat honom att göra det.

Efter ett intensivt folkstorm i Stockholm som svar på rapporten, omprövade politikerna sin avsikt att öppna skolan. Av evenemanget fick Martin lära sig att det är möjligt att vinna ett steg med grace och elegans. Nu var han säker på att han ville ägna sitt liv åt byggnaden och dess historia.

Martin Rörby Fru
Martin Rörby Fru

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!