Maria Mindhammar Familj

Sprid kärleken
Maria Mindhammar Familj
Maria Mindhammar Familj

Maria Mindhammar Familj – Det börjar bli ganska tyst på Arbetsförmedlingens högkvarter i Solna. Arbetsförmedlingen flyttade in i ett helt nytt kontorshus för ett år sedan och övergången till den nya lokalen har varit, ska vi säga, mindre smidig. Här är cirka 1 400 personer anställda på lönebasis. Kärnfunktioner inkluderar saker som ledning, dataanalys, PR, informationsteknik och mänskliga resurser. Nu är distansarbete normen, precis som det är på så många andra kontor.

I stormens öga är det märkbart mindre ljust än i den omgivande friluften. Maria Mindhammars noggranna sätt att beskriva verkligheten, tillsammans med hennes lättsamma humor, skapar intrycket att “det här borde ordna sig” (20 år på höga positioner har gett henne en viss mjukhet).

Att påstå att Maria Mindhammars arbetsdagar präglas av lätthet och avkoppling vore dock en felaktig beskrivning.Och det har varit allvarliga saker i år som har dragit ut den slappa domaren och det gamla gardet ur sin dvala. Vi måste gå tillbaka till det.

Det är torsdagen den 22 februari 2020 och Maria Mindhammar och Monica Saarinen är i en radiostudio för Ekots dagliga intervju. Hon har varit chef för Arbetsförmedlingen, en tjänst som ibland kan jämföras med en kanon, de senaste månaderna. Konsekvenserna av covid-19 i Kina vid tidpunkten för intervjun är svåra att förutse. Ekoredaktionen i Sveriges Radio har ännu inte dragit slutsatsen att viruset på något sätt är kopplat till Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Det verkar som att Maria Mindhammar har större svårigheter än genomsnittsmänniskan. Den statliga myndigheten fick sin årliga budget innan den fick drastiska nedskärningar. Folk blev tillsagda att hålla käften och över hundra regionkontor inrättades över hela landet som en lösning. Det väckte uppståndelse på politisk nivå, vilket ledde till konkurrerande order om att stoppa utbyggnaden av det lokala kontoret.

Vid tidpunkten för strejken hade regeringen redan avlyssnat ungefär hälften av de närvarande arbetarna. Samtidigt inleddes en historisk reformering av samväldet. I några korta drag avslöjar det att privata aktörer förväntas axla för mycket av det tysta, harmoniska arbete som Arbetsförmedlingen är känd för. Även utan det var det från början av året uppenbart att det ekonomiska klimatet skulle svalna och att ökade sysselsättningsmöjligheter var i horisonten.

Maria Mindhammar använde upprepade gånger frasen “Jag vill inte kalla det kris”, som betyder “Jag vill inte kalla det heligt”, för att beskriva platsen. Det var då som viruset nådde epidemiska proportioner i Europa och Sverige. Det tog inte lång tid innan rykten och protester spred sig som en löpeld över landet.

Det som till sin kärna är en livshotande sjukdom har fått långtgående effekter på den svenska arbetsmarknaden. Tillsammans med sjukhuset var Arbetsförmedlingen den samhällsinstitution som oväntat hamnade i händelsernas centrum.I början av februari förstod jag inte helt hur stort detta var.Men i slutet av februari aktiverade jag krisgruppen.

Den första stora svårigheten var att bestämma sig för vad man skulle göra med gäster utanför stan under vecka nio av Stockholms sportlovsvecka. Det beslutades den 28 februari, Alla hjärtans dag, att de inte skulle få återgå till jobbet på 14 dagar. Där och då insåg jag säkert att det här är permanent. Och just nu är jag övertygad om att det var ett av de bästa besluten jag någonsin tagit.

Sedan den dagen har Maria Mindhammar ägnat större delen av sin tid åt arbete och sömn, med undantag för några veckors semester i sommar. Som tur är är hon duktig på sitt jobb, som hon säger med en blinkning. Det har varit krävande för henne och de andra 10 000 anställda; företagets arbetsdelningsprogram har aldrig tidigare varit positionerat för att ta emot en så snabb expansion på nya marknader.

Många hinder står i vägen för oss. När vi först gick in i krisen var platsen långt ifrån säker. När pesten slog till slog den oss hårt eftersom vi är en stor arbetsgivare och måste göra vad vi kan för att bromsa spridningen av sjukdomen. Bara att hitta en praktisk lösning var en utmaning i sig.

När sysselsättningsmöjligheterna ökar kommer Arbetsförmedlingen att få fler kunder att betjäna. Samtidigt innebar nedgången på många arbetsplatser att ett av Arbetsförmedlings viktigaste verktyg för att förbereda män för arbete försvann: företagen slutade ta emot sökande och praktikanter.

En annan effekt var att vi började känna oss mer som en auktoritativ kropp. Alla var verkligen nyfikna på våra fynd och prognoser. Maria Mindhammar, som den rutinmässiga myndighetschef hon är, och med bra stöd från ledarskap, stil och regering, drog slutsatsen att strikt prioritering var allt som behövdes för att lösa problemet. Det var avgörande att hantera tillströmningen av arbetslösa människor som behövde fylla i pappersarbete för att kvalificera sig för in-grupp.

Maria Mindhammar Familj

Maria Mindhammar är lika uppriktig om auktoritetssprickorna som alla andra, ändå tar hon kritik lika personligt när det känns obefogat.När det händer kommer jag att vara som ett litet lejon som skyddar sina ungar. Min uppväxt i kyrkan gör att jag drar mig för att åka skidor. Även om jag uppskattar känslan, föredrar jag en rak och faktabaserad diskussion.

Min styrka är att jag är väldigt bra på att organisera och strukturera argument när jag blir känslomässig.Det gömmer sig dock fortfarande hemligheter bakom Maria Mindhammars hår. Till och med hon har en gräns. Hon kom till den i vår skåpbil.

Det blev alldeles för lätt, på en gång. Stora beslut som påverkar många människor bör fattas snabbt och med väldigt lite bakgrundsinformation. Det var en utmanande situation. Det var då jag uppskattade att ha min besättning i närheten att ventilera till. Mitt viktigaste ledarskapsråd är att lita på andras hjälp.

Hur har du presterat i den här rollen som ledare?

Det är lätt att övertyga sig själv i en kris att man inte är den ledare man vill vara. Beslut om när man ska ta ledningen och när man ska ta ett steg tillbaka är förenat med svårigheter. Under vissa månader har jag redan gjort mer helhandshackning än jag skulle vilja. Man, jag har varit känd för att visa tecken på osäkerhet, att jag har blivit vilseledd eller att jag är trött.

Har nya krisen-skapade sidor dykt upp på din webbplats?

Enligt min mening har det varit avgörande att visa sårbarhet. Och för att undvika anspråkslöshet. Det finns många som förmodligen skulle kunna vara en lika bra general manager som jag. Jag har aldrig riktigt brytt mig om att klättra på företagsstegen; istället har jag alltid varit mer intresserad av att göra en meningsfull insats. Och ledarskapsförmågan upptäckte jag efter att ha lämnat fängelsesystemet.

Men visst måste en del av det flamma där i toppen?

Mitt uppdrag är komplicerat eftersom det inte är riktigt lätt att göra. De förväntningar som ställs på oss är till stor del idealistiska, och vi har ännu inte lyckats publicera historien om vad våra kunder rimligen kan förvänta sig att få av oss. Att ha ett igenkännbart varumärke hjälper, eftersom många av våra jobbkandidater har goda chanser att bli anställda.

Omstrukturering av jobb är inte det enda vi oroar oss för. Denna klyfta mellan förväntningar och verklighet är frustrerande. På något sätt innebär mitt jobb att marknadsföra företaget och belöna dess anställda. Maria är en kvinna som är född den 6 februari 1963 och hon har aktivt valt att inte visa sin leveransadress i denna tjänst just nu. Det kommer att dröja två år till dagen (15 september 2020) efter att hon flyttade in i sin nuvarande bostad.

Maria söker ivrigt efter denna möjlighet. Vi har hittills försummat att nämna henne vid 445 tillfällen den här månaden. De flesta som söker Maria som använder denna tjänst kommer att hamna i Stockholm. Olika typer av ledarskap lockades efter notariecertifiering under samtidig Mölndal tingsrätt och assessorcertifiering under Högsta domstolen i Västra Sverige. Att tänja på gränser och prova något annat. Projektledare banade väg och gjorde justeringar. Lagens grundläggande ramar och tankesätt förklarades.

Hemlagad mat med familjen gav tröst, samhörighet och förståelse. Efter att ha haft ledande befattningar på institutioner som Skolverket, Kronofogden och Skatteverket är jag redo för nya spännande utmaningar på Arbetsförmedlingen. För mig är ledarskap beroende av tillit, respekt för medarbetarna och viljan att växa professionellt.Deltagare i Hilda sedan starten 2015.

Vad är poängen med Hildas nätverk och hennes strävan?

Unga kvinnor med intelligens och ambitioner översvämmer juristskolor och advokatkåren. Och antalet kvinnor på högsta chefspositioner släpar ännu längre efter. För att korrekt identifiera fakta och ge det nödvändiga stödet krävs en nätverksinfrastruktur.

Kan vi snälla ha fler kompetenta kvinnliga domare Det är viktigt att avglamorisera kockyrket och visa att det är möjligt att balansera ett familjeliv och ett professionellt. För mig personligen är internet en källa till styrka och stöd; positiva förebilder är alltid efterfrågade. Att dela med sig av sin kunskap ses som oerhört viktigt.

Maria Mindhammar Familj
Maria Mindhammar Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!