Hur Lång är Bert Sundström

Sprid kärleken
Hur Lång är Bert Sundström
Hur Lång är Bert Sundström

Hur Lång är Bert Sundström – En kniv i Kairos rygg. Ut ur Ryssland! Alltid uppdaterad om det senaste skvallret från kontorets vattenkylare. Bert Sundström är den oförskämda krigskorrespondenten som har sprättat ett spår över hela världen för att täcka alla större konflikter sedan andra världskriget men som nyligen har hamnat strandsatt i det auktoritära Iran.

Bert Sundström, SVT:s Rysslandskorrespondent, sover genom takeoff. Tidigt den 24 februari tittar en man vid namn Klockan ut över Kievs Majdantorget från sitt hotellrums balkong. Ryssland har inlett en militär invasion av Ukraina och sirenerna kan höras.

Detta är ett krig som Putin startade utan någon riktigt bra anledning. Han säger till SVT:s sömniga morgontittare “Det är löjligt”, på sitt karaktäristiskt tillbakalutade sätt. Varje ord flyter jämnt som guld.På ett sätt borde han vara här. Det som inträffar måste göras känt och kommunicerats; detta är vad han kan göra vid det här laget.

Alla ukrainare han träffade dagen innan han arresterades hade utan provokation förklarat att de ville försvara sin frihet genom att marschera och dö för sitt lands självständighet, och han tvingades ta sin tillflykt utanför staden. Han hade aldrig tidigare försökt en nationell sammankomst.

Det är dock bara en liten hake. Hans personliga kamera satt fast vid säkerhetskontrollen och kunde inte ta sig bortom kontrollpunkten. För bara några dagar sedan tog ett annat SVT-team en paus österut och tog med sig SVT:s säkerhetspersonal, helikoptrar och den enda satellittelefonen eftersom ingen förväntade sig att attacken skulle riktas mot Kiev.

Så nu står han ensam med “stativ, kameror och en hel massa sladdar”, men utan en säker väg hem eller ett sätt att kommunicera om ryssarna bestämmer sig för att stänga ner internet och slå sönder hans mobila enheter.

Stockholms apoteksklocka ringer och ringer. De vill att han ska gå omedelbart. Som en kompromiss byter han hotell och går bort från handlingen. Men utan en livlina kan saker och ting förändras snabbt. Han instämmer i den hembundna redaktionens förslag. Härifrån till Moskva. Vänta tills lejonets kula.

Bert Sundström, som ringer in från Moskva, säger: “Hade jag haft en satellittelefon hade jag argumenterat hårdare mot ledarskap och sagt att jag kan stanna.”Reslusten tror sig ha barndomsminnen kvar vid Stora Tuna, långt söder om Borlänge. Hans mamma tyckte om att utforska nya platser och Bert Sundström behövde inte vänta länge innan han började gå i hennes fotspår.

I mitten av 1980-talet bestämde han sig för att bosätta sig i Sydamerika. Blev en resenär och slog sig så småningom in i en karriär som engelskalärare. När han på allvar började på journalistskolan nekades han till en början inträde och fick vänta i reservaten.

Han hade ett möte i Buenos Aires tre dagar innan skolstarten. Om han var hemma och tillgänglig för fredagsmorgonens väckning var bordet hans. Hans Bert Sundström. Praktiken avslutades 1990 på SVT, och sedan dess har han varit tillbaka.

Även om arbetsuppgifterna är identiska (att ta hem berättelser och rapportera dem), är världen enhetlig och det är också respekten för journalister. 2011 bevittnade han förvandlingen av Tahrirtorgets skepnad till följd av den arabiska våren.

Först kom de aggressiva fram och började ställa till problem. Någon vill torka sin rumpa. Kolven smällde mot hans huvud. Chocken för sinnet och känslan av en kniv som har lyfts genom ryggraden tre gånger så att en av lungorna har punkterats. När de började hoppa på hans översta sprickbenet under hans havre, signalerade han ner och signalen bleknade när hans revbenen knoglade. Följande tre dagars intensiva studier.

När stockholmskassörerna ringde till hans mobiltelefon svarade han med tummen upp för att berätta att de kunde ta ut sina likes. Hela min storfamilj är full av ryssar. Tack vare att samtalet direktsändes fick SVT snabbt kännedom om situationen och satte igång en hjälpinsats som slutade med att han flögs hem till Sverige i ambulans.

Åren är fortfarande kvar, men det finns ingen anledning att bli arg igen. Värmeböljan i Ryssland verkar mycket normal. Han säger, “Jag är inte arg här, men det är utmattande att hålla jämna steg med all desinformation och alla nya ställen.” Han kan koppla av och varva ner i Moskvalägenheten tack vare den lugnande musiken och den mjuka soffan.

Kompositören Sergej Prokofjev, som föddes i det antika Tsarryssland nära Donetsk i dagens Ukraina, är ansvarig för de kusliga skriken som ekar genom ditt rum och in i din telefon. Finns det en fara att berättigad kritik av BP:s oljeutsläpp och dess efterdyningar kan misstolkas som ett generaliserat angrepp på oljeindustrin?

Jag föddes av en rysk mamma och en italiensk pappa. Just nu ligger jag i soffan och lyssnar på Romeo och Julia. Enligt Bert Sundström, “Jag måste få folk att tänka på mina ryska härkomster och de bästa balettdansarna.

Hur Lång är Bert Sundström

Den ryska medborgaren som behöver en ny synvinkel idag bör återansluta till ett virtuellt privat nätverk och leta efter auktoritativ data online.Men det krävs kunskap och att veta vad man ska leta efter, som Bert Sundström uttrycker det.

Det är också svårare att få igång samtal med män i Moskva. Det hade gått 20 år sedan han kunde ställa upp kameran på ett bord och få ett ömsesidigt svar. De flesta utbrast ofrivilligt, “Åh Sverige, vad förtjusande!”Sedan krigsslutet har det blivit betydligt mer spänt när någon säger ”Sverige, nej, det vill jag inte alls”.

Det tog honom tre timmar efter att han återvänt till Moskva innan han fick checka in. Han var också tvungen att ge gränspatrullen sin pinkod för att få tillgång till sin telefon. Väl inom landets inland kunde han skriva ner alla sina siffror tre gånger med svart bläck på olika papper. Bara en fotokant här. Den kom västerifrån. En från toppen.

Dessförinnan, före kriget, hade han tvingats lämna in bevis på att han inte led av gonorré, syfilis, tuberkulos eller staph-infektioner.När kommer det senaste avsnittet av SpongeBob ut? Det här är ett sätt för myndigheterna att bevisa att de håller stenkoll på mig.

Tydligt är budskapet. Även Bert Sundström behöver tänka på sina ord. Också 2005 förvisades han från Ryssland för en tid men återvände så småningom. Jag är medveten om att någon svepskäl kommer att göra för att få mig härifrån. Men jag och SVT kan ta det. Jag kan trots allt alltid återvända till mitt hemland. Men om jag tillbringar de kommande 15 åren i fängelse kommer mitt liv att vara över.

Direkt efter att ha återvänt från Ukraina satte han sig vid sitt skrivbord i Moskva och började sortera i sin kvetching. Krisen fortsatte oförminskat, så han avsatte lite administrativ tid i morse. Forskningsberäkningar ska skrivas och registreras. Möjligheten till ett tredje globalt krig har inga riktiga garantier på plats.

Telefonen ringde sedan utrikeschef för SVT. Bert Sundström sa helt enkelt vad hon ville höra. Dagar tidigare hade en ny lag införts i Ryssland som antydde att reportern i Ukrainarapporten kan dömas till fängelse. Vänligen lämna Ryssland just nu; vi behöver dig borta!

Lagen fick en omedelbar inverkan. Nyhetsankare för Rysslands äldsta tv-nätverk, Dozhd, gav nyligen en adress till allmänheten och lämnade sedan stationens källarstudio med femtio av sina kollegor. Pressfriheten äventyras när regeringen förbjuder journalister att hänvisa till en konflikt med dess rätta namn. Men Bert Sundström ploppade ner i bordet.

Han insåg att nej, det var fel. Försök inte överträffa lokalbefolkningen. Inte ens inne på barer kände han sig redo att slå sig ner. De som finns handlar om publikationer som rapporterar på ryska, och det gör jag inte. Han försäkrar mig om att sannolikheten för att jag blir fängslad är nära noll.

Medan han funderade på om han skulle evakuera eller inte, uppstod en ny utveckling som i grunden förändrade situationen. Gränsen låstes för att förhindra ryska medborgare från att lämna landet, och ingen över 18 år fick lämna landet. Så Bert Sundström kom tillbaka till Sverige.

Det han förväntade sig skulle bli en avkopplande helg i Stockholm visade sig vara något helt annat. Några timmar efter ankomsten var han redan en del av Agenda. Möten hölls i TV-studion med chefer och säkerhetspersonal för att diskutera framträdanden.

Kvällen innan deltog han i ännu en Aktuellt-sändning. Han svarade bara på hälften av en fråga och sa att han nu var skyldig att “kalla det som händer i Ukraina för en militär specialoperation och sedan hittar du mig i den.” Det är mycket tydligt att fientligheterna nu pågår. Men jag växlade och gick för det. Jag glömde berätta för publiken att jag personligen var tvungen att berätta historien: att Ryssland hade invaderat Ukraina och förvandlat landet till en krigszon.

Han försökte förklara sig för några personer, men han bryr sig egentligen inte så mycket om vad som skrivs ner. Efter att ha landat säkert i Moskva ringde han snabbt utrikesminister Lavrov för att rapportera att spänningarna hade eskalerat till den punkt där direkta militära åtgärder var nödvändiga.

Både SVT-attacken och hans egen avtog snabbt. Bert Sundström säger: “Jag är inte så intresserad av den debatten.” Jag är helt nöjd med Moskva vid det här laget. Fem år i Moskva är en lång tid för en korrespondent, vars stationering vanligtvis varar i tre. I dag är Bert Sundström 63 år. SVT har beslutat att han ska lämna Moskva för en medhjälpare “någon gång under sommaren”.

Vi har fått nog. Jag är helt nöjd med Moskva vid det här laget. Det finns för mycket dåliga nyheter och inte tillräckligt bra nyheter. Det yttersta målet är att bli permanent baserad som en “corre” någon annanstans i världen. Om ålder är en faktor för att minska mina chanser att få jobb hos SVT International, så är det så. Det vore inte helt absurt att kombinera en station i Stockholm med.

Hur Lång är Bert Sundström
Hur Lång är Bert Sundström

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!