Göran Greider Familj

Sprid kärleken
Göran Greider Familj
Göran Greider Familj

Göran Greider Familj – I en kommande samling självbiografiska skrifter hoppas GRAN GREIDER kunna svara direkt på denna fråga. Fönstret kunde inte vänta så de skickade journalisten Ola Liljedahl till “Greiderland” i vackra Dala-Flodatrakten nordväst om Borlänge i Dalarna. Där upptäckte han att Sveriges populäraste socialist faktiskt är en gudabendad pratkvarn och en introvert. Helt irrationellt, men kan få ihop allt. Ett fan av Bob Dylan som en dag insåg att han hade namnet på sin egen dansgrupp.

Dala-Floda i Gagnefs kommun verkar vara en trevlig plats att bo på. Under tusen personer. En klassisk utlysningsrulla berättar för hundratusentals svårlästa häftstift att en folkdräkt i storlek 38-40 är till salu, att det blir musik i kyrkan och att en yogafestival är på väg att börja. Centrum är inte särskilt attraktivt om det definieras av dess närhet till exempelvis restauranger och thaimassagesalonger.

Men när GPS:en tar dig över en gammal liten bro över Västerdalälven och vidare till staden Hagen, blir det så pittoreska att du börjar undra om det inte är här du skulle vilja bygga hus.Under de efterföljande 16 åren fortsatte Greiders berömmelse att växa.

Vi hade gått runt i dessa skurkar ganska länge och släppt ut en kråka som vi var bekanta med. Vi hittade en plats, men den visade sig ha en egen brand. En sådan sak skulle vara för tråkig för oss. Sedan fyllde jag på med stadsvatten och en slang, som Göran berättar. Där väntar de nästa halvår. Han är lite mer så än hon.

Skriver, läser och spelar odlar. Idag är dagen då framtiden anländer i form av fiber.Så, sägs det: teknik och praktiska frågor står nog inte direkt på Göran Greiders hemmaagenda, även om han säkert skulle kunna hålla en 20-minuters presentation om betydelsen av teknologisk framsteg för landsbygden och storstäderna över en kopp kaffe.

Trots att han bor på tillväxtzon 6 i Dala-Floda är Odling hans hem, och han kanske kan använda avdelningen praktiska saker för att organisera saker i och för sig själv. Eller så gör han sin egen analys av det. Fördelen med landskapsplanering är att en avvikelse på bara några centimeter inte påverkar någonting. Ett dilemma uppstår om man placerar en golfboll sju centimeter bakom målet.

Och ingen skulle ta Göran Greider på allvar om han inte hade skrivit en trädgårdsbok om detta intresse, precis som de inte skulle ta honom på allvar för att han skrev en bok om blommor. Någon före den här intervjun beskrev honom som en levande ordbok. Det finns mycket där, även om du spenderar några timmar tillsammans och känner dig nästan ännu mer avslappnad av din förmåga att placera fakta i en förklarande och resonant helhet.

Panelen var särskilt imponerad av hans trädgårdsdagbok. Ingen har någonsin sagt att det är bra att ha en kvart om man vill prata med Göran Greider i fem minuter. Herregud, att Karl kan prata!
Berit berättar att när han är borta ser hon ofta hyttstället, men Göran kommer aldrig tillbaka.

Många förare är naturligtvis somaliska, iranska eller etiopiska. Vilket enormt förråd av kunskap som finns. Det kommer förmodligen att bli några fantastiska historier och samtal. Människan måste slaktas, säger han. Hm…det tror jag inte. Det är sällan jag håller med dem. Men kommer jag från TV4 så gör jag inget gratis för det är de som betalar, sprattlar han.

Med tanke på hans flytande engelska är det naturligt att kommunikation spelar en viktig roll i hans yrkesliv. Masspubliken, kan vi anta, ser och hör honom i tv och radio, deltar i både lättsamma morgondebatter och tunga diskussioner som presenteras i Aktuellt.

Det bästa är ett morgonprogram när det är ganska avkopplande, men jag tål inte tråkiga debattprogram. Folk borde skriva vad de menar hela tiden, snappar han. Men han håller sina löften och sin föredragshållning.annat det kanske första poemet som varar i bilhall , Ombyggd Volvo och i Tällberg höll han föredrag för Svenska föreningen för familjeterapi “där jag pratade om synen på familjepolitiken”.

Jag deltog i Kammarmusikfestivalen på Gunnebo slott, där jag “pratade om mina favoritkammarstycken och fick skapa min egen spelllist för ett blomstrande kammarensem ble,” och en kyrkokonferens i Jönköping.

Han pausar en sekund och tänker sedan:

Och så blev det några EU-debatter, och jag var där i Gomorra, World! i P1 och TV4, och så lyssnade jag och skrev en massa artiklar. Så det var på topp. Den nådde 400 000 000 tg. Ja, jag kommer att ta med en ny bok till studion i Stockholm under de närmaste dagarna för att läsa som bakgrundsljud. Det tog nog längst tid. Att hålla jämna steg med åtaganden är ingen fråga.

Göran Greider Familj

Han berättar hur hans far, som arbetade som skåpbilschaufför i Rio de Janeiro och Shanghai, ofta diskuterade den geopolitiska situationen hemma i Vingaker. Hur går det i Kuba?” och liknande uttryck. Jag är inte helt övertygad om att det han sa är meningsfullt tillsammans. Han kunde säga de mest fantastiska saker. Rune, Hans bror, var en fjant. En typisk föreningsman som kunde argumentera både för och emot en ståndpunkt, hur långt argumentet än gick. Båda dessa typer tilltalar mig.

Han minns att det var mycket musik och dans hemma i Vingaker. Bland annat har Vingkers IF:s elitpojklag och juniorlag slagit ihjäl på fotbollsplanen. Jag var typen som blandade ihop enkla kvickheter med utarbetade fantasier. Under störningar var jag som bäst. Absolut inga känslor kopplade. När de staplade kedjespelarna kom mot mig snusade jag ihjäl. Men att leda försvaret var inte min starka sida. Litteraturen fick mig att må så illa av tristess att det är svårt att sätta ord på det.

På den musikaliska fronten var dansbandet enormt stort i 1970-talets Sverige. Halva Sverige skriker, “Nej tack!” på svenska. Men definitivt inte Göran Greider. Han var ett stort fan av Hendrix, Young och Dylan. Äntligen dukade till och med Vingaker under för hippieville, och med sitt långa hår spelade han själv gitarr – möjligen ännu bättre än bra.

Några äldre mördare gav sig ut på ett musikaliskt äventyr. Jag brukade hänga på den platsen och spela deras gitarrer när jag var liten. En dag fick de den ljusa idén att de kunde tjäna pengar genom att, um, bilda en dansgrupp.

Jimi Hendrix musik inspirerade en ny genre av dansband. Trots att de framförde coverversioner av Thorleifs och Flamingo Kvintetten, nådde bandet aldrig mainstream-framgång. Nu uppskattar han att det spelades totalt 10–15 matcher centrerade på Vingaker innan drömmar om rikedom och framgång satte in.

Författare, poet, journalist och debattör. Chefredaktör för den långvariga socialdemokratiska dagstidningen Dala-demokraten sedan 1999. Du kommer att sjunga och glädjas med hjälp av boken One of These Mornings. Om du ska läsa en av Göran Greiders böcker rekommenderar han dig att välja Den solidariska genen eftersom, som han uttrycker det, “den säger nog en del om den mänskliga naturen.”

Poet, debattör, journalist och föredragshllaren vars ofta skarpa perspektiv har snuddats på folkkär trots (eller kanske på grund av) att han varken tackat Fngarna på fortet eller Biggest loser. Medan han snabbt skrev två artiklar som någon nervös redaktör hade väntat på, pillade hon lite till musiken till lunchsoppan med chili som han fixade på fredagseftermiddagen. En ledare till ETC i frågan om skogsbruksstöd, och en annan till Dala-Demokraten i frågan om protester mot mineralprospektering i Aspeboda mellan Borlänge och Falun.

Berit äter skev soppa, tack och lov för det, och förklarar:

Gok är hemma. En brist på äventyr. Jag tycker om att vara inne och läsa. Vi planerar en veckolång vårresa och Göran kan inte vänta. Dessutom är han konstant stressad och jobbar.

Jag tror inte det, försvarar sig Goric. Jo, du gör det, och varje dag börjar du säga: “Det här kommer att bli en helvetesdag.” Göran styr sin hand genom hans utpräglat vilda hår. Nej, säger han, inte varje dag utan oftast måndagar och tisdagar som idag. Jag har lite text att lämna bakom mig vid det här laget.

Stina, hunden, springer fram till Göran och ber om nåd. Han tar fram några kontanter och ger henne dem. Även om han har gått i pension från jobbet som SVT-arkivarie vet Göran fortfarande mycket på egen hand; om du frågar honom om något, kommer han att veta svaret, ända fram till året. Jag börjar känna mig överväldigad av all kunskap som finns.

Göran Greider Familj
Göran Greider Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!