Georg Riedel Familj

Sprid kärleken
Georg Riedel Familj
Georg Riedel Familj

Georg Riedel Familj – Den svenske musikern och kompositören Georg Martin Ludvig Riedel föddes den 8 januari 1934 i Karlovy Vary, då en del av Tjeckoslovakien. Riedel är känd för sitt samarbete med pianisten Jan Johansson på albumet Jazz p svenska, som har kallats “Sveriges bästsäljande jazzinspelning på grund av sina sparsamma jazzarrangemang av traditionella svenska folklåtar.

Han är också känd för sina vokala arrangemang av sånger till filmer baserade på böcker av Astrid Lindgren.Riedel föddes i en tysk och tjeckisk familj i kurorten Karlovy Vary (tyska: Karlsbad) i dagens Tjeckoslovakien.

Hans mamma var judisk och familjen flydde till Sverige för att fly nazisterna när Georg var fem. Han började gå sångklasser på Stockholms folkskolor när han var liten. Efter att ha bemästrat fiolen gick han vidare till kontrabas. Jazztrion Trio med trombon bjöd på en del fint spelat basverk.

Efter att Jan Johansson gick bort 1968 tog han över att komponera musiken till tv-bearbetningar av Astrid Lindgrens böcker. Du käre lilla Snickerbo och Idas sommarvisa är två av de mest minnesvärda kompositionerna.

Efter det fortsatte han att skriva låtar för barns tv-program. Utöver sitt arbete som Astrid Lindgren-översättare har han även bearbetat verk av Lennart Hellsing (Bananskiva, 1976) och Barbro Lindgren och komponerat ledmotivet till den svenska tv-serien Alfons berg.

Hans senaste verk, Passion for the World, är ett körverk med text av Karin Liungman, publicerat 2009.2021 fick Georg Riedel Stockholms stadshederspris för sina insatser för barn- och ungdomskulturen.

Juryns resonemang:

George Riedels sånger och melodier är oupplösligt förbundna med det svenska nationalpsyket. Han har introducerat unga människor, tonåringar och vuxna till den underbara världen av jazz och samba i nästan ett halvt decennium.

Bland Georgs tusentals skrivna verk hittar vi Idas sommarlov och musiken till Bananbok, Emil och Pippi Långstrump. Klassiker som lever vidare i barndomens oförglömliga bakgrundsmusik. Hans enkla melodier är aldrig tråkiga, och hans komplexa kompositioner är alltid lätta att förstå. Kom bara ihåg att “tillräckligt bra för barn” betyder det bästa.

Biografi

Riedel föddes i en tysk och tjeckisk familj i kurorten Karlovy Vary (tyska: Karlsbad) i dagens Tjeckoslovakien. Hans mamma var judisk och familjen flydde till Sverige för att fly nazisterna när Georg var fem. Han började gå sångklasser på Stockholms folkskolor när han var liten. Efter att ha bemästrat fiolen gick han vidare till kontrabas. Jazztrion Trio med trombon bjöd på en del fint spelat basverk.

Efter att Jan Johansson gick bort 1968 tog han över att komponera musiken till tv-bearbetningar av Astrid Lindgrens böcker. Du käre lilla Snickerbo och Idas sommarvisa är två av de mest minnesvärda kompositionerna. Efter det fortsatte han att skriva låtar för barns tv-program.

Utöver sitt arbete som Astrid Lindgren-översättare har han även bearbetat verk av Lennart Hellsing (Bananskiva, 1976) och Barbro Lindgren och komponerat ledmotivet till den svenska tv-serien Alfons berg.Hans senaste verk, Passion for the World, är ett körverk med text av Karin Liungman, publicerat 2009.2021 fick Georg Riedel Stockholms stadshederspris för sina insatser för barn- och ungdomskulturen.

Juryns resonemang:

George Riedels sånger och melodier är oupplösligt förbundna med det svenska nationalpsyket. Han har introducerat unga människor, tonåringar och vuxna till den underbara världen av jazz och samba i nästan ett halvt decennium. Bland Georgs tusentals skrivna verk hittar vi Idas sommarlov och musiken till Bananbok, Emil och Pippi Långstrump.

Klassiker som lever vidare i barndomens oförglömliga bakgrundsmusik. Hans enkla melodier är aldrig tråkiga, och hans komplexa kompositioner är alltid lätta att förstå. Kom bara ihåg att “tillräckligt bra för barn” betyder det bästa. Tommy Körberg, 72, är erkänd som biomusiklegend i gårdagens avsnitt av Så mycket bättre, 2020. Vem då? Jo, Georg Riedel, tonsättare.

Georg Riedel Familj

Georg Riedel, 85, skulle älska att bli uppmärksammad för sin omfattande karriär som jazzbasist. Men det sitter en unge i en parkgunga på Söder och sjunger Sjörövar-Fabbe. Och en räv i en göteborgsk hotellobby kommer in och gnölar över Idas sommarlov.

Bussen har nummer 4. Hon reser sig i regnet över Västerbrons gyllene båge, med grönt Stockholm i fjärran till vänster och infart till Skärgrd uppför Mälaren till höger. Jag ska till Södermalm och hälsa på Georg Riedel som är 85 år.Georg Riedel anländer till landet, parkerar sin blå Citron i ett begränsat område och går in på Café Rival iförd en svart, långärmad skjorta.

Abba-Benny Anderssons maktuppstigning är bara början. Stockholms musikikon Georg Riedel har samarbetat med en vem är vem av kända personer, inklusive Duke Ellington, Astrid Lindgren, Alice Babs, Monica Zetterlund, Tomas Tranströmer och Jörn Donner.Förutom att han är Astrid Lindgrens make kompositör har han skrivit en hel del skrämmande svensk barnmusik.

Även när man är så “insnöad” som Georg Riedel har varit, menar han att det är rätt att “knepiga att leva ihop med” när vintersäsongen avtar. De personliga glimtarna som dyker upp är nästan alltid kopplade till hans musikliv.

Trots hans föräldrars önskemål, när Riedel var 15 eller 16 år, gick han på en folkparksturné; när han var studiomusiker tyckte han att det var för mycket besvär att gå upp tidigt på morgonen; och när han var liten glömde han ofta att lägga fiolen i vagnen.

Ironiskt nog tänker han tillbaka på sin “töntigt” (avantgardistisk) ungdom när han brukade skriva melodier bara för att han kunde. Han beskriver sig själv som “administrativt oduglig”, även om han inte tros ha levt en rockstjärnelivsstil eftersom han noterar hur några av människorna han arbetade med var offer för missbruk och hade tragiskt korta liv.

Varje dag, men inte på helgen, retade Jan Johansson honom. 1968 tog Riedel över uppgiften att komponera musik till Astrid Lindgrens Pippi Långstrump efter att originalkompositören omkom i en bilolycka. Det som utvecklades till ett klassiskt samarbete hade sitt ursprung i tragedin.

Riedel är som mest bekväm när han kan spela musik och prata om det. Alfons berg-vinjetten och Lutoslavskis “Emil i Lönneberga” har båda citat från den tjeckiske kompositören Dvorák. Av vad han har sett är barn inte för “avancerade rytmiska greker”, och han blir ganska upprörd när basen “bryter mot melodin”, som i Stravinsky. Fisusharmonierna är det som gör “Idas sommarbesök” spännande; vid ordet “grön” har Riedel placerat en treklang som har följt honom från barndomen i Adolf Fredriks musikklasser.

Det är bekvämt att höra en mer erfaren rådgivare under en säsong när småpratet tenderar att fokusera på privata frågor. Att veta att Riedel har en bakgrund som förklarar allt gör det hela så mycket mer fascinerande.

Han minns det lilla han vet och berättelserna hans föräldrar berättade för honom om att flyga från Karlovy Vary, eller Karlsbad, i Tjeckoslovakien, i några korta meditationer. Mamma var judisk läkare och pappa socialist och arkitekt. Svårigheter att assimilera sig i det svenska samhället; antisemitism; släktingar dödade i Auschwitz.

Då kanske Georg Riedel äntligen pratar om sin favoritmusik igen. Georg Riedel föddes den 8 januari 1934 i Karlsbad i Tjeckoslovakien och immigrerade till Sverige vid fyra års ålder. Han började spela fiol, men upptäckte snart att det var jazz som verkligen fångade hans uppmärksamhet – till föräldrarnas bestörtning. Georges vänner tröstade honom med att säga att jazz bara var en övergående modefluga som snart skulle dö ut.

Trots föräldrarnas ogillande fortsatte han att sitta framför radion och lyssna närhelst det spelades jazz. Fiolens grepp om honom blev allt svagare.”Jag övade tills jag var gammal nog att låna en bas och började spela så fort jag var gammal nog att plocka upp den.”

När Georg var 19 år började han spela med Lars Gullins band.Lars Gullin var så uppslukad av musiken att han glömde att publiken hade kommit för att dansa. Han tappade det på någon skakig improvisation. Det fick allmänheten att ogilla oss och hota oss med våld vid ett flertal tillfällen.

Georg fick dock snabbt ett brett stöd. Han gick till en början med i Arne Domnerus Nalen-baserade band. Genom detta introducerades han även för pianisten Jan Johansson och 1962 började de två arbeta på vad som skulle bli Sveriges mest sålda jazzalbum: Jazz on Swedish, som har sålt i mer än 450 tusen exemplar fram till idag.

Georg Riedel är en utmärkt soloartist. Han bestämde sig för att studera komposition självständigt vid sidan av studierna i kontrabas när han började på musikhögskolan.Det har varit svårt för mig att föreställa mig att komponera utan att blanda genrer. Jag har aldrig valt en genre framför en annan, utan snarare att välja.

Georg Riedel Familj
Georg Riedel Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!