Sprid kärleken
Erik Bäckman Författare
Erik Bäckman Författare

Erik Bäckman Författare – En av de mest utmärkande författarna i modern svensk litteratur är Erik Beckman (1935–1995), poet och prosaist som skrivit hundratals böcker över genrer. Han är känd för sitt arbete i filmer som Kameler dricker vatten (1971), Jag känner igen mig (1977) och Fågeln som pianist (1986). Radiodrama skrevs också av Erik Beckman.

Erik Beckmans roman Hertigens kartonger från 1965 är mest omtumlande och uppfinningsrikt under svenska 60-talslitteraturen. En poetisk katalog och ordmaskin, en sjunken karta över London. När Winston Churchill fördes till den sista bänken i St.

Paul’s Cathedral i London 1965, skrev Beckman sin roman i salarna under den där tv-begravningsceremonin, men han lade hela tiden in materialet om liv och död. Boken ges ut i samarbete med Erik Beckman-gruppen.

Ännu finns en kvar skrattrynkorna i boken som jag läste när det kom ut 1965. “Hertigens kartonger” är faktiskt en lustigt underhållande bok som dessutom är fri från förolämpningar och språkbarriärer. ( ) Trianglarna är faktiskt symmetriska formationer av soldater från Norfolk, varifrån kusten ligger längs kusten. Men de är också mycket mer: de är den fruktansvärda ordning och dödliga dekret som förseglar våra liv i orörda kategorier.

Dessa tecknade serier präglas av Erik Beckmans vilt framvälande liv, obscent och heligt, absurt och meningfullt, balanserande mellan frihet och underkastelse. Sigtuna församling, Stockholms län, död 8 juni 1995 i Vänersborgs församling, Älvsborgs län, är en författare och litteraturkritiker som bor i Sverige.

Den litterära gruppen Farstu var Beckmans debut 1963. Han kunde skriva texter, romaner och en handfull hörspel. Han kunde realistiskt skildra människor och landskap, men han kämpade ofta med språk och form, stammade och mumlade över grammatik. Han höll inte bara kontakten med omvärlden, han tog också upp sociala och politiska frågor i sina senare böcker.

Son till gymnastikchefen Vera Beckman och kontraktsförsäljaren Teodor Beckman från Rämmen, Värmland, Erik Beckman föddes i Gawell.[4] Han var gift med Lena Jacobsson från 1961 till hennes död 1990.

Han var farfar till litteraturkritikern Åsa Beckman, kulturjournalisten Eva Beckman och konstnären Jonas Beckman. Jag har varit mest engagerad av den svenska författaren. Erik Beckman. Som student i litteraturvetenskap var det meningen att jag skulle skriva en C-uppsats, så han var uppenbarligen ett val. Jag läste ett utdrag ur hans debutroman “Någon något”, som väckte mitt intresse redan när jag studerade filosofi i Lund, på grund av dess fokus på vetenskapliga och teoretiska frågor.

Uppenbarligen innehåller boken biografiska inslag, men dess främsta syfte var att ge en idéhistorisk bakgrund, för att visa vad Erik Beckmans tidiga estetik byggde på. Ett register över de 19 verk författaren släppt under sin livstid finns på Passus.nu på annan plats. En kombination av böckernas synopsar och kortare presentationer har skapats.

Son till kontraktsadvokaten Teodor Beckman och gymnastikchefen Vera Gawell, Erik (Wilhelm Montan) Beckman föddes den 23 april 1935 i Vänersborg. Snabbt därefter flyttade de dock till Värmland, närmare bestämt till Rämmen, strax norr om Lesjöfors. Hennes son Erik växte upp här. “Rämen på den tid Tégners svärfar styrde där” stämmer det en icke-klerikal ort i Värmlands bergslag.

Erik Beckman började sin skoltid utan annat i Filipstad. Han gick på gymnasium i Karlstad sedan. Han bestämde sig dock för att hoppa över denna skolform eftersom han var “dålig i alla avseenden”. I stället för att bli musiker bestämde sig Beckman för att satsa på skådespeleri. På sitt sextonde år hamnade han i Folkmusikskolan i Ingesund, nära Arvika. Han sätter sig på vad han senare älskade “fria men resultatlösa studier”.

Enligt hans eget erkännande lyckades han inte uppfylla sin dröm om att bli tonsättare trots sin stora talang som spelman. Men under alla år har Beckman upprätthållit ett betydande musikintresse. Detta har haft stor betydelse för hans konstnärliga utveckling, särskilt med tanke på hur han komponerade sina texter, något som Sven Hansell framhåller i sin doktorsavhandling Livet, även om jag är medveten om det.

“Istället för att använda en vanlig prosastil, använder Hans musikalisk komposition för att göra upplevelsen till en direkt efterföljare av textens struktur och återberätta en tankeväckande historia.” Erik Beckmans Ingesundsstudier avbröts av hans far samma år, vilket ledde till att familjen flyttade till Uppsala. Här återupptog Beckman sina gymnasiestudier. Det kan vara intressant att nämna något om hans läsvanor eftersom hans uttrycksbehov började orientera sig på det litterära hållet vid denna tidpunkt:

“Det hörde till att jag läste mycket detta och allmänt att mitt litteraturval var avancerad. Jag sökte avantgardism, jag valde texter som jag visste var svåra. Jag tror att avantgarderörelsen var baserad på en kärlek till musik. var ett totalt fan av Schönberg.

Erik Bäckman Författare

Jag var mycket påverkad av nodalpunktskonceptet, som är tanken att man måste återvända till en nod, ett naturligt centrum – det är svårt att förklara. Boken handlar om en självmordsmisstänkt som går igenom en rad förhör och så småningom tar sig ur mordet.

Med tanke på att hans död är slutgiltig kan han positivt acceptera sitt eget vanliga liv och lämnar bakom sig de sociala värderingar och krav som håller honom tillbaka. För mig var det viktigaste att det fanns ett naturligt centrum på Ahlin, där människor lever i harmoni och kan fortsätta.

Förvisso var det mycket av den tekniska sidan av Ahlins språkhantering som fällde Beckman när det gällde Om. De egenskaper hos Om, som här citeras från litteraturhistorien i Sverige, skulle kanske också i stor utsträckning kunna tillämpas på den första romanen Något något.

Skrämmande och ibland våldsam litteratur

En hel del bokläsning och estetiska spekulationer inte upptog Erik Beckmans tid. Från aktiviteter med mindre cerebralt slag finns det plats. Björn Nilsson säljer bland annat: Under våren 55 skulle han tydligen ha snott studenten utan att oroa sig alltför mycket för det.

I remember him jäste eget portvin i skrubben hos moder Prästänkan på Stabby gärde, och mor huvudvärk än av den brygden kunde man få på naturlig väg /…/. Tillsammans med en katolsk familjevän på hästryggen skulle han också rida över landsbygden och passerade flera medeltida kyrkor. Han blev naturligtvis ordförande i Litteraturklubben kort därefter.

Vid det här laget skulle Beckman ha kunnat påbörja studier vid universitetet i Uppsala. Han följde föreläsningar och övningar från Ingemar Hedenius det hösten -55 till våren -57. I sin analys av Hedenius inflytande på Beckman diskuterar Sven Hansell till exempel att Hedenius hade en filosofisk grund som omfattar både kritisk positivism och livserfarenhet.

Hedenius utgångspunkt är att språkliga handlingar aldrig kan vara falska eller okunniga, utan bara kan försöka förmedla något som är falskt eller okunnigt. Den drastiska konsekvensen av denna form är Beckmans estetik. “Hedenius diskussion väcker grundläggande frågor om den tänkta innebörden: “I det hela kan man säga att vi alltid vet vad vi menar med våra förslag.”

Utöver sitt redaktionella arbete i studenternas litteraturklubb avslöjade Beckman subtilt sina intressen genom att gå med i den mer aktiva gruppen bakom den kortlivade tidskriften Siesta. Dessutom släppte han en antologi genom FIB:s lyrikklubb, där förmodligen både han och Lars Gustafsson medverkar i samma album för första gången. Det året var 1956.

1957 försökte Beckman återvända till Skåne för att kunna fortsätta sina universitetsstudier i Lund. Han läste teoretisk filosofi med personer som Sven Eric Liedman, som ironiskt nog tar upp det faktum att Beckman grundade i dessa banorer:

Han spekulerade då och då i vad som skulle komma efter 50-talets alla trollkarlar och narrar, men han förstod inte att frågan var riktigt personlig för honom. Han förklarade att 60-talet skulle föda en hård och ofta ond litteratur. Till skillnad från 50-talet skulle det varken vara attraktivt eller sugande eller magiskt. Det han sa handlade vagt om en prostituerad men var faktiskt ett påstående av hans egna åsikter.

Erik Bäckman Författare
Erik Bäckman Författare

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!