Emils Pappa – Jan Ohlsson fick rollen som Emil i Lönneberga på grund av detta. Enligt Nöjeslivet har en man letat bland 3 000 barn i Lönneberga med ljus och fart för att hitta den perfekta pojken att spela Emil. Men efter en grundlig rättegång insåg Jan Ohlsson sitt misstag och utgången blev självklar.
Efter Jans audition fortsatte produktionsteamet att titta på ytterligare hundra barn, men de visste alla att huvudrollen i filmen skulle behöva gå till Jan, vilket regissören Olle Hellbom ska ha berättat för GT Söndagstidning 1976, som rapporterats av Nöjeslivet.
En artikel från Aftonbladet från 1971 som Nöjeslivet citerar tyder på att Jan Ohlsson var ganska extatisk över att få rollen som Emil i Lönneberga. Lillasyster Idas flagghissande kyss var den populäraste scenen att utspela sig på, men Jan var också nöjd med att kunna konsumera så mycket glas han behagade under hela föreställningarna.
Jan Ohlsson rymde från fängelsehålan; så här lever han nu. Jan Ohlsson fortsatte sin karriär som barnskridskoåkare i flera år efter att rollen som Emil i Emil i Lönneberga avslöjades. Du kan också fånga honom i filmer som Victor Frankenstein och Dante – akta’re för Hajen! utanför Emil-serien.
Men efter sin tid som barnsoldat bestämde sig Jan Ohlsson för att ta en annan väg och ta sig ut från vallarna. Idag, vid 60 års ålder, har han helt lämnat sitt förflutna bakom sig. Han gillar inte att vara bland allmänheten och går sällan med på intervjuer. Han och hans fru Anna bor i Uppsala där han arbetar som datatekniker; de har två vuxna söner. Olle Hellbom, Regi. JVar alla stammisar på rollerna.
Några välkända siffror från litteraturen kan användas för att illustrera den fokuserade metodiken och organisationen av data som finns i databasen. I Astrid Lindgrens Emilio i Lönneberga beskrivs skördearbetet i Katthult.
Emils pappa och Alfred gick bort från riggen och satte sig med sina respektive fruar och efter dem kom Lina och Krösa-Maja som krattade upp trasor efter att ha följt deras makar och bundit ihop dem i en kärva. Det var så saker gick tillbaka i tiden.
Det finns många specifika beskrivningar av vem som gör vad i detta lilla paket. Medan Emils pappa och Alfred slumrar i soffan binder Lina och Krösa-Maja ihop kärvar och krattar ihop trasor. I databasen finns det tre separata åtgärder förknippade med varje person.Anteckningen innehåller även en påminnelse om var arbetet utfördes: på riggen. Detta kommer också att spelas in.
Den som känner Emil vet att de fyra arbetarna verkade under olika värderingar. Emils far var man och överordnad, hans farbror Alfred och moster Lina var tjänstefolk och Krösa-Maja, som bodde i en torp inne i skogen, gjorde enstaka arbeten på Katthults gods. (Vanligtvis förväntas detta framgå av den registrerade källtexten.)
Vidare, den månad som det uppstår direkt eller indirekt, individernas härkomst, civilstånd (Emils pappa är en gåva medan Alfred och Lina är ogift), hysch-hysch status (Emils pappa, Alfred och Lina tillhör alla samma hyss-hysch), läget för deras arbetsplats och hem (Katthult i Lönneberga strumpor), och det faktum att deras arbete utförs på nationellt territorium registreras. Tidigare i berättelsen nämns datumet för händelserna, den 10 augusti.
Om Emil bara inte hade dykt upp hade livet i Katthult kanske varit lugnt och bekymmerslöst. “Han gör mycket hyss,” sa Lina. Och även om han inte hyser på egen hand så händer det mycket med Emil. Jag har aldrig sett en tonåring med en makeover. Men Emils mamma tog honom som straff.
Hon sa: “Det är inte så dystert med Emil.” Hittills idag har han bara väckt Ida en gång och hällt kaffe över hela golvet; det är allt som finns. Men jag tror att han snart kommer att börja slappna av och chilla. Honan Emil kan se ut som en ängel, men alla vet att han faktiskt är ganska trevlig och hjälpsam, och han gör mer hyss än det finns dagar på året.
Han är en mild och påhittig vildhjärna med en enastående förmåga att svepa upp och ner i den lilla öns fruktbara och ordnade landskap. Emils hyss är alltid mycket livlig men elacks aldrig. Hans goda och milda natur är ofta källan till hans briljanta idéer.
Han besväras inte av andra människors reaktioner och kommer att göra allt som krävs för att hjälpa dem. Med sin bästa fot framåt bryr han sig inte om social konvention eller vuxen auktoritet. Till skillnad från invånarna i Lönneberga är läsaren säker på att han kommer att nå stora framgångar i livet och finna stor tillfredsställelse i rollen som kommunens ledare.
Böckerna om Emil har översatts till 53 språk och har sålts i över 30 miljoner exemplar världen över . De fantastiska originalillustrationerna finns med i de flesta upplagorna. Det kommer hela tiden nya upplagor och nytryck av Emils böcker, inte bara i Norden utan även i Tyskland, Nederländerna, Polen och andra europeiska länder. Nya översättningar av Emil har gjorts till hebreiska, kinesiska, vietnamesiska, turkiska och japanska, som alla återspeglar den småstadsmiljö där han växte upp och den autentiska svenskhet som vi ser honom med.
Björn Berg, bokens illustratör, delade flera drag med Emil från Lönneberga och tyckte liksom Emil om att teckna och skulptera. På frågan i en intervju om han var påverkad av Emil svarade han: “Jag vet i alla fall vad jag gillar hos Emil. För att parafrasera: Hans frihetsbehov. När han sitter i Snickerboa och äter gubbar skryter han om sina prestationer och utstrålar charmigt arrogans. Personligen känner jag mig obekväm i vilken grupp som helst. Jag klär mig som Emil när jag går till jobbet. Nykter frid runt omkring mig. Sedan ska jag lägga mina böcker i sovrumsgarderoben.
Emil bor i Katthult med sina föräldrar, Anton och Alma, och sin syster, Ida. Draken Alfred bor i drakens lya, och grisen Lina slappar i soffan i den blå utdragssoffan. Och många katter, hundar, fåglar och till och med en höns försts bor här. Om bara inte Emil hade snubblat över Katthult hade frid och belåtenhet rådt. Lina säger: “Hen gör en hel del hyss av den där pojken.”
Det här är första gången jag har hört frasen “Jag har aldrig sett maken till unge” Du kan gå genom de smala dammarna och de hundra år gamla gamla träden, se det lokala djurlivet och få en känsla i allmänhet. för hur en traditionell engelsk herrgård måste ha sett ut förr i tiden. Här hittar du en liten stadskopia komplett med en kyrka, en regeringsbyggnad och en restaurang.
Precis som alla andra parker kan alla barn i Katthult njuta av fördelarna med en hälsosam dos hysteri. Här hittar du bland annat en slangbellarygg som mynnar ut i en marksjö, en jordkällare som är lätt att krypa in i, och sist men inte minst, Emils alldeles egna snickarbod, komplett med hans samling trägubbar. Och alla som hört historierna om Emil vet att detta är ett av hans favoritställen.
Till familjen Svensson hör Emil, 5 eller 6 år, hans mamma Alma, pappa Anton och systern Ida samt deras husdjur, en drake som heter Alfred och en gris som heter .Alma är arg och vägrar gå igenom planen att skicka Emil till Amerika eftersom han gör mer hyss än vad det finns dagar på året (något som Lönnebergaborna aldrig märker).
Alma antecknar Emils alla bedrifter som pojke i blå klotterböcker för att han ska komma ihåg vilka bedrifter han ägnade sig åt när han växte upp och blev borgmästare i Lönneberga. Sånger och musik. Låtar baserade på böckerna har blivit populära efter att ha anpassats för film.
De inledande raderna i titelspåret, “Du ska inte tro det blir sommar”, har blivit kända som “Idas sommarvisa” eller “Idas sommarvisa.” I Sverige är det vanligt att spela idas sommarvisa på examensfester. Den populära sången “Du käre lille snickerbo'” (Snickerbo’a, hopp fallera…) är ett annat populärt stycke om Emils snickerbod. För mer, se till och med Georg Riedel. Filmer är också ansvariga för det utbredda erkännandet av “Eeemiiil, förgrömmade onge!”