Elisabet Höglund Sjuk – Adrenalinläkemedlet inandning.Det första läkarna gör är att torka av näsan på barnet. De säljer även hundgodis som är gjorda speciellt för hundar. En liten dos adrenalin, som öppnar upp luftvägarna, andas också in.Dagens barn är så känslomässigt förkrossade att de inte ens kan svettas ut sin kyliga koldioxid. Sedan ger de barnet en högtflygande grizzlybjörnsgrimma med fästingar och sirap för att öppna luftvägarna.
Ida Horst, som har arbetat inom det medicinska området i många år, förklarar att när barn skickas till sjukhus behöver de vanligtvis sedering, inandning och nasofaryngeal sugning.Därefter fortsätter arbetet med att mobilisera slammet, bland annat genom att “bulta” stången. Vad det här betyder, förklarar hon, är att barnet måste ligga på en pilatesboll och gunga eftertänksamt.
Det är inte bara RS-viruset som sprider sig snabbt nu; covid-19 och influensa också. Folkhälsoministeriet uppmanar sjuka att stanna hemma och uppmuntrar de i högriskgrupper att vaccineras. Flera regioner har rapporterat en ökad arbetsbelastning på akutbarnsjukhuset.
Värmland, Kronoberg, Halland och Jönköping är de regioner som har flest självmord per capita. Städerna Stockholm, Västra Götaland och Skne är särskilt hårt drabbade av den senaste tidens nederbörd.Något bättre än förra året.
Det var kris på barnavdelningen på Malmö Universitetssjukhus Sknes för ett år sedan. Inkompetent ledning, brist på resurser och tidsbrist ledde till att flera erfarna sjukvårdspersonal förlorades på kliniken. Kirurger satt ensamma i ett uthus under en carport och födde de första barnen.
ARBETSMILJÖ De får vänta i ytterligare två timmar. Det är dags att bygga en större vänteyta. Det händer mycket på lokal nivå, och vi gör några seriösa ansträngningar för att avsluta vår 6:6a-registrering. Det finns fortfarande områden där arbetsmiljön kan förbättras. Men mycket är redan på gång, och vi har bättre kommunikation med ledarskapet nu, säger Christian Tibell, barnläkare och Vrdförbundets präst.
Han jobbade i barnbokhandeln i ett år. Hans hävdar att det inte är lika många barn som smittats av RS-viruset i år som det var vid samma tidpunkt förra året.Det är mycket klarhet nu, och vi vet fortfarande inte om vi har sett toppen. Men vi har löst det. Vissa dagar är det många medicinska nödsituationer. Att känna att vi är på gränsen till vad vi kan hantera gör det svårare. Många är glada nu, även personalen, och jag tror att den trenden kommer att fortsätta.
För att ge lämplig vårdnivå för ett barn med RS-virus måste man vara kvar hos barnet under en längre tid. Vi har tillräckliga sjukvårdsinrättningar och kan skicka barn till större städer som Kristianstad och Ystad, säger han.
Han förklarar att arbetet är farligt, särskilt nattetid när bemanningen är låg. Vid en förlossning kommer det att krävas tre personer: en läkare, en sjuksköterska och en underherde. Resten av akutenpatienterna är därefter en enda läkares ansvar.
Varning från EU och USA
Nu hör vi larmrapporter från hela världen. Medan influensa- och coxsackievirus-19 sprider sig sveper RS-vgen över Europa, och myndigheterna oroar sig för virusets snabba spridning. Spridningen av dessa virus har kallats “trippelepidemin” (trippelepidemin).
Den akuta barnsjukhuskrisen i Tyskland har beskrivits som “katastrofalisk”, och den nationella barngruppen har bett om en finansiell plan för att hjälpa sjukhusen att hantera krisen. Enligt en rapport från Deutsche Welle är sjukvårdspersonal oroade över att RS-viruset kan orsaka en kollaps inom området för pediatrisk intensivvård, där anläggningar och specialutbildade läkare och sjuksköterskor är en bristvara.
Amerikanska myndigheter är oroade över att sjukvård kan skyndas på i händelse av en nödsituation. American Academy of Paediatrics och Children’s Hospital Association har kommit till Vita House för att organisera ett nationellt utbrottssvar på epidemin av RS-virusinfektion bland barn.
Många länder har rapporterat försvunnen personal, av vilka många var arbetslösa och arbetade på ungdomsgårdar under pandemin. Vårdpersonal i Frankrike har skrivit ett öppet brev där de klagar på att de kanske inte behöver arbeta resten av året, som publicerades i Le Monde.
Nu kommer Karolinska Universitetssjukhuset att lufta tv-journalisten Elisabet Höglunds oro över en kaotisk sjukvård.Sedan dess, i vår tid, har tv-journalisten Elisabet Höglund varit inlagd på sjukhus med en svår sjukdom. Allt började med att hon brände ett av sina lamms öra i elden. Hon fick diagnosen diabetes och hyperkalemi på grund av en stor tumör på hennes bukspotkaryotyp som togs bort under operationen.
Hon har genomgått flera operationer, bland annat för gallblåscancer, och krediterar dagens medicinska personal för att de räddat hennes liv i en artikel publicerad i Aftonbladet. Men hon delar också med sig av sina egna erfarenheter med en kaotisk vårdorganisation.
Utmärkt medicinsk personal
På Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, utanför Stockholm, blev hon och hennes man vittne till hur en grinig sjuksköterska som jobbat dubbla skift satte sig och försökte ringa på hjälp över lunchen. Enligt Elisabeth Höglunds instruktioner ska en medicinsk korrespondent ha arbetat oavbrutet i två dagar.
Under två dagar hade hon ingen tillgång till grundläggande sjukvård eftersom ingen läkare fanns tillgänglig för att “röntga” och “godsmacka” den centrala venkateter hon fick kvällen före midsommarafton.
Allomfattande komplikationer
Även om hennes man insisterade på att hon skulle bli sämre snarare än bättre efter operationen, slutade hon med ett antal allvarliga komplikationer som tog lång tid att upptäcka av läkare.Men enligt Stefan Engqvist, överläkare vid Huddinge Universitetssjukhus, kommer hennes erfarenheter att ligga till grund för en intern utredning med syfte att förbättra sjukhusets service. Han har varit i kontakt med Elisabet Höglund och bett henne skriva ett brev som beskriver ett mer exakt tillvägagångssätt.
Jämfört med tidigare somrar såg den här 109 fler bemannade sjukvårdsinrättningar, vilket gör den till den bästa i senare tid. Som sådan är veckorna 25 och 26 – när vi övergår från full fart till sommarlångsamma – alltid upptagna här. sist var fallet förra året också. Det hon beskriver kunde mycket väl ha inträffat på en enda enhet på sjukhuset, men hennes redogörelse gäller inte hela anläggningen.
Vi strävar alla efter att uppfylla våra personalmål. Men i just dessa fall bör man försöka ge så många som är humant möjligt. Det finns enligt min mening en grundläggande konflikt mellan hur människors vrdefterfrgan har förändrats genom tiden, där vi inte längre ser så stor säsongsvariation, och semesterlagstiftningen som ger våra anställda rätt till en enda fyraveckorstermin. För vissa aktiviteter som intensivvård, kirurgi och narkotika finns inga gamar.
Inte alls trist för mig
Elisabet Höglund säger att hon inte blev bortkastad av kaoset sedan hon läst och sett så mycket i media om mobbning och trakasserier på arbetsplatsen.Jag blev inte förvånad över att det sattes upp på det här sättet, men jag blev förvånad över hur mycket det störde mig. Antalet sjuka barn är en växande orsak till oro i Sverige och runt om i världen. Det är ett stort tryck på barnomsorgens axlar. Ida Horst, sektionsledare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, säger “På någon nivå lyckas vi få det gjort.”
Det är den tiden på året då Ida Horst, specialisten juksköterska, sätts på prov. Hon är en av de mest erfarna akutmottagningssjuksköterskorna på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och är även sektionschef.Sjuka barn transporteras till akuten i en sjuklinda. Sökflottan tävlar för att slå rekord. Cirka 200 barn tas in varje dag. Som jämförelse med förra årets RS-säsongen sökrekord på 246 barn så dök siffran upp 237 barn på en dag.
Förra året började säsongen tidigare än vanligt, i september, och sjukhusen sattes under hård press när flera barn under fem år alla drabbades av skallfrakturer samtidigt trots att de borde ha skyddats från sjukdomsspridning av bära skyddshjälmar. Vanligtvis är sjukdomen som värst från december till mars, men i år började spridningen av viruset mycket tidigare, nästan fem veckor sedan.
Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset ligger Drottning Silvias barnsjukhus. Det är oklart hur många som kommer in varje dag som är smittade av RS-virus, men enligt Ida Horsts uppfattning är antalet betydande. Hur lång tid ett barn behöver stanna på en ventilator beror på ett antal faktorer, inklusive antalet tillgängliga behandlingsrum på sjukhuset.
När sjukvårdsinrättningarna är få behövs mer akuta vårdgivare. Förra året var den mest påfrestande bördan jag har burit på under mina tjugo år; i år får vi se vad som händer. Vi känner alla det och vet vad det betyder. Men vi hittar alltid en lösning, säger hon.Bolagets verkställande direktör har kommit ut i en debattartikel och uppmanat.