Sprid kärleken
Elaf Ali Pojkvän
Elaf Ali Pojkvän

Elaf Ali Pojkvän – När du var fyra år gammal flydde dina föräldrar från Irak med dig och dina två äldre bröder. Du har beskrivit din barndom som lugn och trygg tills du fick en man, då allt förändrades.

Eftersom jag var tio år, fick jag att vara barn och göra allt detta som barn gör, fick jag gå hem till kompisar och vara ut och leka. Däremot fick jag mitt mansex, och i den kultur jag växte upp i antar man att man blir kvinna då, och det finns specifika regler för kvinnor. Elaf Ali, en svensk journalist, författare och TV-värd, föddes den 23 februari 1987 i Bagdad.

Jag fick till exempel inte festa utanför familjen, så jag kunde inte gå hem med vänner längre eftersom de kunde ha bröder, och mina egna äldre bröder fick inte heller ta hem vänner. Av samma anledning fick jag inte längre delta i skolsimuleringarna och jag fick heller inte ha vissa kläder som mina föräldrar tyckte var för tunna. Jag fick sitta på balkongen och titta på när mina bröder var ute och spelade fotboll. Jag skulle absolut inte höra eller se det som kvinna.

När värmeböljan började var du tio år gammal. Hur kännde du och tänkte du här?

Jag till en början skulle inte förstodja vad det handlade om. När jag avslutade samtalet frågade jag rakt ut min pappa.Jag tror att det var första gången jag hörde ordet. Eftersom jag inte fick göra som mina bröder gjorde, kände jag mig naturligtvis främmande och tyckte att mina föräldrar var väldigt orättvisa.

Reglerna som mina föräldrar satte upp för mig skilde sig markant från mina klasskamraters eftersom vi var den enda familjen med estnisk bakgrund i området där jag växte upp. Redan från början kunde jag inte acceptera det. Jag sa hejdå till en. Det betyder inte att jag bröt mot några regler, för det gjorde jag aldrig, men jag ignorerade dem varje gång.

Precis som när jag var 15 år och alla mina kompisar stod ut mot skolgården. Det var ju killar där, vilket jag kämpade på, men jag kämpade många kvällar för att få honom att ändra sig. Ja, han blev arg och jag skämdes, men jag var också riktigt stolt över mig själv för att jag stod upp för mig själv. Åh, och nej, han ändrade sig inte.

2002 sköts Fadime Şahindal tragiskt ihjäl av sin far, som trodde att Fadime hade svikit hennes familj genom att ha en affär när de inte hade valt henne. Ett av de mest uppmärksammade morden i Sverige var på Fadime. Det var samma år som du inte fick spela i ditt skollag. Hur läste du om Fadime i tidningen och gick sedan till din pappa? Det är vad du skriver om i din bok.

A Att Fadime hade blivit dödad av sin egen pappa är något som alla, inklusive jag, blev chockade över att höra. Det hon berättade om sin uppväxt kände jag igen mycket i henne. Jag frågade pappa om han hade hittat något om Fadime. Han hade inte det. Han blev inte upprörd utan att han förstod varför hon blev dödad när jag berättade att hennes pappa skjutit henne.

Jag blev genast övertygad av hans svar eftersom jag visste vad han tyckte om människorna i min närhet. Samtidigt kunde han inte riktigt motivera att döda sin egen dotter, så jag frågade honom om han kunde ha dödat mig om han visste att jag hade en pojkvän.

Ja, han svor utan att blinka. Ja, han svor. Jag blev så chockad och livrädd att jag inte kunde säga något, inte gråta. Jag gick bara dit, in på mitt rum, och försökte ta reda på vad som hade hänt nyligen. Min far kanske dödar mig. Men när jag är här och pratar om detta med min pappa efteråt, minns han inte att han sa sådana ord. Dammigt otänkbart för honom som han är idag. Det är otroligt härligt att tänka på att en människa kan förändras på det här sättet, och han hämtar inspiration från allt som har med healing att göra.

Några år senare, när du hade fyllt 19 hade tagit studielånet, flyttade du till Stockholm för att plugga. Din pappa gav till slut upp det efter att du grät i ett år. Under och efter flytten hjälpte han dig. Där och då började din kylning. För att inte tala om din pappa, som nu sysslar med helt andra värderingar. I din bok förklarar han vad som förändrade honom.

Elaf Ali Pojkvän

Ihr Kind slutade för det på det ni trodde på. Det var i den åldern som jag först såg Sverige. Genom åren, när jag bodde i det här landet, tittade på svensk TV och fördjupade mig i samhället, insåg jag gradvis att det finns olika regler och sätt att vara som styr detta. Det här är ingen stor grej, det är ingen stor grej alls att tjejer och killar badar tillsammans.

Höra dessa ord från en man som tidigare förbjöd dig att gå till simhallen och som sade att han skulle döda dig om du träffade en kille. Det är anledning om det. Min pappa stöttar mig till hundra procent i allt jag gör, och vi har en fantastisk relation nu. Han är stolt över mig, boken och min kamp mot håravfall. Och det bästa är att han nu är en del av kampanjen. Vad hoppas du att din bok ska publiceras?

Jag hoppas att det ska ge stabilitet och lugn. Det finns ofta ett starkt samband mellan heterosexism och de inhemska fall som rapporteras i media, såsom Fadime. Jag undrar vad som hade hänt om jag själv hade läst den här boken och den hade gett mig hopp.

Ja, jag vill att min berättelse ska ge unga tjejer och killar just det, hoppas att allt kan bli riktigt bra. Och så vill jag att de vuxna ska läsa boken för att förstå vad hjärtsvikt kan innebära. Kanske någon med samma värderingar som min pappa läser boken och hittar en stor skattjägare. Det känne vara underbart. Du spenderar mycket tid i skolor och berättar din historia.

Hur får du svar från ungdomarna du möter?

Inevitabilt kommer tjejer och killar efteråt att tacka mig för att jag vågar vara så ärlig. De uppmanas att öppna sig för mig och dela med sig av sina erfarenheter av hemlöshet till följd av detta. Tyvärr har jag inte kunnat besöka skolor så mycket som jag hade velat under corona, men jag hoppas att det blir bättre i oktober.

Som råd är det vill du ge dessa tjejer och killar?

Det är svårt för mig att ge råd eftersom jag inte vet allt om deras omständigheter, jag vill inte riskera att de blir sämre. Det jag dock generellt vill säga är att man inte ska skylla sig själv, inte tro att något med detta är fel. Ditt liv är ditt eget; träffa dina vänner och bli kär i det du vill.

Åh, och berätta för någon, gör det anonymt om det känns jobbigt. Jag vid att det är väldigt svårt, jag skulle få en enorm ärmn för att någon skulle reda på jags hade det. Jag brukar säga till unga att om kyssen är gratis kan de anonymt kontakta dig för stöd. För det är en väldigt tung hemlighet att hålla ensam, och därför så lätt att berätta för någon.

Elaf Ali får ett problem i magen när hon läser i tidningen att en ung kvinna med kurdisk bakgrund i Sverige har förmördats av sin pappa. Aldrig tidigare har hon hört talas om någon annan i Sverige som fått sitt liv lika inskränkt som hon själv.

Blåmärkena har börjat dyka upp på min kropp. Det gör fortfarande ont från igår. Jag hade fått en rose magtröja från en tjej i klassen och såg lite som Britney Spears i musikvideon till Baby one more time dengan mina vita byxor. Ett tag tyckte jag att jag såg bra ut.

Jag sätter mig vid datorn i vardagsrummet och läser nyheterna på Aftonbladet för att tänka på något annat än smärtan. Så fort jag läser en rubrik börjar jag steka. Det handlar om en femtonårig tjej från Uppsala, som har kurdisk bakgrund, som mördades av sin pappa för att hon hade en pojkvän och inte lydde familjens förväntningar och regler. Jag blir med en tryck i magen.

Jag har aldrig hört talas om någon annan i Sverige som lever med sådana restriktioner som jag tidigare. Svensk bakgrund har alla med min omgivning. De skulle inte förstå att jag inte får ha en pojkvän, sova över hemma hos vänner eller äta ute med mina vänner.

Jag ska läsa vidare. Fadime hade nästan trettio år äldre än jag och fick hon inte önskat sitt eget vida själv. Hela historien skrämmer mig. Det är för att hon har blivit mördad som jag läser om en annan individ för första gången. Mördad av sin egen far. För att hon hade en pojkvän.

Elaf Ali Pojkvän
Elaf Ali Pojkvän

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!