Sprid kärleken

Cim Johansson Längd – Det är en idrott som är väl till pass i yrket. Den svenska maratonlöparen Cim Johansson har världens starkaste grepp. Hur gjorde du det när du kommit hem från USA?
– A I Columbus, Ohio, var jag på Arnold Sports Festival, där jag tävlade i tyngdlyftning.

Vi kallar denna sport “armlyftning” i USA. Jämförelsen blev vinnande ännu tävlingar i Sverige i höstas. Jag tävlade i juniorklassen, som är över 125 kg, mot fem andra atleter som också diskvalificerades på grund av sina meriter för att nå världens bästa i stafett.

Hur gick det till att du tävlande för ett världsrekord?

A En av de gröna var en marklyft med 50 millimeters axel som kan greppas med handfett. Här satte jag ett världsrekord på 248 kilo, som jag delade med Carl Myerscough som lyfte samma vikt. I flera år tävlade han i dessa tävlingar på fet nivå, men nu föll han helt bakom mig.

Det är ett sportsätt och en liten nischad gren från strongman-tävlingar, kan man säga. Jag brukar tävla i strongman-evenemang, där folk lyfter vikter, står upprätt och så vidare. På planen där jag satte världsrekordet är hindret 50 millimeter högt och kan bara röras med fingrarna. En annan green är den saxiska baren, ett tre kvarts mil långt staket som måste klippas och lyftas.

Jag brukar ibland använda styrka som andra skulle inte kunna och lösa ett problem i det samma fall, men i de flesta fall verkar man få greppstyrka med mindre styrka. När det kommer till att bära saker och så är styrkan mer vanligt förekommande i strongmantävlingar, det är där jag brukar tävla.

När skulle stjärnan vara bäst att ha?

Det finns att vara stor och stark för att hantera en 200-kilo panna på en pirra utan problem och en toalett under en armen när man ser upp för trappor hos en kund. Även med stödet blir mina egna 150 kg ett problem oftare än stödet hjälper. Många människor som inte kan göra jobb som jag gör, men det finns även jobb som blir svårare med min storlek.

Är det någon som har något råd till kollegor när de ska lyfta tunga saker?

Lyft tunga vikter nära kroppen, lyft med benen om det går och håll ryggen rak under lyftet är det klassiska ergonomi som är svårt att lära ut men det är alltid möjligt. Om man följer det så är det bra. Kom och träffa Cim Johansson och hör om hans resa från att vara en “rippad” på 110 kg till att bli en stark och trim kroppsbyggare, till och med t-shirtmodell.

Styrketräning i alla dess form är på agendan, oftast med ordentlig skill från någon av våra gäster, men mest planlöst från värdarna Alex & Andreas. Vi släpper Tyngre Radio på måndagar, vilket är vår första podcast. Bläddra bland alla olika träningskategorier för att hitta intressanta gäster. Håll dig uppdaterad om vad som händer i den svenska truppträningsscenen och hämta inspiration från de bästa i branschen.

Sist men inte minst – du som lyssnar på vårt program kan verkligen hjälpa oss genom att lämna en recension på Apple Podcasts. Då blir gästerna gladare eftersom podden blir mer synlig för andra. Säger det att det är alltid lättare att jaga än att bli jagad, och poliskonstapeln Martin Forsmark gör jagad dagligen.

Spoilrarna avslöjades i årets upplaga av Sveriges Starkaste Man, där Martin Forsmark, i rollen som titelförsvarare, var den som skulle straffas. När vi pratade var det dock långt ifrån säkert att han skulle börja. Martin gick ordentligt i väggen i början av året och blev bort med psykisk ohälsa med månader av sjukskrivning som följd.

Han var tvungen att prioritera allt under den perioden, från chefsuppgifter och ledarpositioner på jobbet till att träna sig själv för att bli frisk igen och leva sitt liv fullt ut. Danmark var det få som trodde att han skulle kunna komma tillbaka och tävla i finalen året med överhuvudtaget. Man trodde mycket mer att han kunde förlora titeln, i huvudsak med tanke på vilka namn han skulle behöva förlora. Vägen är vi och det är början.

2019 års Sweden Starkaste Man-final hålls i Solnahallen, som vanligt under Tyngres flagg. För årets evenemang döptes den till Tyngre VIII Strong Edition; ett passande namn med tanke på det som hände i Solnahallen. Helgens höjdpunkter var förstås Sveriges Starkaste Man 2019 i öppen klass, men det bjöds även på armbarring, styrketräning, crossfit, strongwoman och såklart strongman. Fram till i år hade vinnaren av titeln en biljett till World’s Strongest Man 2020, vilket gav deltagarna ännu mer anledning att göra sitt bästa.

Cim Johansson Längd

I Solnahallen finns några stora salar som är åtskilda av korridorer. När det bara var några minuter innan finalen skulle starta fylldes korridorerna av hundratals människor som ville smyga in och se tävlingen. Jag försökte klä mig för publiken, men med tanke på min bleka hy och trånga armar insåg jag att det inte var värt det att försöka gå den vanliga vägen. Som tur var hade jag möjlighet att gå backstage, så jag fick gå in i omklädningsrummet lagom till första numret.

Johnny Hansson, en av de stora gröna favoriterna, var en av dem som värmde upp. Hans mål förra året var att inte tävla utan istället ha en lång träningsperiod där målet var att bli så bra som möjligt i år istället. Han har ställt upp i två kvalitet årt åt både nu.

Han var den här dagen många som hade tippat honom som vinnare och den 172 kg tunga jätten från Årjäng har aldrig varit starkare. Han har en historia med ryggproblem, men de senaste åren har vi förskonade han. Tyvärr kom det in i revbenen när han vägde 330 kg, och han kunde inte göra annat än att låta smärtan avta innan den första krampen ens hade börjat.

Förvånansvärt tråkigt för Johnny personligen, men också för publiken sedan en av de absoluta favoritatleterna och fansen gick bort. Tyvärr kunde han inte visa det idag, men när ryggen väljer att inte kontra med honom är han en del av världseliten och har förmågan att ta sig till finalen i Världens Starkaste Man.

En annan första reserv i år var Daniel Lindqvist, men han valde att inte värma upp då han inte trodde att han skulle kunna hoppa in. Som det visade sig var snoppen som den var och Daniel fick se tävlingen från kl. den motsatta bänken för att tävla mot den andra finalisten.

“Max” var det första ordet som användes. Marklyftet var det fjärste grenen i årets final, men i år ville man se atleterna ge sig på marklyftet med flyggar fräscha. Alla idrottare satte sin egen vikt utan betydande avvikelser, som var 360 kg (samma som förra året).

Vi får jämföra vårt broderland i väst för att se vilken hög nivå de svenska idrottarna har, även internationellt, även om det kan låta självklart att de tio bästa i landet bör väga 360 kg marklyft. Precis som i vår final går Norges Starkaste Man 2019 av stapeln en vecka efter Sveriges Starkaste Man 2019, och precis som i Norges Starkaste Man 2019 hade de också väldigt roligt som förstaplats.

Även där fick idrottarna springa och hoppa, men viktgränsen var 300 kg, vilket var 60 kg mindre än i vår final. Där kunde ingen idrottare lyfta mer över 380 kg, och endast tre av de tolv finalisterna kunde lyfta mer än 350 kg. Två kvartsfinalister slogs ut, en klarade endast viktkategorin (300 kg), och tre idrottare stannade kvar på 320 kg. Det sägs mycket om de svenska idrottarna.

Av de tolv tävlande från Sverige lyckades fem verkligen hoppa över den 400 kilo tunga drömbarriären (eller mer). Det finns nu två medlemmar i den berömda 400-klubben, Marcus Yngvesson och Gustav Stonegård.

I år kunde Fredrik Svensson inte lyfta 400 kg i finalen, men det verkade som det var meningen. Noterbart är att Andreas Ståhlberg lyfte 410 kg, och han bestämde sig sedan för att ta en tupplur där. Efter kvittering med Ståhlberg lyfte Martin Forsmark 415 kg för att hålla sig i ledningen.

Cim Johansson Längd
Cim Johansson Längd

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!