Patrik Lundberg Familj

Sprid kärleken
Patrik Lundberg Familj
Patrik Lundberg Familj

Patrik Lundberg Familj – Patrik Lundbergs mamma, Birgitta, gjorde allt hon kunde för sina två barn. Men när de lämnade huset var hennes kropp inte längre i nöd. Den gemytlige sommarkamraten Patrik berättar om de säregna isolerade däggdjuren.Som barn fantiserade han om att bli stats- eller utrikesminister. Ingen märkte det. Som barn drömde han om att bli författare och en dag få sina verk publicerade som böcker. Han lever just nu drömmen.

Patrik Lundberg var programledare för ett av årets populäraste sommarprogram och samma dag släppte han boken Fjärilsvägen som blivit minst lika populär.Jag tror att många som läst boken eller lyssnat på programmet kan relatera till min mammas berättelse och finna inspiration från den. Alla av oss hade mammor, farmor eller farmödrar som gjorde det ensamma och var tvungna att jonglera med karriärer, hem och barn. Det här är kvinnor som du inte hittar i mainstreammedia;

veckotidningar, enligt Patrik, gör ett bättre jobb med att få fram dem.Vi har slagit oss in på hans kontor i ett av Stockholms charmigaste kvarter, kvarteret Söder. Han flyttade till huvudstaden för ett år sedan efter att ha tillbringat året innan i Skne. Han växte upp i Sölvesborg, Blekinge, med sin mamma och syster Paula.När Patrik var tio år splittrades hans föräldrar.

Patriks pappa träffades så småningom och bildade familj med en annan kvinna. Patrik tycker inte att hans pappa är en dålig man och inte har någon fiendskap mot honom. Men han förstår fortfarande inte hur folk kan överge sina barn på det sättet.

Min pappa och jag pratade bara tre gånger om året och hade väldigt sällan kontakt. Vid gemensamma födelsedagar och julfirande. Men min syster har tillbringat mer tid med honom. En dag, när jag själv blir pappa och reflekterar över fader-barnbandet, kanske jag vänder mig till min egen far och ställer de frågor jag alltid har velat ställa om faderskap.

Patrik och hans syster verkade alltid ha det bra i sin mammas ögon.Hon var ganska glad utöver att hon var omtänksam. Hon matade oss med rövarhistorier och delade med oss mycket av lärdomar. Mamma hade en intern jiving ring. Trots att vi levde i fattigdom – hon unnade sig aldrig någonting och köpte aldrig lunch till sig själv på jobbet – lyckades hon spara ihop tillräckligt med pengar för att betala för vår skolårsbok och fritidsaktiviteter.

I ett försök att hjälpa oss att förverkliga våra egna drömmar offrade mamma sina egna.Patrik minns att Sverige var en välmående nation för inte alltför många generationer sedan. Då var överlevnad det främsta problemet, och varje ny generation kämpade för att nästa skulle åtnjuta förbättrade förhållanden. Medelklassen har förbättrats till den grad att många människor kan ge sina barn en solid grund samtidigt som de uppfyller sina egna ambitioner.

Pengar och kärlek var det enda ämnet för Patriks sommarvandringar. Folk säger ofta att pengar inte är allt, men Patrik håller inte med.Det är enkelt att förklara för de rika. Min mamma sa att det var läskigt, och alla tillgängliga vinklar gick till oss barn.Patrik har sett filmen Forrest Gump mer än 50 gånger och räknar den till sina favoriter.

Den filmen var inspirationen till min bok. Patrik säger att att läsa sin mammas personliga redogörelse för hennes engagemang i svensk politik är som att följa Forrest Gumps liv i samband med aktuell amerikansk historia.Hans personliga liv är politiskt.Ja, det är så det är. Men politik är också en intim angelägenhet. Politiska beslut har effekter på människor.

Mina föräldrar splittrades när ekonomin var på toaletten 1993. Mamma blev enda barn i en tuff ekonomisk tid och det var då hennes syn på livet förändrades.Patrik minns hur hans mamma var mycket känslig på en mängd olika sätt, inklusive hennes händer och fötter, till den grad att hon blev sjuk.

Hon ville inte besöka tandläkaren eftersom hon visste att det skulle bli för dyrt. Det var samma sak med synapserna hon hade en intuitiv känsla som hon behövde kontrollera. När mamma fick reda på hur mycket pengar progressiva linser kostade blev hon ganska upprörd.

Patrik beskriver hur hans mamma upplevde mycket ömhet under sin barndom. Han insåg också att det inte bara var hans mamma, utan många andra mindre utbildade kvinnor, som inte fick den kredit de förtjänade av samhället.Istället för att träffa en psykiater, som fram till dess hade varit det bästa alternativet för mamma, skrev läkarna helt enkelt ut fler piller.

Trots att Patrik och hans syster visste att deras mamma Birgitta var sjuk ringde de aldrig ambulans eller någon i närheten.Kanske skulle myndigheterna komma och hämta oss om det skulle komma ut om hur dåligt mamma födde. Som vuxen kan jag nu överväga möjligheten att detta var den rädda mammans överfallsman. Och som om hon inte hade tillräckligt på tallriken som redan tog hand om oss, våra jobb, våra hem och dig.

Patrik Lundberg Familj

Parallellt med sin mammas berättelse målar Patrik upp en bild av den svenska övermedelklassen, en värld där lågutbildade kvinnor rutinmässigt håller ner fortet. Författaren märker både likheter och skillnader mellan sin mammas generation och dagens unga kvinnor.

Min mamma kunde få ett fast jobb efter åtta år i grundskolan. Det fanns ett solidt socialt skyddsnät på plats. Yngre kvinnor i dagens arbetskraft står inför större utmaningar när det gäller att uppnå en känsla av trygghet. Uppgifterna visar att de ligger i framkant av psykisk ångest.

Även de ekonomiska vindarna har tagit fart. Jag tror att det är ännu mer utmanande att vara en ung kvinna i arbetskraften i dag.Romanen Fjärilsvägen av Patrik Lundberg är en memoarbok om hans mamma och den svenska medelklassen. Om en barndom fylld av kärlek och tillgivenhet, men också motgångar i takt med att livet blev allt svårare.

Efter att min mamma gick bort i början av 2018 tänkte jag mycket på hennes liv och undrade om det fanns något samband mellan hennes sjukdom och samhällets utveckling. Precis vad jag ville göra när det gäller litteraturforskning, säger Patrik.

Birgitta Lundberg, 67 år, var fysiskt och känslomässigt utmattad. 2019, exakt ett år efter sin mammas död, skrev Patrik ett mejl där han ställde frågan “Vem dödade min mamma?”Författarens mammas liv och död är också viktiga teman i den sommarprat som han skickade ut. Lyssnare hyllade Sommarparad, och nu möter de Fjärilsvägen med samma hyllngskör.

Jag har jobbat väldigt hårt med det här, både med boken och sommarlönen. Jag är lättad över att läsare och lyssnare ser sanningen.Från Sveriges guldålder till krisen på 90-taletFjärilsvägen är skriven ur Patriks synvinkel då han vänder sig direkt till sin mamma. Han har arbetat med formulären, skrivit och skrivit om dem tills de är så bra som de kan bli.

Jag satte mig själv på prov, provade olika vinklar och befann mig till slut i en annan karaktär eftersom jag kände mig så nära kopplad till dem i boken.”Det svåraste för mig är att inte skriva en roman om min mamma, det svåraste är att gå omkring varje dag och sakna henne.”

Birgitta Lundberg föddes i traditionella och folkfyllda Sverige. Hon kanske går åtta år i skolan, ett år på hushållsutbildningen och får sedan jobb som bokhållare direkt efter examen. På en dansklubb utanför Kristianstad träffar hon Nils-Gunnar. De ger till välgörenhet, köper ett hus i Sölvesborg och adopterar två sydkoreanska barn. Det är lyckans Sverige.

Men när finanskrisen på 1990-talet slår till, samtidigt som Nils-Gunnar vill uppfinna sig själv på nytt, blir Birgittas liv mer utmanande. Patrik har gått igenom högar av utspridda dokument och fotografier och intervjuat personer som kände hans mamma för att få ihop en bild av hennes liv.

Jag lärde mig att se min mamma från ett annat perspektiv. Han säger att det var fördelaktigt för honom personligen och för bokprojektet, och han fortsätter,Det är inte att skriva en roman om min mamma som är svårt för mig; det är att leva utan henne varje dag.

Patriks mamma har varit inlagd på sjukhus flera gånger på grund av stress under hans livstid. När hennes barn åker till college lider hon av förlossningsdepression som hon aldrig återhämtar sig från.Det var nästan som om hon hade hållit diskbänken täckt över vattnet året runt så att vi kunde ta studenten och jet ut ur lägenheten. Då kände hon inte riktigt mer smärta.

Hon var så humoristisk. Hon var söt och glad. Omtänksam. Hon tog på sig en hel del känslomässigt belastande arbete, som många andra kvinnor gör, och såg till att alla i rummet var bekväma, kallade till extra möten vid behov och fungerade som teamledare i alla hennes relationer. Hon var också en hårt arbetande och praktisk person. Hon var mycket kapabel att ta ansvar och få saker gjorda.

Något Patrik inte förväntade sig att hitta i sin systers samtal med honom var att Birgitta hade diskuterat framtiden med sin dotter på ett sätt som hon inte hade gjort med sin son.Utan min vetskap hade min mamma uppmuntrat min syster att fortsätta ett liv i det mansdominerade samhälle där vi för närvarande befinner oss. Hon var färdig med att försöka övertyga mig om att min syster aldrig skulle göra sig ekonomiskt beroende av en man.

Undvik också att gå i samma fällor som hon satte för sig själv. Hon anade korrekt att situationen skulle vara enklare för en get att förstå, därför hörde jag inget liknande.

Patrik Lundberg Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!