Martin Rörby Familj

Sprid kärleken
Martin Rörby Familj
Martin Rörby Familj

Martin Rörby Familj – Sverige är hem för arkitekten, historikern och författaren Martin Rörby. Den 11 augusti 1964 gick han in i denna värld. Mellan sina roller som senior rådgivare på den egna byrån Martin Rörby Arkitektur & Form och tiden som förste verksamhetschef på stiftelsen Birthe & Per Arwidsson (2014–2016) har han ett späckat schema.

Efter att ha haft befattningarna som sekreterare och överåklagare i Stockholms hälsoskyddsmyndighet 2004–2014 var han den nionde personen som innehade dessa befattningar från början av 1919. I den rollen kritiserade han ofta olika byggprojekt, bland annat Stockholm Waterfront , Tors torn, och Nya Slussen.

Både Stockholms universitet och Arkitekturmuseet är välbekanta platser för Martin Rörby, som tidigare varit professor där. Han har visat verk av arkitekterna Ferdinand Boberg och Georg A. Nilsson, förutom att han skrivit på Sergels grav och Stockholms stad. Tillsammans med Miljonhusprogrammet och glasarkitekturen har han ägnat sig åt att restaurera skolbyggnader från tidigt 1900-tal.

2003 var Martin Rörby indragen i en skandal om arkitekten David Helldén; han har producerat flera böcker, essäer och artiklar om arkitektur. Tillsammans med fotografen Tove Falk Olsson undersökte han postmodern arkitektur för sina böcker “Sverige Brutal” (2018) och “Sthlm Brutal” (2015).

Han är för närvarande upptagen med flera projekt, varav ett är en bok om Stockholms storstadsområde som fördjupar sig i dagens utveckling, och ett annat är en studie kallad “Bilens arkitektur” som tittar på miljöer och strukturer som är gjorda speciellt för bilar.

Martin Rörby är en engagerad pedagog och debattör i ämnen relaterade till stadsplanering och arkitektur. Hemkommen från sina stopp med Christoffer Barnekow (journalist) och Benjamin Jónsson (numera Benjamin Sandvold), har han varit en del av SVT:s arkitekturnyhetsprogram från Sverige och hela världen, inklusive reportageserien “Arkitekturens pärlor” (sju säsonger 2009– 2015).

Dessutom medverkar han som expert på “Historieätarna” (säsongerna 2012 och 2014) och “Bandet och jag” (2019), två infotainmentserier. Chef för Sveriges Arkitekturhögskola, SA:s kulturarvsmuseum, är sedan 2017 Martin Rörby. Olle Engkvistpriset, som delas ut av Stockholms Byggnadsförening hösten 2018, uppmärksammar hans samhällsorienterade arbete inom områdena arkitektur och stadsplanering.

Martin Rörbys familj; Martin Rörby är en inflytelserik person inom region- och stadsplanering som ofta håller föredrag och värdar för rundabordssamtal i ämnena. Dessutom är han författare till ett flertal verk inom genren. Som stammis i SVT har han varit med i reportageserien “Arkitekturens pärlor”, med Christoffer Barnekow och Benjamin Jónsson (numera Benjamin Sandvold) i huvudrollerna.

Det pedagogiska tv-programmet “Historieätare” (2012) och filmen “Bandet och jag” (2014) visar båda hans historiska verk. Här är vi 2019. Sedan 2017 har gruppens medlemmar varit Martin Rörby och Sveriges Arkitekter. Hösten 2018 tilldelades han Olle Engkvistmedaljen av Stockholms Byggnadsförening som ett erkännande för hans insatser inom området arkitektur och stadsplaneringsutbildning.

Martin Rörby har sysslat med arkitektur och stadsplanering vid sidan av sitt yrke som singer-songwriter. Han är nu känd som en av landets främsta experter på arkitekturhistoria. Hans talang för att se skönheten i till synes oattraktiva saker har gjort honom känd. Föräldrarna till Martin Rörby fick en förfallen lägenhet när de flyttade till Hässelby Grd eftersom det inte fanns tillräckligt med plats för nytt.

Martin föddes av en musikerfar och en sjuksköterskemamma; pappan var en inflytelserik person i Sveriges musikindustri medan mamman arbetade som etnolog och hälsoforskare. En fascinerande familj, som passar Martins intressen som passionerad sångare och bildesigner. Allt om hemdesign och estetik fängslade hela familjen.

“När jag var liten tog min familj ofta en söndagsbilresa till ett gammalt slott eller några intressanta nya hus”, säger Martin. Martin hade ambitioner att bli sångare och senare lärare, men en rad otur väckte hans intresse för byggteknik, och han blev så småningom arkitekt. Adolf Fredrik hade lärt sig sjunga på samma skola där hans musikklasser hölls, som var ett av dessa hus. Han var bara 19 år när han skrev en artikel om företagets historia och blev kort efter indragen i skandalen.

Samtidigt slog Martin Rörby ut på egen hand som arkitekt, författare, konsult och vetenskapsutforskare. Han bestämde sig för att skriva hela sin doktorsavhandling om David Helldén, arkitekten som byggde Sergels grav och gravskulpturerna, eftersom han var helt fascinerad av honom. Han har varit med i många saker under årens sedan dess, inklusive böcker och tv-program.

Det verkar som att Martin Rörby är unik när det gäller hans förmåga att hitta estetiska värden i strukturer som inte alltid har varit noggrant utformade, såsom bombskydd, mångmiljonstrukturer och andra efterkrigsstrukturer. Enligt Martin Rörby har arkitektur alltid varit en återspegling av tidens gång.

Det isigaste som kan finnas

Många människor på 1930-talet ansåg att en Jugendkamp var den lägsta formen av mänsklig misär. Historiker observerar nålens rörelse framåt och bakåt. Det är avgörande att motstå lusten att agera snabbt eller försiktigt när pedalen är i sin mest extrema punkt. Så fort det är över kan du enkelt upprepa ditt tidigare fel.

Från träkojor till 1800-talshem till 1900-talsklassicism, folkhemsmiljön och slutligen till mer brutalistiska men återskapade landskap från 1960- och 1970-talen är det livsviktigt att observera de förändringar som sker. Det är absolut nödvändigt att de alla kan samexistera i fred.

På grund av detta finner han den bittert splittrade diskussionen kring svensk arkitektur rörande. På ena sidan finns lägret som föredrar att återuppbygga de skadade strukturerna via konstruktion, medan på andra sidan finns lägret som föredrar att reparera de befintliga strukturerna. Slutligen tror han att vi kan ha ett oavslutat samtal om arkitektur som bättre passar vår tid.

Martin Rörby Familj

Lärdomen här är att även när vissa individer är övertygade om att vi bara ska åstadkomma en sak i taget, bör vi ändå tillåta flera saker att hända samtidigt om vi vill behålla någon kunskap. På samma grund har Martin alltid varit fascinerad av både musik och plutarkuskonstruktion. Dessutom var Hans svärföräldrar musiker. Under sin tjänst som rektor på Geijersskolan i Värmland spelade han även musik i kyrkan.

Ombyggnaden av den 200 år gamla herrgården till det nya skolans huvudkontor följde efter Martins farfars engagemang i projektet och anlitandet av arkitekten David Helldén för att skapa planerna. Han samarbetade med Hötorgscity och Hötorgsskraporna om en övergripande plan för Sergels gård när han bara var en valp. Nu är Sergels koja ett vital offentligt rum där demokratisk diskurs och öppenhet kan äga rum.

Det första steget var en grundläggande fälla, uppburen av öppna fällsteg som dinglade från närliggande träd. När man tittar ner från en hög position kan man se djupt in På alla plan fanns ett barn som växte upp under samlevnadsåren. Genom hela huset var det möjligt att se att detta var den intressanta platsen.

Martin berättar om sina barndomsminnen av Geijerskolans ombyggnad i inledningen till sin doktorsavhandling. Historien skulle utan tvekan kretsa kring David Helldén. Även om Martin var relativt ung när han först såg den genialiskt byggda trappan, gjorde det ett djupt intryck på honom. Kanske var det i skolan som han först utvecklade en uppskattning för fina byggnader.

Marvin Rörby och medarbetare

Orden “Martin Rörby Arkitektur & Form.” står utsmyckad på dörren till ett blygsamt Stockholmskontor. Bara en kort hissresa bort från porten ligger ägarens eleganta och exklusiva provningsrum. Det finns glödlampor som ger ett mycket grönt sken i hela rummet. Vi får vitt, svart och grått från färghjulet. På ett av bokomslagen kan man se en modell av de fem Hofkrapas, och på benen kan man se mörka bilder av Sergels grav.

Martin har lyft luren. Tegelstenar, glasunderlag och servrar inkluderar alla design skapade av David Helldéns medarbetare, Jörgen Kjaergaard, i form av svarta och vita trianglar. Det är denna design som Platten är känd för. Ändå är arrangemanget av plattorna den enda likheten med originalet. De andra trianglarna har krokiga sidor.

Allt i rummet är fläckfritt eftersom Martin ägnat stor uppmärksamhet åt varje detalj. Ändå använder han sitt undervattenskontor för mer än bara arbete. Hans identitet avslöjas också, och de narrativa trådarna som löper genom den förbinder prickarna mellan företagets historia, nutid och framtid.

Historikern och arkitekten Martin Rörby hämtar inspiration från den moderna världen samtidigt som han avgudar antikviteter. Motivering och en ersättning är nödvändig för stadens rivning. Han tvekar inte att säga vad han tycker eller ge sina personliga vinster om han tror att det kommer att gynna Stockholm. Få dagens klassiker genom att utkämpa den goda kampen.

Arkitektur är ett hantverk där djävulen sitter i detaljerna. Söndagspromenader med sin pappa för att titta på fastigheter var en vanlig företeelse för Martins mamma när hon var ett litet barn. Och istället för att ta sin medicin på 1960-talet stod han på barrikaderna för att försvara den anrika tågstationen från 1735 när lagstiftare i Södertäljes kommun planerade att riva det historiska sjukhuset.

När Martin och hans äldre bror Thomas var barn tog deras föräldrar med dem på långa bilresor i Stockholm för att titta på fastigheter. Med barns energi utforskade vi varenda plats vi gick, från fästningen Drottningholm till Saltsjöbaden och Bromma flygplats.

För att vara ärlig minns jag inte riktigt vad vi tittade på, men det var visuellt och det byggdes precis som jag svävade i luften för mig. 1965 hade David Helldén (sittande) ett samtal angående Sergels grav. Detta foto har tillhandahållits av Architekturmuseum. Båda konstformerna har alltid ackompanjerats av Plutarkos liknande arkitektur i musikrummet och för Martin.

En kyrkomusiker, Hans pappas läste geijersskolan i Värmland. I början av 1960-talet försökte Martins mormor få jobbet gjort och tog hjälp av arkitekten David Helldén när den 200 år gamla herrgården skulle rivas för att ge plats åt en ny skolhuvudbyggnad.

Efter det var han en del av teamet som arbetade på Hötorgscity och Hötorgsskraporna, och han var också med och designade Sergels mausoleum, en unik struktur som fungerar som ett offentligt rum och en plattform för yttrandefrihet och hopsättning. En enkel trapets med öppna trappsteg dinglande i luften var den första apparaten. Det var inte lite från ett villplan högt upp för ett barn i koltåldern på flera våningar. Kanske var det därför det här hemmet var så spännande.

Martin Rörby Familj
Martin Rörby Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!