Sprid kärleken
Markus Torgeby Bror Johan
Markus Torgeby Bror Johan

Markus Torgeby Bror Johan – Den 29 mars 2017 efterträdde den svenske företagsledaren Johan Lennart Torgeby, född 25 maj 1974, Annika Falkengren som VD och vice vd för den nordiska europeiska bankjätten Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB). Eftersom han tidigare var medchef för bankens sektion med ansvar för institutionella och företagskunder, har han en omfattande expertis som arbetar med sådan kundkrets. Det blev uppenbart att han tänkte doktorera i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Innan jag arbetade som bankdirektör arbetade jag som kolgruvarbetare.

Johan Torgeby kom tillbaka till Sverige för att arbeta på SEB för åtta år sedan, på höjden av finanskrisen i London. Nu när han är vd för en storbank börjar hans liv bli vettigt, och han gör det i rampljuset. Han hävdar att det inte är något du kan göra medan du kopplar av i soffan.

När Johan Torgeby erbjöds en vd-tjänst på den massiva SEB-banken var det bara att tänka på det en sekund innan han tackade ja. Han väntade på en fråga efter att ha hållit många “förhör”-sessioner med styrelsen under veckan. En okunnig tillträding vd välkomnar SvD i bankens Kungsträdgrden i Stockholm.

Vi kallar detta en känslomässig kompott. Johan Torgeby har instruerat att vi fortsätter i samma veva som tidigare. Det blir inga större byten med honom som vd. När den omstridda SEB-affären med Annika Falkengren godkändes 2014 var han redan ledamot i styrelsen.

Vänligen berätta allt om din bankväxel.

Kunder och medarbetare kommer förmodligen inte ihåg mina initialer. Annika har gjort ett fantastiskt jobb. Du kan inte bara vänta på gas och förvänta dig att den här tiden skulle vara för evigt.

Finns det något du kan göra för att ta det lugnt?

Anledningen till att styrelsen valde mig är för att jag alltid är angelägen om att prata med nya människor och få ut det mesta av de kontakter jag redan har. Johan Torgeby berättar om hur svårt det var för SvD.

Stäng

Johan Torgeby berättar om hur svårt det var för SvD. Fotograf var Magnus Hjalmarson Neideman. Han återgick till sin position som VD för SEB den 29 mars och Annika Falkengren stannade kvar på byrån som rådgivare fram till hennes avgång i somras. Redan innan vd-bytet implementerades i SEB fanns det på vd-affischer på börsen fler män än kvinnor som hette Johan.

Jag såg det bara inte komma förrän nu. Med ett skratt fortsätter han: “Jaha, och nu kommer det ännu en John.” Han gör ingen hemlighet av sin önskan att skapa en miljö där alla har tillgång till samma nivå av kunskap, utbildning och expertis, även om han medger att detta kommer att ta tid att uppnå.

Utanför skolan där jag är elev finns det flaggor som representerar mer än nittio olika länder. Manlighet och femininitet är båda nödvändiga för en hel tillvaro. Ett lag med kompletterande styrkor kan aldrig hoppas på att matcha resultatet från ett med motsatta styrkor. Sättet jag ser fram emot nuet kommer inte att förändras.

Torgeby blir framröstad vd samtidigt när populismen är på frammarsch i Europa och USA. Hans mage vänder sig bara av att nämna ett Trump-presidentskap, och han anser att hans politik är för “lat” för honom. Nu när han är president är Trump mer än bara en showman. Han tillskriver brexit, som också har populistiska inslag, och hans egen maktuppgång som orsaker till extremhögerns utveckling.

Johan Torgeby började arbeta på SEB den 1 maj 2009, fem månader efter att han lämnade Morgan Stanley i London under finanskrisens höjdpunkt och kort efter värdepappersföretaget Lehman Brothers konkurs. En sådan tid kommer aldrig igen. “Depression” är en för mild term för vad som händer, det är sant. Kvarterna var ganska nära håll.

Alla fick en ledig dag varje dag. När jag fick reda på SEB visste jag att det var dags för mig att lämna. Han är oroad över att han efter så lång tid i London kommer att vara oförberedd på att hantera en kris på den svenska marknaden. De förödande återverkningarna av snabba hyreshöjningar fungerar som en varningssaga. Johan Torgeby varnar hyresgäster att vara medvetna om vilka avgifter de tar ut, inte bara i Sverige utan överallt.

Stora finansiella institutioner drar stor nytta av bolnen. Trots hård konkurrens har de kunnat öka sina intäkter genom att rikta in sig på bola-utgifter hos privatpersoner. Däremot finner han inget fel på det alls. Det enda sättet att öka försäljningen på denna mycket konkurrensutsatta marknad är att sänka priserna. Varornas priser varierar kraftigt från varandra. Jag ser det som en högkonkurrensutsatt marknad. Omsättning är en viktig fråga inom finansbranschen.

Markus Torgeby Bror Johan

Eftersom vi värdesätter bevarande har vi tagit hit huvuddelen av vår förmögenhet.

SEB:s nya vd, Johan Torgeby, är uppvuxen i Skne och har haft en mjuk plats för trummern ända sedan han var ung. I torsdags kände han de första rörningarna av rampljuset när storbanken presenterade en rapport med exceptionellt bra siffror. Hans resultat tyder på att betydande förändringar är nära förestående hos banken. Ingen av dem kommer att vara glad.

Bakom vristtjocka dekorativa galleri blommar körsbärsträden i Kungsträdgården. Inne i SEB bankpalats är mörkgr sten densamma som den alltid är. Ingenting förändras förutom att storbanken gjorde 5,5 miljoner kronor i vinst under årets första tre månader, vilket redovisas i kvartalsrapporten.

Efter fem år som vd beslutade Annika Falkengren att lämna sin tjänst. Johan Torgeby, ny vd för SEB från och med mars, har tagit hennes plats; han är lätt att känna igen på sitt glänsande hår, lila tofflor och kostym med en sprakande aning runt spännet. Hon brukade ha blont hår och bar väldigt ljust läppstift.

Klassiskt schackbräde

Det har inte skett mycket förändring på SEB, enligt hans kommentarer till Expressen. Vi har en plan och jag spelade en viktig roll i skapandet av den. Vi nollställer de steg som krävs för att åstadkomma det. Att upprätthålla ett leveransschema i tid är avgörande.

Du var tvungen att göra några ändringar. Är det möjligt att använda några av dina möbler?

I själva verket har jag inte gjort någonting på arbetsplatsen. Ett citat från Torgeby: “Jag använder samma stol, nästan till ett T.” Bankvd Marcus Wallenberg har sedan 2005 ett angränsande kontor. Tillsammans med kvartalsrapporten offentliggjorde Johan Torgeby några nya namn i bolagets ledning. Att få ut det mesta av sin ledighet är av största vikt, säger han, även om det bara är en person. Dessa förändringar ger dock underbara möjligheter att börja sätta ihop sitt eget team.

Skais politiska omvälvning

Johan Torgeby växte upp i den svenska lilla staden Hus som ligger i utkanten av Helge. De flyttade till Sverige, dock var mamman ursprungligen från Stockholm och pappan från Göteborg. Efter att ha tagit sin nationalekonomiexamen från Lunds universitet rycktes Johan Torgeby snabbt upp av bankbranschen. Han har arbetat inom bank i ungefär två decennier, de senaste åtta av dem på SEB.

Hans uppväxt i södra Sverige har gett hans tal en tydlig ton, även om han nu kallar Stockholm hem. Johan Torgeby lämnade sin första kvartalsrapport i torsdags. Han är stolt förälder till en 4-årig och en 2-årig flicka. Han säger sig ha klarat sig bra under ganska lång tid som vd vid sidan av att han arbetat som bankkassör.

Människor kan nu välja när i sina fullspäckade scheman att pitcha runt i huset på grund av den flexibilitet som modern teknik ger dem. Ryktespelet är avgörande för den nya banken vd. Mina favoritstilar på trumpet är hårdrock och jazz, men jag spelar vad som helst om stämningen slår mig.

Det hänvisas till trumpetaren Dave Weckl, som har samarbetat med Paul Simon, Madonna och George Benson förutom att ha släppt soloalbum. Trots bankens ökande intäkter visade en färsk undersökning att privata SEB-kunder blir mindre nöjda. Denna trend återfinns även inom andra delar av finansbranschen. Johan Torgeby har uppgett att banken behöver genomgå “en enorm förvandling” för att tillgodose “olika preferenser”.

Att göra det är inte enkelt. Det finns inget sätt att göra dem nöjda. Därför vänder sig fler och fler kunder till icke-traditionella bankalternativ, som t.ex. onlineplattformar, medan konventionella bankkontor är stängda. Under de senaste åren har SEB sett en 50-procentig minskning av kundbesöken till deras huvudkontor.

Banken behandlade 50 miljoner mobila banktransaktioner och 200 000 kundbesök på sina kontor under årets tre första månader. Vi strävar efter att möta de förändrade kraven från våra kunder. Att göra det är inte enkelt. Enligt Johan Torgeby är det i slutändan ingen som vinner.

Faten har fortfarande fyra miljoner till.

Den svenska filialen av SEB noterade en intäktsökning på 4 miljoner kronor bara under årets tre första månader. Bankens “räntenettomarginal”, eller det belopp med vilket dess intäkter överstiger kostnaderna, var 4,7 miljoner svenska kronor under de tre första månaderna i år. Det finns ytterligare lånemöjligheter förutom bolas.

Trots varningar om systemkorruption i den svenska hustlingbranschen tappar Ni fortfarande mycket pengar på bollar. Jag skulle vilja veta din åsikt. Det är sant att Sverige har en hög nedsmutsningsgrad, men det beror delvis på att så få nya bostäder har byggts under de senaste decennierna. Den manliga befolkningen växer och med dem följer ett större behov av bostäder. Bostadspriserna har under tiden stigit ganska länge.

Johan Torgeby hävdar att i jämförelse med andra banker stiger SEB:s räntor i en mer gradvis takt. Investerare ska inte ta på sig några nya skulder, säger han. En gång i tiden var Markus Torgeby en välkänd rackare som inkasserade big time som en total idiot. Istället hoppade han av och tillbringade de följande fem åren i en rustik timmerstuga tills han slog sig ner på en oländig strand.

Det här är de enda sätten jag har hittat för att få min tyngdpunkt där den ska vara på min kropp, eftersom jag saknar naturlig jämvikt. Skogen, Mörker och Kyla hjälper mig att få lite perspektiv, säger han. Idag är Markus Torgeby en hängiven familjefar, passionerad älskare, glupsk läsare och produktiv författare.

Boken “Löparens hjärta” skildrar hans tid i skogen i fem år och omständigheterna som kulminerade i hans ultimata livsbeslut. Det går inte att förneka att vissa vintageartiklar fortfarande används idag. Han stannade kvar på en sovsäck på Gärdet, ett härligt kvarter bara några minuters promenad från SVT-studion, innan han framträdde på Gomorron Sverige.

Markus Torgeby Bror Johan
Markus Torgeby Bror Johan

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!