Liza Britzelli Familj – Det var mycket svårare för 18-åriga Liza Britzelli att fantisera om framtiden i Brandbergen, ett område utanför Stockholm som polisen har identifierat som undantaget. Enligt polisen är det området karaktäriserat av en mycket socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället.
Arbetsgivare kommer alltid ge svenskar de bra jobben framför oss invandrare, sa min lågstadielärare. Liza säger att det är klart att man bortser från sina egna förmågor och möjligheter i en sådan situation. Jag vet inte om det var bitterhet inblandat i det, men det kanske också var ett sätt att sänka förväntningar för oss barn, så att vi inte blev besvikna. Det skulle vara ännu stora drömmar. Och vad är det för fel med att drömma stort?
Statistiska uppgifter från Jönköpings Handelshögskolan visade att många ungdomar i icke-kompetensområden, som ville läsa mer, saknade förebilder. I Vivalla i Örebro och Norrby i Borås saknade så många som två av tio investerare en fyraårig examen. Lite över hälften av lärarna i de 23 mest avlägsna områdena i landet var också medlemmar.
Precis som foajén utanför klassrummet var planlösningen identisk. Skolmyndigheterna uppmanade henne att prata svenska med tjock brytning och att inte ha för höga ambitioner. Det fick mig lite kommentarer. Det var mycket svenne att jag inte bröt och inte byggde mig på ett visst sätt. Någon sa: “Du kan inte bli något ändå för du är inte svensk.” Hennes sa att det var många fördomar.
Jag skolade och trodde jag var cool och var uppkäftig mot lärare. Som ett resultat kommer det att bli en så enorm kamp att bli accepterad. Det är mycket lyckligt att familjen kan vara händelsen. Jag sörjde när jag såg eleverna som blev utvisade förra sommaren på grund av coronavirus-pandemin.
När Grekazoo framför “Försent” dansar och sjunger Liza och hennes utökade familj med. Foto: ANNA-KARIN NILSSON. Nolla Utanförskapet (NU) har hävdat Liza mycket. En professor i immateriella rättigheter, Sanna Wolk, startade NU för att hon märkte att dagens invandrare hade sämre tid att integreras i det svenska samhället än vad hennes föräldrar hade när de kom från Polen. Hon var tvungen att agera på grund av sin frustration över att politikerna inte tog upp frågan tillräckligt.
Juridikprofessorn har nu beordrat att studenter från Stockholms ytterringsområde skulle få ekonomiskt bistånd från många av stadens rättshjälpskontor. Andra studenter, som är intresserade av IT och teknik, kan ansöka om studielån på den typen av företag. Liza, som drömmer över att bli en affärsjurist, har varit en viktig ögonöppnare på advokatbyråer för att få juristyrken även för henne.
Hon säger att det betydde mycket att en HR-chef på en advokatbyrå vi besökte hade gått på samma skole som hon. Segmet SCBs senaste siffror läppta i maj är det bara en av fyra kvinnor som läser vidare i Haninge, där Brandbergen ligger. Liza säger att det börjar fler organisationer som NU som berättar att det inte väljer att du bor eller växer upp och din framtid.
Alldeles nyligen släpptes en rapport från Örebro universitet. Omfattande forskning gjordes för att fastställa utfallet för gymnasieelever från stadsdelen Vivalla i Örebro som flyttades till andra skolor i kommunen. Såvitt forskarna kunde säga fanns det inga bevis för att automatiskt förflyttningar av elever från en skola till en annan leder till dålig måluppfyllelse eller integration.
I slutet av åttan hade Liza med hjälp av sina kamrater bestämt sig för att välja skola i en annan kommun. Hon ville hålla sig borta från Brandbergen och hamna i en klass med elever från olika bakgrunder. Enligt henne hjälpte det att hon gick bort från det här, att hon träffade nya bekantskaper, människor som vill göra något i skolan och inte bara fördriva tiden, säger hon.
“Kom igen Liza, ska vi inte göra något annat än plugga matte” skulle ha varit mitt beredskapsläge om jag varit kvar i Haninge. För att bli den du omger dig med är det viktigt att veta vem du omger dig med. Det är skillnad nu på den här skolan när alla är motiverade och vill göra bra ifrån sig. Delar sig av sig.
Att ta mig ur misären är min motivator. Min motiv är att jag vill inte vara på samma plats med tio år och att mina barn ska ha bättre frågor än jag hade. Mitt mål är att motivera mina yngre syskon, som är två och fem år, att läsa mer. Hun säger att hon ska se till att de inte behöver bo kvar i Brandbergen. Liza Britzelli är en av de mördada kvinnor som Expressens läsare har följt nära flera reportage om hennes väg från utanförskap till juristprogrammet vid Stockholms universitet.
Gruppdynamiken under barndomen i Brandbergen var dock svår. Hennes klasskamrater rådde henne att prata svenska med trasig brytning. Det fick mig lite kommentarer. Det var mycket svenne att jag inte bröt och inte byggde mig på ett visst sätt. Någon sa: “Du kan inte bli något ändå för du är inte svensk.” Hennes sa att det var många fördomar.
Jag skolade och trodde jag var cool och var uppkäftig mot lärare. Som ett resultat kommer det att bli en så enorm kamp att bli accepterad. Under perioder av sitt liv när de behövde ett långt fängelsestraff, bodde Liza tillsammans med den svenska melodifestivalartisten, hans fru och barn. De hospedde Liza och behandlade henne som en dotter. Liza förblev tyst under sin lektion medan eleven levde. Jubel från hennes klasskamrater vände berättelsen.
Fotografering av Anna-Karin NILSSON
Hun bytte skola. Det hjälpte att få nya klasskamrater, förutom skift. Samtidigt träffade konstnären Liza Britzelli, som introducerade henne för Sanna Wolk, en federal domare och juridikprofessor som övervakar affärsstöd under National Endowment for Development (NU).
Nolla utanförskapet (NU) grundades av en universitetslektor och forskare, samt en professor i juridik, som svar på hennes iakttagelse att många unga lämnar grundskolan utan att slutföra gymnasieutbildningen, och att många av de ljusa ungdomar hon mötte i omvärlden såg ingen möjlighet till en god framtid.
Ungdomar kan slutföra sina lärlingsutbildningar genom lärlingsprogrammet på olika institutioner som banker, IT-företag, advokatbyråer och energiföretag. Tanken bakom satsningen är att de ska kunna komma bakom kulisserna, få mentorskap, stöd, kontakter och inspiration till utbildningsmöjligheter.
Nyligen vann Nolla Utanförskapets Sanna Wolk Medborgarskolans Demokratipris Droppen, Ordfronts Demokratipris och Region Stockholms Pris för att bekämpa rasism och diskriminering. Elevatorer från Stockholms utanförskapsområden får vara läxhjälp på flera av huvudstadens stora företag, bland annat advokatbyråer, vilket Sanna Wolk ordner genom NU. Liza fick veta av de juridiska rådgivarna att dörrarna till rättsväsendet också var öppna för henne.
“Jag minns att det var väldigt viktigt att en personalchef på en av advokatbyråerna vi besökte hade gått i samma skola som jag”, sa Liza. Vänner från en enorm värld fick honom. Jag valde att ha möjlighet att prata med dem om mina problem och få råd. Hon sa faktiskt att det har varit viktigare att få ett kontaktnummer än själva låsningen. Liza blev med toppbetyg på gymnasiet, Jensens i Gamla stan i Stockholm, för att nå juristutbildningen på Stockholms universitet.