Sprid kärleken
Kerstin Granlund Dotter
Kerstin Granlund Dotter

Kerstin Granlund Dotter – Kerstin Granlund, galenskapare: “Jag betalade en avgift genom min hälsa.”
Hon lämnade scenen för 15 år sedan på grund av en utgjutningsstörning, men nu ser hon fram emot att återförenas med Galenskaparna After Shave när de firar 40-årsjubileum 2022 med en helt ny film.Det finns flera klassiska karaktärer att välja mellan, som “Roy och Roger” från 1986 års succé “Macken”.

Kerstin spelade sjutton (!) olika roller, däribland hennes personliga favorit, “den beiga kundens fru”, som susade runt på kontoret. Kerstin medger att ingen av dem “verkligen talade” om att det skulle bli en sådan succé, ett slags lite ritad -ut humor på Trollhättan dialekt. Claes, du är ett geni. Och som vanligt hade Claes rätt.

Anders, Kerstin, Knut, Per, Fritzell, Jan och framlidne Peter Rangmar bidrog alla till skapandet av Galenskaparna After Shave, men det var Claes Eriksson som skulle få äran.Det var också Claes som vid ett tillfälle övertygade studenten Kerstin att satsa på oseriöst studentspex istället för en psykiatrisk karriär. Kerstin debuterade i “Västgötaskoj” 1972, vilket fortfarande är ett milstolpeår.

Kommer du ihåg din första skådespelarroll?

Ja, jag spelade ett hus, Isadora.Innan Claes talade, “du är ju änd alltid här, lika bra du är med i föreställningen”, hade Kerstin lite blygt hängt i spexkretsarna, utan att ens vga tänka på själv st p scenen.Jag föredrar att vampa först. Jag minns att jag var så oerhört knasig att det var skrattretande. Men när andra arrangemang gjordes var det borta.

Föreställningen måste fortsätta

Spexandet byttes ut till humorgruppen Utno lots och under 1970-talet hölls andra krogshower och folkfester.Claes, Anders och jag gjorde några bra radiokvarter ett tag. Kerstin minns tiden sedan Galenskaparna, när hon var barn.

Hon vet bara att hennes bröder och systrar är inblandade i en lokalrevy utanför Trollhättan, men det är ungefär allt hon vet om hur scenen startade.Efter det njöt jag av att sjunga och uppträda på scen i skolan.Det kacklet försvann dock som en ton.

Hur användbara har du funnit dina studier i psykologi vara?

Nej, det har jag inte riktigt sagt, säger Kerstin. Träning i skolan hjälpte, men jag lärde mig snabbt att stå inför publik, och roa var en enorm förbättring. Jag förstår det bara inte och har aldrig gjort det. Om inte kan man dra slutsatsen att viss psykologisk träning kan vara till hjälp för att hantera gruppens manliga medlemmar, även om Kerstin redan har tagit upp denna fråga.

Det var aldrig något speciellt för mig att vara den enda tjejen runt omkring. I så fall ser jag det positivt. Jag kunde snöra till en mängd olika rullar.1982 gick Galenskaparna ihop med After Shave och samma år sändes första avsnittet av “Skruven är lös.

I Göteborg, där endast fyra föreställningar var inplanerade, dök totalt 35 personer upp. Men hon sa i Stockholm, “att ensemblen sedan varken kan sjunga och agera och dessutom saknar försonand egen personlig utstrlning gör inte saken bättre.”Men så ledde det ena till det andra med “Cyklar”, “Stinsen Brinner” och “Alla ska bada.

Enkelt uttryckt har vi fått gå med på det. Även om vår största genombrott var “Macken” blev det bättre och bättre med revyerna, som Kerstin uttrycker det.Men mitt i alla kommande år dök en annan känsla upp. Gruppen diskuterade om nästa föreställning skulle bli krogshow eller revy och Kerstin satt där bak och visste ingenting. Istället tänkte hon på festen som hon var tvungen att tacka nej till ännu en gång och hur hon hade hållit fast vid sitt gamla sociala liv.

Det var bara inte lika roligt längre. Min aptit var mättad och allt verkade mer lockande. Jag gick till doktorn för att jag hade svårt att sova och öppnade bröstet och jag fick diagnosen utmattning syndrom. Även känt som “duktig flicka”-syndromet. Det var smärtsamt och svårt att förstå.

Vilken “duktig flicka” tänkte jag; vid 55 är jag inte riktigt ung. Jag höll inte med om det först.Kerstin räckte upp handen i slutet av mötet och sa: “Jag tror att jag skulle vilja ta en paus.” Stämningen blir plötsligt spänd.Pausen varade dock under en lång tid. Och fortfarande varierar vi i sätt och sätt.

Inledningsvis satt jag bara och tittade ut över duvorna hemma och gladde mig över kycklingarna, som Kerstin uttrycker det. Jag tog hundarna på en promenad. Så snabbt kunde jag återknyta kontakten med gamla vänner.

Kerstin Granlund Dotter

Kerstin har dock inte dragit sig tillbaka från scenen än. Hon har fortfarande kontakt med sitt gäng. Tillsammans driver de Lorensbergsteatern, med Kerstin som frekvent ringmästare.Kommer det inte att bli någon comeback på scenen.Nej, jag är rädd att jag är för skadad; det skulle vara för svårt.

Kanske finns det en enkel typ av scenkonstruktion, säger hon och fortsätter:

Det var dock väldigt roligt att få vara med i produktionen och sätta ihop allt själv, men nu när det är klart är det bara att säga hej. Varje kväll faller jag bara in i rollen som den fulländade artisten.De ska va gôtt leva” är en film i regi av Anna och Hkan Hammarén.

Från deras ödmjuka början som folkparkartister till deras nuvarande ställning som kulturella ikoner kan du följa gruppens uppgång och fall här.För att visa allmänhetens uppskattning och kärlek bör vi minnas årets mest glädjefyllda högtid, julen.Det vi brukar kalla “eftervärmen” ja, det är det.

Hur skulle du sammanfatta dina 40-tal på egen hand?

Underbart och glädjefullt, men också ensamt. Även om jag mår bra nu, fick jag ändå betala ett pris för min hälsa.Vad, i nutid, gör livet värt att leva.Lugn och ro. För att inte tala om att njuta av god hälsa, gott sällskap, söta djur och vacker natur! Kerstin Granlund: “Jag har spelat mamma, syster och dotter för alla i gruppen.”

En av Sveriges största och roligaste folkartister, hon anser sig vara en “urtypisk ensemblemänniska” Kerstin Granlund, galenskaperskan, har nyligen fyllt 70 år och förbereder sig för att ta ut sin pension. I ett comebackframträdande nyligen gjorde hon det framför kameran.

Kerstin Eriksson har varit medlem i Galenskaparnas grupp i snart 30 år. Claes uppvaktade henne första gången 1972 på Västgöta Nationernas studentspex, känt som Västgötaskôjet. Hon medverkade i “Hagges Revy” tillsammans med Claes 1976. Sommaren 1979 uppträdde Kerstin, Claes och Anders i “Veckans Revy” av Sten-ke Cederhök på Liseberg.

Hon är den enda kvinnliga skådespelaren, så hon får ständigt nya möjligheter att utöka sin repertoar av kvinnorols. Som radiosångare i “Macken”, testade husvagnsägarfru i samma serie, bragdmama i “Stinsen brinner”, arga tanten i rulltrappan (en snabb slapstick) i “En himla mnga program”, den finskspråkiga Perkele-Sirka i samma serie, den galne Lottan Karlsson i “Alla ska bada.

Kerstin har bestämt sig för att ta en paus från att uppträda på scen, men hon är fortfarande mycket engagerad i bakom-kulisserna-arbetet. Hon är aktivt engagerad i produktionerna och utbudet på Lorensbergsteatern och går regelbundet på Kulturtubsmötena. Hon har också arbetat som produktionsassistent på “Hagmans konditori” och “30-Arsfesten.”

Vilken typ av läkare eller skådespelare ville du bli som barn?

Jag slog rekord: Olle Rekord vann pris 1965.Mitt favoritsvar: “Jag tror att han menar att han tycker att stationen inte borde läggas ner, men eftersom han från början trodde att det skulle göra det, tycker han att det är ännu mer övertygande. Men nu tycker han att det är fel även om han trodde att det var rätt tidigare, så han försöker agera som om han fortfarande tycker att det är fel.

Annars verkar det som om han först trodde att något var fel. Och eftersom han inte vill ses som en person som tycker fel, fortsätter han att hålla på sin ursprungliga tro.Galenscaparian Kerstin Granlund berättar om sin tvetydiga diagnos, att arbeta med Claes Eriksson och att nå 70 års ålder. Vid 55 års ålder bestämde hon sig för att sluta med karriären.

Kerstin Granlund, galenskapare som fyller 70 år idag, fick nyligen diagnosen utmattningsyndrom.det var ganska svårt för henne att acceptera det, som hon sa till Aftonbladet. Kerstin Granlund är kvinnan som har kunnat ta över flertalet kvinnliga roller i komedigrupperna After Shave och Galenskaparnas revyer och tv-program.

Hon träffade tidigt komedigurun Claes Eriksson och han övertalade henne att gå med i Västgötaskoj 1972 studentrevy.Idag fyller Kerstin Granlund 70 år som kommer att firas hemma i Göteborg med en liten “halvhus”-fest.

Den här charmiga kvinnan borde ha varit psykiater, men ödet bestämde annorlunda.Det var en mycket hög inträdesavgift. Jag kom in så långsamt, men jag kompenserade för det genom att skynda på med mitt spex. Det var mycket roligare att vara en del av action och roa. Jag är fortfarande chockad över att det blev så här. Hon sträcker sig efter stjärnorna när hon jobbar med Claes Eriksson.

Enkelt uttryckt har vi fått gå med på det. Våra tre recensioner gick bra i både Göteborg och Stockholm, men “Macken” var vår värsta blunder. Därifrån blev det snabbt bättre. Kerstin Granlund bestämde sig efter en framgångsrik karriär för att gå i pension vid 55 års ålder.Det var bara inte lika roligt längre.

Kerstin Granlund Dotter
Kerstin Granlund Dotter

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!