Håkan Södergren Familj

Sprid kärleken
Håkan Södergren Familj
Håkan Södergren Familj

Håkan Södergren Familj – Tack vare hans framträdanden i ett antal hockeyrelaterade TV-program är han nu känd av många människor. “Starke-mannen” från Norsk Topphockey är en rikskändis som har gjort sitt hem i vår västra Grönlands huvudstad i många år. Medan han var bosatt i Stockholm etablerade sig Hkan Södergren som en stark kraft inom svensk hockey.

I en liten stad vid namn Södergren började herr Södergrens sökande strax utanför stadskärnan: Vad han kan säga tillbringade han sina uppväxtår på en gård nära Rosersberg, där han stannade tills han var femton år. Fotboll på sommaren och ishockey på vintern var de enda sporterna som spelades under den tiden på grund av enkelheten att leva.

Det blev en liten paus från fotbollsstrategin och en del improvisation, vilket är typiskt för de sociala omvandlingar som unga människor går igenom. Du deltog i en aktivitet som gav fritid. Ditt deltagande i en fritidsaktivitet var föremål för observation.

Vi gick förbi hockeyrinken när vi närmade oss fotbollsplanen. Södergren, som bor i en rymlig Stockholmslägenhet, hävdar att detta ledde till att det var nödvändigt att hoppa 200 meter på en kylan och att förutsättningarna var betänkligt nära för en mamma att kunna göra det efter att lunchen var klar.

Även om de inte var spelare själva var hans föräldrar stora fans av handboll och bandy. Innan han bestämde sig för att satsa på fotboll och hockey försökte Hkan Södergren båda. Han var enligt eget erkännande “extremt farlig” på gräs när han spelade. Följande är dock också bland hans segrar:

Allvaret i min skada på ligamentet i mitt högra knä var sådan att jag inte hade något annat val än att flytta bowlinglag. När han förklarar att han var tvungen att lära sig sticka med vänster hand eftersom han inte kunde använda höger hand, tvekar han.

Under min tid med Upplandstruppen fick jag möjlighet att träffa och spela med Peter Gerhardson, som råkar vara nuvarande tränare för svenska damlandslaget i fotboll – för övrigt i värsta IK-klubben. Samtidigt avslöjades också min inkludering i Stockholms TV-anktrupp. Under denna tid krossades mitt liv. “Då var det hockey” säger han innan han släpper greppet om en flyktig fras:

Dessutom blev det tydligt att lyft var ett stort energitapp…!

Alla behandlar Djurgrden som en familjemedlem. Man trodde att Djurgrden tillhörde arvet. Den unge hjälten Södergrens pappa gick i hans fotspår när han var sju år och hängde upp djurparkens prydnad och fick en “Knivsta” Sandberg-prydnad i födelsedagspresent. Bara i förbifarten? Roger “Botte” Botén är den uppenbara boven här.

Även om jag är medveten om Rosersbergs relativa lilla storlek, kommer jag aldrig att glömma 1972 års UNT Cup (Upsala News) i Uppsala, då en blandad trupp från Rosersberg och Jakobsberg samlades av någon okänd anledning. Roger “Botte” Botén hörde av sig till mig och frågade om jag skulle vara intresserad av att vara med på en turné under vårlovet, vilket han minns, eftersom en av de tidigare deltagarna hade besökt Djurgrden och tävlat på pojklagsnivå. I hela Stockholm var det en enorm överraskning att de tidigare hade besökt mig.

Ändå blev resultatet inte vad man förväntade sig. Trots sina tidigare planer på en skidresa norrut var det meningen att Södergren skulle följa med sina föräldrar på denna utflykt. Jag minns fortfarande tydligt att jag tillbringade sex eller sju timmar med korslagda ben bak i fordonet och körde upp och över berget. På grund av detta fick jag hösten 1973 ännu en inbjudan att delta.

Under hela sin professionella hockeykarriär vann Södergren fyra SM när han spelade för Djurgårdens IF Hockey i Sveriges Elitserien. Under hela min spelarkarriär var jag en del av hans lag. Djurgrdens IF Hockey var Södergrens professionella hockeylag under karriären. Huddinge IK, en klubb i Sveriges andra serie, gav honom möjligheten att spela proffsfotboll en sista gång.

Under sina 162 framträdanden för Sverige hjälpte han landslaget att vinna guld vid vinter-OS 1987 och brons 1984 respektive 1988. Bland hans många utmärkelser var 1987 års Guldpucken (årets Elitseriens spelare) och Stora Grabbars Märke (nr 125). Trots det faktum att livet alltid utvecklas, säger allmän visdom att människor blir mer religiösa när de når en viss ålder.

Skratt bryter ut från Hkan Södergrens läppar när han står framför det pittoreska hamnhotellet i Köpenhamn, Viasat-verksamhetens nervcentrum, under en av hans intervjuer. Han gjorde det inte för första gången under en intervju. Södergrens, hans familj. Eftersom Hans har hyllats som världens främsta hockeyexpert av en rad lysande tidningskritiker, står det klart att hans svar då är ganska allvarligt.

Även om det skulle vara felaktigt att påstå att jag saknar initiativ, tycker jag att det är mycket roligare att få komplimanger än kritik. Detta leder mig till den paradoxala insikten att jag egentligen inte gör någon skillnad i världen. Med tanke på kraven på ditt jobb har du haft tid att tänka på din situation. Eftersom tarmarna verkar onaturligt störda har du möjlighet att ta bort dem så fort du märker sprutande och gag-reflexer.

Vilken TV-kommentator har enligt dig den mest omfattande kunskapen?

Tack vare min långa bakgrund inom hockey har jag en omättlig aptit på att lära mig om nya ämnen. Sanningslöst finns det ögonblick då volymen på en film får mig att känna att jag håller på att kvävas. Även om jag värdesätter deras perspektiv lär mig ingenting att höra dem, och jag skulle hellre få mina egna idéer om matchen framförde före någon annans.

För att omformulera, jag kommer att vara missnöjd med min prestation om jag uppmärksammar andras åsikter och använder deras ord istället för mina egna. Det finns dock en fotbollsspelare, Glenn Strömberg, som jag värdesätter högst. Han var mästare i ett världscup och fyra superserier och gjorde 162 mål. Håkan Södergren, en av våra mest älskade hockeyspelare, är med i veckans Old School Hockey-avsnitt.

https://youtu.be/HE1hOdN7rxw
Håkan Södergren Familj

Berättelsen börjar strax utanför Stockholms Arlanda flygplats. Det är egentligen Håkan Södergrens synvinkel. Enligt mig är han en högpresterande från Sverige, en tv-kommentator, en golfare, medlem i Djurgårdare, eller till och med några hockeyspelare. Jag är dock inte säker på hans exakta titel.

Han delade en barndom med framlidne Ulf Isaksson i den sömniga svenska staden Rosersberg, inte långt från Stockholm. Uffe flyttade till Stockholm via Väsby och började spela för AIK. Han föddes 1954 och bodde hos min storebror, så jag förolämpade honom på “Zacke” ganska mycket.

Ett stort antal av Väsbys kända personer kallade Rosersberg hem. Även om Väsbys grundlag var tydlig var vår naturliga rink av någon anledning stängd och där var hockeyn särskilt mäktig. Ett litet kyalhål tror jag låg precis där vattnet var.

Varför var du nöjd med att bara spela hockey?

Spring det var en omöjlig uppgift! Peter Gerhardsson, som senare spelade för Hammarby i Superligafinalen mot Göteborg, var en lagkamrat till mig i Upplandslaget. Landslaget kommer att tränas av honom under den kommande säsongen. Där fanns också Mats Emanuelsson, som spelat i Uppsala IF tidigare. Själv var jag den odugligaste IK-medlemmen.

Var du med i Rosersbergs seniorhockeylag innan du kom till Djurgården?

Nej, 1973 började jag min karriär på Djurgården som B2-pojke. Det året knöt Rosersberg och Arlanda ihop sina lag till RA 73, så jag minns det tydligt. Jag reste från Rosersberg till Djurgården, vilket jag aldrig hört talas om förut.

Vid en ålder av fjorton?

Som Södergren skrockar, “Herr, nu pratar vi om Stockholms ishockey och det var då”, fortsätter samtalet. Trots debut för Djurgården i elitserien säsongen 77/78 har Håkan Södergren inga lagkamrater från den säsongen heller. Jag minns inte Frankenstein på grund av det.

Jag hade planerat att göra min debut i den senaste Ahearne Cup, därför började jag träna säsongen innan jag faktiskt gjorde min debut. Däremot blev jag diskvalificerad från Ahearne Cup på grund av min lite otippade prestation i en juniormatch.

STJÄRNORNA KVAR

En rad stjärnor var där under premiäråret, däribland Björn Palmqvist, Stig “Stickan” Larsson, Sören Johansson, Peder Nilsson, Claes-Göran “Myggan” Wallin, och många fler. Berätta för mig om din erfarenhet av dessa “unga stjärnor”. Faktiskt första säsongen sjöng jag a-side med “Stickan” Larsson och “Björne” Palmqvist.

Vi fyra – Tommy Mörth, Clas Norström och Thomas Eriksson – kom upp genom A-lagsleden samtidigt. När jag ser tillbaka kan jag säga att vi inte precis var kända som barn, vad med allt buande och konstant tröja-bärande. Tommy Mörth föddes 1959 i Djurgårdens lag och ni är alla fyra – Tommy, “Classe” Norström och Thomas Eriksson – därifrån. Vad var det med denna generation som var så mäktig?

De lag som blev förbisedda för JSM-guld och övriga juniorturneringssilver var Kiruna AIF med “Micke” Andersson och Lasse Karlsson, samt Timrå med bland andra Mats Näslund. Jag är inte säker på varför. Min bästa vän Stephan “Lillis” Lundh, “Micke” Andersson, “Rödtopp”, som spelade fotboll för Hammarby, och Göran Olsson, som fortsatte med att spela för Södertälje, hörde till de andra hyggliga killarna.

Det var året vi också tog hem tv-pokalen. För hela klassen 1959 var Stockholm en stödbastion. Anders Wallin var förmodligen med i din trupp också. Om du vann fyra svenska mästerskapsguld och Guldpucken 1987 under dina fjorton säsonger med Djurgården, vilken var din bästa framgång då?

SM-guldet från 1983 är det definitivt. Jag hade möjlighet att bevittna en betydande del av tiden sedan Djurgården återvände till elitserien 1977 inför SM-gallen, och det hade gått mer än 20 år sedan deras senaste seger. Sedan är det roligt att ha varit en del av övergången från amatör- till professionell hockey i Sverige, och bevittna spelarnas stigande i graderna i sina respektive klubbar.

Under vår tid på Djurgården minns jag att vårt veckoschema bara bestod av två träningar och två matcher. Ja, jag var där också. Håkan Södergren har vunnit SM-guldet och WM-guldet och det finns gröna band för “Nu tar vi dom” hemma på resande fot.

Att spela S:t Erikscupen med min pojkvän och slå AIK var den mest minnesvärda matchen i min karriär. Det finns inget bättre sätt att undvika AIK om du befinner dig i Djurgården. Hammarby är där mitt i allt som lillebror. Laget som verkligen är attraktivt är Djurgården-AIK.

I en intervju med Expressen förklarar Håkan också varför han lämnade NHL. Efter att ha vunnit guldmedaljen i Wien blev det ett grönt triumffirande. Djurgårdens supportrar är extatiska över klubbbänken framför Mats Alba.

Håkan Södergren Familj
Håkan Södergren Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!