Gunilla Backman Familj

Sprid kärleken
Gunilla Backman Familj
Gunilla Backman Familj

Gunilla Backman Familj – Att växa upp i en musikalisk familj inspirerade mig att börja sjunga och dansa i ung ålder. När jag var tolv år blev jag antagen till Operans balettakademi. Innan jag var 17 studerade jag balett fem dagar i veckan på flera institutioner runt om i Sverige, bland annat Cullbergs grundskola, Balettakademien och Statens balettskola. Jag hade inga fritidsproblem eftersom jag började gå på Adolf Fredriks musikskola när jag bara var 20 år.

Jag brukade spela piano, men jag nådde min gräns med vad jag kunde hantera, så jag slutade ta lektioner. Jag ångrar verkligen det beslutet än i dag. Det gick över huvudet när jag fick min första roll som Liesl i “Sound of Music” på Folkan i Stockholm. Det var 1982 och jag var ung vuxen. Peter Jöback, en äldre herre, spelade en av mina små syskoner i iscensättningen. Sedan dess har vi följts åt i affärsvärlden.

Vi spelade Snövit och de tre dvärgarna på Folkan förra året. Jag var en snövit i en barnteateruppsättning av en Disney-musikal. Efter det året tog jag ett jättekliv in i popmusikbranschen. Jag turnerade med Carola 1984, och bildade därefter popduetten Katz med Harriette Johnsson. Vi släppte ett album (kom ihåg det namnet!) och turnerade över hela Europa och uppträdde på ett antal festivaler. Dessutom spelade jag in tre solosinglar för ett italienskt skidlag.

Jag återvände till musikernas värld 1990. Cirkus i Stockholm planerade att sätta upp en nypremiär av Cameron Mackintoshs produktion av Les Miserables. Jag gick på audition utan att riktigt veta vad den var till för, och jag fick rollen som Cosette i musikalen. Jag gillar verkligen den här musikalen, som är baserad på en roman av Victor Hugo och innehåller musik och text av Boublil och Schönberg. Till denna dag har jag spelat det över tusen gånger på tre språk.

1992 uppträdde jag som Maria i Sverigepremiären av “West Side Story” på Kungliga Operan. Efter West Side Story medverkade jag i Bosse Parneviks revy på Cirkus där jag hade nöjet att jobba med en av våra största sångerskor, Monica Zetterlund.

Kontraster finns i överflöd i teatervärlden; Se spannet från Bosse Parnevik till Ingemar Bergman som bara ett exempel. Efter att ha sett Revyn på Cirkus fångade jag Bergmans uppsättning av “En vintersaga” på Stockholms Dramaten och sedan “Elvira Madigan” på Riksteatern. Det var dags att besöka andra länder nu. 1996 lämnade jag Sverige för att spela i den tyska produktionen av Andrew Lloyd Webbers “Sunset Boulevard” i Wiesbaden.

Nästa år kommer jag att spela Fantine i en produktion av “Les Miserables” som kommer att spelas på tyska. Detta ägde rum i Duisburg. Efter detta är det på väg till London, musikindustrins epicentrum. Jag kommer att spela Ellen i Londonproduktionen av “Miss Saigon” på Theatre Royal, Drury Lane. Jag har spelat det i nästan ett och ett halvt år, vilket är mitt personbästa under en tid med samma upplägg.

Då blir det dags att se “Les Miserables” igen, denna gång på engelska. Jag uppträder nu som Fantine på Londons Palace Theatre. Året 1999. Högt tempo i London; åtta möten på en vecka! Jag stannade i London i fem år och arbetade med många musikaliska projekt under den tiden, inklusive en turné i Sydafrika med Peter Karrie, en hyllningskonsert till Fred Astaire på Londons Palladium och ett antal framträdanden med Manchesters Halle Orchestra.

Återigen, Skandinavien fängslade mig: nästa musikal var en dansk/engelsk version av Chess, där jag spelade den ryska drottningen Svetlana. Men rollen som den gode killen i den första uppsättningen av “Garbo – musikalen” på Stockholms Oscarsteater är det som drog mig tillbaka till Sverige.

I den svenska originaluppsättningen 2005–2007 på Cirkus i Stockholm spelade jag Donna. Jag blev nominerad till “Guldmasken” (ett pris som delas ut av privata teatrar) som bästa kvinnliga huvudroll i flera produktioner. Från de inledande takterna till slutackordet är hon en lysande stjärna på scenen. Hon lovar stor underhållning med sin “värme, skörhet, fantasi, och frenesi.” – Juryns kommentarer om vad som inspirerade dem att prisa Guldmasken 2006.

Som en del av “Mamma Mia!” öppningsfirandet spelade vi i en sketch inklusive programmets originalmusik. Skidor säljs för platina. Under maj och juni 2007 satte vi även upp ett gästspel av “Mamma Mia!” på Skandinaviet i Göteborg. Över en miljon människor såg alla de 555 utställningarna som visades.Gunilla Backman fokuserar på kontrasten mellan den moderna tidens glittrande glamour och samtidens pragmatiska krav i sina verk av både sång och attraktion.

Jag medverkade även i “Rhapsody in Rock” (somrarna 2005 och 2007) och ett antal tv-program, bland annat Nationaldagen Live från Skansen, Alla sånger går till Skansen, Melodifestivalen, TV House, Svenska Hjältar, Sveriges Eldsjälar, Bingo Lotto, Allsång, Skansens nyårsafton 2007/2008, och många andra. Min egen soloinsats 2006 hette “Nära mig” och producerades av Anders Neglin. Jag har också gjort ett antal turnéer och produktioner, inklusive en med den ursprungliga ABBA-serien och en annan.

Gunilla Backman Familj

Jag har uppträtt på jul- och andra högtidskonserter med Malmö Brandkrs Musicians, med artister som Jan Malmsjö, Marianne Mörck och Loa Falkman. Jag uppträdde med Sveriges Radios Symfoniorkester i fyra “Best of Broadway”-konserter i Berwaldhallen i april 2008.

Sommaren 2008 åkte jag på turné med Ted Gärdestads sånger och framförde en Broadwayshow i Dalhalla. Det var sedan ett par inofficiella konserter i New York City (för näringslivet) och New Delhi (för FN:s utvecklingsprogram) i samband med utdelningen av Nobels fredspris.

Tillsammans med mina arbetskamrater Sussie Eriksson och Charlott Strandberg gjorde jag en krogshow i Hamburger Börs sommaren 2009. Hans Marklund skrev och regisserade filmen. Min son Leonardo föddes den 25 november 2009 och vi fortsatte spela till oktober. Efter det blev det ett nödvändigt ont under hela sommaren 2010, men jag kunde inte låta bli att spela i en sketch under den tiden: “Gunilla Backman sjunger Andrew.

Jag var med i rollerna i “Sunset Blvd” från oktober 2010 till april 2011. Min karaktär var Norma Desmond. Jag tilldelades ett musikpris för min gestaltning av Tidskriften Opera och SJ. Juryns tänkande. Hon tänker med sin vassa tunga. Backman har kontroll över huvudrollen, och efter uppehållet kommer hon att se en betydande befordran kl. arbete.

När Norma går till filmstudion för att få henne att återvända kollapsar hela uppsättningen. När följeplatsen sveper över scenen och slutligen landar på Backmans avsikter, står tiden stilla. De kraftfulla känslorna består, inte minst från hennes tidigare kollega.

Jag spelade Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar på Göta Lejon i Stockholm med Ola Salo vintern 2012. Jag spelade Desiree Armfeldt i 2013 års sommaruppsättning av Sommarnattens leende, och recensionerna var överväldigande positiva. Det blev många konserter och turnéer under 2013. Som exempel kan nämnas musikkomedin “Du, jag gillar”, med Niklas Riesbeck och Andreas Landegren i huvudrollerna. Och Peter Jöbacks arenaturné “I Love Musicals”, som också filmades för tv.

Våren 2014 genomfördes en turné med en uppsättning av “Jesus Christ Superstar” (samma som spelade på Göta Lejon i Stockholm). Sedan fick jag en roll i en Beck-film. Oerhört spännande att testa något nytt. Det inspirerade till och med en filmdag i serien “Morden i Sandhamn”.

Jag uppträdde med Florence i “Chess in concert” på Dalhalla den 14 juli och gav även musikuppträdanden i Ystad och Bstad samma vecka. Konserter med Fred Johansson och Anders Berglund hölls i Berwaldhallen den 14 oktober. Konsert i New Delhi och Julkonsert i Malmö med Carola. Sommaren 2015 bjöd på en hyllningskonsert för Björn och Benny i Gävle, samt en massiv arenaturné av “Chess in concert” med Sarah Dawn Finer, Anders Glenmark och Philip Jalmelid i huvudrollen som Florence.

Anders Eljas dirigerar konsertorkestern i Stockholm. Allsing Skansenkonferensen hölls den 15 augusti. På Stockholms Stadsteater genomfördes en speciell hyllningskonsert kallad “One Voice” till Barbra Streisands ära. Spelar nu rollen som Jaqueline i Uppsala Stadsteaters uppsättning av “La Cage aux Folles” från mitten av 2015 till början av 2016.

Konserter av Sveriges Radios Symfoniorkester, under ledning av Anders Berglund, sändes live i Radio P4 och gästspelade Sharon Dyall och Barbra Streisand. Hyllningskonsert “One voice” turnerar i Sverige i sommar. Nya utmaningar i år som radioprogramledare för P4:s Jukebox och Karla Vagnes show.

Jag gör skådespelardebut i Prima Liv, Marjorie Prime, en engelsk pjäs, på Stockholms Playhouse Teater. Spännande och utmanande i lika mån. Regisserad av Adam Greenfield. Året avslutas med en visning av TV-sändningen av Skansens nyårsfirande.

2018 deltog jag i Peter Jöbacks utställning “Med hjärtat som investering” på Cirkus i Stockholm. Som en del av en turné kommer barnmusikalen “Djungelboken” (som betyder “Kaa”) att framföras. Sommaren 2019 ska jag göra en konsert i Tokyo med Peter Jöback. Jag kommer att uppträda som solist med Kalle Moreaus och Johan Boding i Björn & Benny-hyllningen “Tack för musiken” den svenska sommaren 2019.

Jag spelar Abbedissa i “The Sound of Music” på Malmöoperan när ridån faller. Jag ska turnera med “Tack för musiken” och göra en semestershow med Anders Ekborg 2020/21. Det var många förfrågningar under 2022. Var med på en privat konsert med Norrköpings Symfoniorkester. Gästsolist med Malmö Symfoniorkester på Mal.

Gunilla Backman Familj
Gunilla Backman Familj

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!