Gubben I Stugan Död

Sprid kärleken
Gubben I Stugan Död
Gubben I Stugan Död

Gubben I Stugan Död – I Ragnars stuga i södra Dalarna, på gränsen till Västmanland, såg jag först Nina Hedenius dokumentärfilm om Gubben. Jag blev både förvånad och lättad över att se Ragnar där. I vår nuvarande teknologiska kultur, när så många människor blir sjuka på grund av stress och andra sjukdomar som förvärras av det moderna livet, är det anmärkningsvärt att vissa killar fortfarande kan agera som om tiden inte har någon effekt på dem.

Dessa killar skulle ha bättre hälsa än de flesta efter att ha överlevt en allvarlig katastrof. De är skickliga på att nöja sig med mindre och rensa efter sig, trots att de bor i närheten av samtida bekvämligheter som stormarknader och närbutiker. Som många tycker jag att Gubben i Styx förtjänar status som kultklassiker.

Några av mina närmaste vänner och familjemedlemmar har tyckt att det är spännande att se hur ett år går i en sådan till synes oföränderlig tidsram, medan andra har misslyckats med att dela min entusiasm efter att ha sett filmen flera gånger.

Allt ljud från filmen togs live på inspelningsplatsen istället för att spelas in i förväg. Ninas monotona berättelse om Ragnars liv gör att filmen rör sig i en glaciär takt, vilket gör det svårt att följa med. Att koppla av i soffan med en kopp kaffe eller te och ta in lugnet i Ragnars liv är en form av meditation för mig.

Det var inte förrän jag träffade bloggarkollegan Lilla B. i Gonäs som jag insåg att Gubben i stugan bara var drygt två kilometer bort efter en sömnig avresa från min semester den där augustihelgen 2011. Resan hade varit mycket mer anmärkningsvärd och intressant än så länge.

Vi dubbelkollade vår positionering på kartan, aktiverade GPS:n och gav oss iväg. Jag hade sett vägskyltarna på tv, och de var tänkta att guida oss till jippot, men det blev uppenbart att Nina hade kommit någon annanstans ifrån. Två traktens medlemmar förhördes innan vi fick gå in i fängelsehålan.

Snälla ortsbor berättade att stugans innebo, Ragnar Fredriksson (1919-född i Grangärde), hade blivit inlagd på sjukhus efter att ha fått en huvudskada efter att ha fallit i sanden. Trots sina skador fortsatte han att ha en positiv syn. Bilden jag tog av Gubben Ragnar och Gubben Hasse på kanten kom inte ut, och jag fick aldrig se personen jag hade hoppats träffa.

När vi kom in i rummet var det en mirakulös och nästan eterisk upplevelse; alla kände varandra nästan direkt. Bilen stod parkerad på gatan och vi gick några kvarter till ytterdörren. När vi kom närmare kunde vi urskilja hamrandet som kom från Ragnars systers nya kvarter på vinden, där hon renoverade.

Dans bror, visade det sig, var den som annonserade den nya golven och, eftersom fansen var i så dåligt skick, var han tvungen att fixa dem. Efter hans varma hälsning följde vi honom in i vardagsrummet, där vi kände oss riktigt hemma tack vare närvaron av tv, radio, klocka, kök och kafé.

Under vår diskussion fick vi veta att Ragnar nästan helt hade tappat synen. Ragnar var bara 77 år när inspelningen började 1996, men han är nu 92 och vid utmärkt hälsa. Ragnar var blind, men han stannade i stugan till maj 2011, och han stannade nästan hela sommaren om OS inte blev av.

Under de två år som Dan har tagit med vatten åt honom har han sett en markant förbättring av sitt luktsinne. De rapporterade också att Ragnar, trots sin blindhet, gjorde det till en vanlig vana att mäta snöfallet. När Dan och hans sambo gick in i lodgen den morgonen, visade temperaturen kyliga 12 grader under utanför.

Mitt mejl från Dan löd: “Stället kommer att vara där på morgonen.” Min sambo och jag är ornitologer, därför förväntar vi oss att Kestina kommer att fortsätta att locka turister hela året på grund av dess rika fågelliv och orörda naturmiljö. På vintern kan vi tillbringa timmar med att observera fåglar vid vår massiva matare.

Jag frågade Dan om scenen i filmen där Ragnar sover i soffan i köket var baserad på verkligheten eller om det bara var för dramatisk effekt. Som framgår av att han somnade vid ratten, medan han äter och när han sitter vid middagsbordet och rullar över på ryggen, har han väldigt lätt att somna. Han är en gammal snubbe som verkligen är cool med livet.

Jag fick veta att när Nina första gången såg Ragnar i fängelse, lovade hon att dokumentera hans vistelse bakom galler. Efter att ha väntat några år besökte Nina äntligen Ragnar för att fråga om filmens status. När hon knackade på borde han ha svarat med: “Jag har väntat på dig.”

Folk gick långsammare och tystare än normalt och skapade en kuslig atmosfär vid helgedomen. Det kommer turister att anlända trots säsongen, och ett tyskt par bodde på vårt hotell bara några timmar innan vi gjorde det. Filmens berömmelse har till och med nått Tyskland.

Tyvärr, efter vår sommarcampingresa 1976 till Skattklösberg, var inga fler Finnmarksturer eller Friluftsungdomen inplanerade förrän år 2000. Däremot har jag haft kontakt med Ragnar under dessa år.

Vi samlades i Hedbyhallen 2000 och 2005 för att fira vårt guldjubileum i Pillison, öster om Skattlösberg. Ragnar var närvarande vid dessa Torsbergsmöten tillsammans med Gunnar Karlsson, en stor kulturpersonlighet på den finska marknaden. Hur många fler jubileum som än firas på Hedby källa så kommer Ragnar att ligga kvar i framkanten inom finanssektorn.

1877 flyttade Stina Andersdotter till Bränntjärnshöjden med sin far, en gruvarbetare från Grängesberg. Efter att ha etablerat sig med en svenskstuga (en timmerstuga konstruerad i traditionell svensk stil) bestämde de sig för att kalla sig Kestina. När man frågade vad strukturen innehöll, sa lokalinvånaren Dan Andersson, “…ett rum och ett kök med öppen spis.”

Den här kattungen såg ut som om den hade begravts under marknaden; det var mörkt och fuktigt som en grotta och luktade som en ruttnande skunk. Vid rummets entré stod en hög tróskel, som ett lyckoträd i en trädgård.

Andersson använder ofta låten God Set Kestina i sina verk. Detta gäller i synnerhet “Sista natten i Paindalen” (1915), “Vaggsngen vid Kestina” (1917) och “En trogen tjänarinna” (postumt 1930). Karl-Ludvig Jansson var fysiskt nära i Palestina vid sin avresa 1911.

Ragnar Fredriksson klev in i denna värld i Kestina 1919. Hans föräldrar välkomnade honom till världen genom att öppna sina köksdörrar när han föddes. I regi av Nina Hedenius och med Ragnar Fredriksson och Kestina Farm i huvudrollerna, släpptes filmen “Gubben i stugan” 1996. I samarbete med ett SVT-filmteam spelade hon in en årslång dokumentär om en pensionerad skogshuggar vid namn “Gubben Ragnar”.

Filmen visar hur Ragnars liv i Kestina liknar tidigare generationers. Ragnar Fredriksson var 77 år när skjutningen började 1996. Han lämnade den 7 mars 2013, men han stannade till maj 2011. Att se en idol uppträda live är en skrämmande upplevelse. I en hockeymatch med virtuell verklighet har du tacksamt blivit inbjuden att se Danmark ta sig an Finland.

Passionen för ishockey är nu svår att rycka upp med rötterna, men när David framgångsrikt besegras Goliat, blir alla förälskade i spelet. Danmark vann efter en låg insats, och spelarna och den lilla danska klacken gick vilda av glädje. Inga större hockeymatcher spelades, men spänningen och avslutningen kompenserade för det.

Den ordinarie fotbollsanalytikern och utrikeskorrespondenten Anders Andersson har nyligen kommit in i TV4-staben. Smärtan och förtvivlan han upplever till följd av detta är påtaglig. Förra veckan väntade han på sidlinjen på att ett hypersoniskt flyg skulle lyfta. Andersson svarade på denna nyhet med att säga:

Gubben I Stugan Död

Vid Ragnars koja i södra Dalarna, på gränsen till Västmanland, såg jag första gången Nina Hedenius dokumentärfilm om Gubben. Jag blev förvånad och lättad över att se Ragnar där. Det är anmärkningsvärt att vissa mördare fortfarande kan agera som om tiden inte har någon effekt på dem i vår nuvarande teknologiska kultur, när så många män mår dåligt på grund av stress och andra sjukdomar som det samtida livet medför.

Dessa mördare, efter att ha överlevt en aldrig tidigare skådad katastrof, borde ha bättre hälsa än de flesta människor. Även om de bor nära moderna bekvämligheter som stormskydd och närbutiker, föredrar de att spendera sin tid ensam eller med nära vänner och familj. Som många andra anser jag att Gubben i Styx förtjänar sin plats bland alla tiders storheter.

Några av mina närmaste vänner och familjemedlemmar har tyckt att det är fascinerande att se hur ett år gått i en sådan till synes oföränderlig tidsram, medan andra har misslyckats med att dela min entusiasm trots att de sett filmen flera gånger. Allt ljud från filmen spelades in i realtid på ljudscenen, till skillnad från att vara förinspelat.

Bilden rör sig i en glaciär takt på grund av Ninas monotona berättande om Ragnars liv, vilket gör det svårt att hänga med. Jag utövar meditation genom att krypa upp i soffan med en kopp kaffe eller te och fördjupa mig i Ragnars värld.

Det var inte förrän jag kom ikapp min bloggkompis Lilla B. i Gonäs som jag insåg att staden Gubben bara låg två kilometer bort efter en stormig avgång från mina klasser den augustidagen 2011. Berättelsen kan ha varit mycket mer intressant och anmärkningsvärt om det inte hade dragit ut på tiden.

Vår position dubbelkontrollerades på kartan och vi gav oss iväg efter att ha slagit på GPS:en. Jag hade sett vägskyltarna på tv, och de skulle leda oss till jippot, men det blev uppenbart att Nina hade kommit någon helt annanstans ifrån. Innan vi släpptes in i fängelsehlan var två medlemmar i trakten förhördes.

Värdshusets gästgivare Ragnar Fredriksson (född 1919 i Grangärde) fördes till sjukhus efter att ha fått en huvudskada vid ett fall på stranden, enligt lokala nyhetsrapporter. Trots sina utmaningar behöll han en optimistisk syn. Bilden jag tog av Gubben Ragnar och Gubben Hasse vid sidan om blev inte, och det slutade aldrig med att jag träffade personen jag hade hoppats på.

När vi kom in i rummet var det en mirakulös och nästan eterisk upplevelse; alla där kände varandra direkt. Bilen stod parkerad på uppfarten, och vi gick de få kvarteren till ytterdörren. När vi kom närmare kände vi doften av de nyrenoverade kvarteren på den winni Ragnars syster hade byggt.

Det visade sig att Dans syskon hade tillkännagett den nya kungen, och att han var tvungen att fixa fansen eftersom de var i så dåligt skick. Efter att han blivit frisk följde vi med honom in i vardagsrummet för dagen, där vi kände oss som hemma tack vare närheten till tv, radio, klockradio, kök och café.

Under vårt samtal fick vi veta att Ragnar nästan hade tappat sin humor. Ragnar var bara 77 år när föreställningarna började 1996, men han är nu 92 och vid en anmärkningsvärd hälsa. Ragnar var blind, ändå stannade han i stugan till maj 2011, och han stannade nästan hela sommaren om OS inte dog.

Gubben I Stugan Död
Gubben I Stugan Död

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!