Sprid kärleken
Georg Riedel Fruar
Georg Riedel Fruar

Georg Riedel Fruar – I januari 1934, i dåvarande Tjeckoslovakien, kom den svenske kompositören och musikern Georg Martin Ludvig Riedel till denna värld i Karlovy Vary. Riedel är känd för både sitt arbete med att arrangera låtar till filmer och TV-program anpassade från Astrid Lindgrens böcker och sitt samarbete med pianisten Jan Johansson på albumet Jazz på svenska. Det här albumet, som innehåller jazziga inslag av svenska folkmelodier, var det mest sålda jazzalbumet i Sverige vid den tiden. Hans dotter, Sarah Riedel, spelar fiol.

Personliga reflektioner

Hans familj kommer från böhmiskt och tyrolskt ursprung; han föddes i Karlsbad, som nu är en del av Tjeckien. När Georg var fyra år gammal emigrerade hans judiske far Hans och hans familj till Sverige för att undkomma nazistförföljelsen. Han började ta röstlektioner på Stockholm Folkkolor när han var skolpojke.

Han gick sedan vidare till att behandla kontrabasen efter att ha fulländat sina fotbollstalanger. Med en bakgrund inom jazzbas från 50-talet skrev han in sig på Kungliga Musikskolan i Stockholm. Några av de många jazzmusiker och grupper som har uppträtt med Riedel inkluderar Arne Domnérus, Jan Allan, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson, Lars Gullin, Jan Allan och Radiobandet. Som basist spelade Riedel med jazztrion Trio con Tromba.

Även efter att Jan Johansson gick bort 1968 fortsatte han att skriva ljudspår till filmerna och TV-programmen baserade på Astrid Lindgrens böcker. Ett par av de mest enastående kompositionerna du kan smaka är Idas Summervisa och den lilla Snickerbo. Han har hållit på att skriva musik till barn-tv sedan dess.

Förutom att låna ut sitt partitur till alla Astrid Lindgrens filmer har han även skrivit temasångerna till tv-programmen Lennart Hellsing, Barbro Lindgren och Alfons Åberg (Bananskiva 1976). Georg Riedels konstnärliga kompositioner inkluderar en opera för Folkoperan i Stockholm baserad på Hemsöborna av August Strindberg och konsertmusik till bland annat dikter av Tomas Tranströmer.

Passion för Jorden (2009) är Hans senaste verk, ett körverk med text av Karin Liungman. För sitt arbete med barn- och ungdomskultur tilldelades Georg Riedel hjältepriset av Stockholms stad 2021. Det som följde som skäl för juryns beslut: Folklåtarna och melodierna komponerade av Georg Riedel är välkända i Sverige.

I nästan femtio år har han guidat publik i alla åldrar in i jazzens och bildkonstens förtrollade värld. Georg skrev musiken till nästan åttio olika kompositioner, bland annat Bananbok, Pippi Långstrump, Emil och Idas sommarvers. Den ikoniska låten som länge kommer att vara kopplad till barndomens ovärderliga musik.

Han är först med enkelheten i sina enkla melodier och fantastiskt känslosamma kompositioner. Alla älskar barnen! Den svenske kompositören och musikern Georg Riedel är välkänd över hela världen. Men du vet ingenting om honom. Tommy Körberg, en 72-årig veteran inom filmmusik, hedras i lördagens avsnitt av “Så mycket bättre 2020”.

Vem annars? I den musikaliska trion J. Vilka är dessa lysande individer egentligen, och hur framgångsrik är han i sin karriär? Svaret kommer från Hänt. Råkar du ha Georg Riedels ålder och var han bor? George föddes den 8 januari 1934 och han är 86 år gammal nu. Även om han nu kallar Stockholm, Sverige, var hans födelseort Karlovy Vary i dåvarande Tjeckoslovakien. Så han är en kompositör och musiker som har mycket historia att ladda ner.

Käre far, Riedel Sarah

Sarah Riedel är en av Sveriges mest kända musiker, sångerskor och låtskrivare. Hon tycker främst om jazz och sång. Sarah har nu vuxit ur sin fars skor; hon är faktiskt Georgs dotter. Georg, hans dotter Sarah och hon själv.

Georg Riedels omtalade samarbete med Astrid Lindgren

Bland Georgs många framgångsrika samarbeten finns den välrenommerade barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Hur har dessa samarbeten gått hittills? Astrid komponerade musiken och skickade den till Georg och Jo för att texterna behövde den. Texten och melodin har utvecklats till låtar som har varit med i många kända filmer, bland annat Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.

Bland de mest kända och minnesvärda låtarna är “Idas sommarvisa” och “Du käre lille Snickebo.” Efter det fortsatte Georg att komponera musik för barn-tv. Förutom att medverka i filmer i regi av Astrid Lindgren komponerade han ledmotivet till tv-serien Alfons Åberg.

Vem Tommy Körberg ser för tillfället

Georg och Tommy Körberg arbetade tillsammans i tv-programmet. Georg skickar ett hälsomeddelande till Tommy och berättar att han mår mycket bättre. Utmärkt jobbat, Tommy. “Situationen är vad den är”, säger Georg i tv-programmet och tar upp den världsomspännande pandemin. Men säkert kommer något bättre att komma och ersätta det så småningom. Snart ses vi igen!

Ses på TV4 och TV4 Play på lördagar kl 20:00 är Så mycket bättre. Han övergav sin nazistiska uppväxt vid fyra års ålder och immigrerade till Sverige. Georg Riedels musik, som frammanade Astrid Lindgrens barndom, har kommit att symbolisera allt som är svenskt för oss. Den 78-årige jazzpianisten och kompositören som pratade med DN Söndag i söndags är säker på att hans liv har varit fullt och förtjusande.

Georg Riedel Fruar

Den tjeckoslovakiske kompositören och musikern George Riedel kom till denna värld den 8 januari 1934 i staden Karlovy Vary. Familjen Riedel flyttade till Sverige när han var fyra år gammal, och han blev medlem i folkkörerna i Stockholm. Han började spela kontrabas efter att ha fulländat sina fotbollstalanger.

Hans repertoar inkluderar samarbeten med Radiobandet, Jan Johansson, Arne Domnérus, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson, och otaliga fler jazzstorheter. Där finns också Lars Gullin. Efter Jan Johanssons död började han komponera musik till Astrid Lindgrens filmer. “Du käre lille Snickerbo” och “Idas sommarvisa” är två vanliga kompositioner. Han har hållit på att skriva musik till barn-tv sedan dess.

Georg Riedel är känd inte bara som musiker och artist, utan också som kompositör av August Strindbergs Hemsöborna och en opera för Stockholms Folkoperan. Absolut nonsens! Bak i boken finns en autograferad biografi om jazzmusikern och kompositören Georg Riedel.

Det går att föreställa sig en verklighet som startar i det berömda judiska gettot Karlsbad 1938 och fortsätter i ett distinkt slags getto, Fårö, gömt bakom namnen. Han kan fortfarande inte tygla sitt skratt, ens vid 84 års ålder. Egentligen vill jag bara uttrycka min yttersta beundran för Georg Riedels musikaliska briljans.

Katter som annars var trevliga hamnade i ett slagsmål om en svans, eller kontrabas. Med håret strömmande i östlig riktning står han bland en rad kuddar prydda med fållstickor under huvudet i en av bokens illustrationer. När jag går till den åttonde dimensionen vill jag känna det där intensiva musikaliska ruset.

Om man ska tro alla så har Riedel samarbetat med varje grupp. Detta inkluderar Bengt Bedrup, Jan Gullin, Jan Allan, Jan Johansson, Jan Gullin, Jan Gunnar Svensson, Jan Allan, Jan Gullin, Jan Allan, Jan Gullin, Jan Allan, Jan Zetterlund, Lennart Hellsing, Barbro Hörberg, Jan Allan, och Jan Allan. Ursäkta, moster Alla.

Étt bok är ursprungligt. Skrivet av fyra olika författare – Jan Bruér, Gunnel Fagius, Sofia Lilly Jönsson och Martin Nyström – fokuserar den på en specifik del av Riedels kolossalaträdgård som visar upp jazz, barnmusik, judisk historia och sedvänjor samt gastronomi.

Berättelsen om hur en liten grupp toner börjar hoppa, stusta, krypa, klättra, dyka, flyga, springa, vila och så småningom bli musik berättas i memoarerna från knapphetens alkemi, som du kommer att upptäcka när du läser vidare. När det kommer till detaljerna är Riedel oenig.

Men det är faktiskt en musikalisk komposition, och han kommer ofta inte ihåg hur lätt det var. I slutändan är den sista alltid viktigast. Den delikata beröringen av artisten tonar in i bakgrunden när musiken sätts. Riedel och hans icke namngivna utövare verkar ligga efter schemat med Östersjöns volleybollspel, vilket gör att hans idéer för sin egen musik inte alltid är lika originella.

På grund av detta är boken mer än bara en analys; det är en flerdelad bunt som omfattar fotografier, anteckningar, bokstäver, fotnoter och två CD-plattor som kommer att fungera som ett fingerprov för Riedel. Under perioden från 1950-talet fram till 2000-talet arbetade de tillsammans med Sarah Riedel, Nicolai Dunger, och senare med Rune Öfwermans trio.

En av dessa hisnande bilder fotograferades av Lasse Gullin när han var på semester. En kvintett jazzpianister böjer sig utanför Volvon under vinterns värsta. På basen sitter instrumentets hals, som utgör hälften av locket. Om de kan avvara ett par timmar går de vidare till nästa fas. Flera uppträder musikaliskt.

Se också till att du registrerar dig för Riedels nyhetsbrev. Konstnären skissar hastigt fram en melodi innan den tonar in i bakgrunden av konstverket. I likhet med Franz Schuberts spontana pianokompositioner är “Ovanlig blues” minimal och elegant diskret.

Riedel komponerade musiken till “Idas sommarvisa”, medan Astrid Lindgren skrev texten. Lasse Gullins hus sticker ut tack vare att spellistan går all out i Riedelmusik. Både basnoter och folkmusikens prosodiska struktur visar detta. Prosodisk struktur hänvisar till hur melodier börjar, blir tystare och sedan sväller över en dynamisk bro.

Allt Gullin skrev var melodiskt. Skivspelaren gör varje ton av “Gotländsk sommarnatt” av Svante Petterssons Bjärs i Lärbro hörbar. Prioritet nummer ett. Det verkar som att Gullin är från Gotland, och Riedels musikaliska övningsplats i Fårö besöks av många jazzkamrater.

Trots sin till synes obetydlighet är hornet en viktig del av Riedel-soundet. Genom åren har denna kontinent fyllts av många berättelser och legender. Förutom att inte röka lever Fårö gärna ett lågmält liv. Det singulära namnet för människor är Homo insularis. Ändå är hon medveten om sin ärlighet.

Låt mig förklara. Georg Riedels komposition låter som ett litet Fårö. Denna plats har fått sina träd huggna ner. I takt med att händelserna inför en jazzframträdande på Palmes 50-årsfest i Fårö fortskrider, samlas Gullin, nationen, “Varumärket: Svensk Jazz”, de musikaliska samarbetspartnerna och den ideologiska bunten.

Riedel har blomstrat under 1950-talet tack vare sin realistiska affärspraxis och efterlevnad av tidsandan. Dessa framgångar var resultatet av film- och teatermusik. Mängden av nästan trettio långfilmer är nu klara. Den typiska twisten och rockuppsättningen gav vika för denna nya variant. Riedel, som helst strävade efter att komponera melodier eller ordlösa sånger, passade bra för en bild som krävde svar genom interna monologer och tal, vilket innebar att höja, stränga under och kräva.

Den mycket hyllade “491” av Vilgot Sjöman, Pippi Långstrump, “Prins hatt under jorden”, Sångens harmoni och text kompletterar varandra som en uppsättning tvillingar. Den nuvarande hårda konkurrensen mellan Melodifestivalen och TikTok är jämförbar med barnmusik, eller musik avsedd för barn att njuta av.

Hälsar Svante Thuresson med en tolkning av “Masken Kalle” Med en nyckfull, fängslande och krävande låt som nästan aldrig tar slut, detta stycke är en vacker illustration av Riedels genreoberoende. Med hjälp av fyra till åtta toner och ord-perfekt rytm sjunger han ordlös diktering – det grundläggande begreppet “melodin”, som det vanligtvis karakteriseras i musikböcker.

Georg Riedel Fruar
Georg Riedel Fruar

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!