Denise Grunstein Sjuk

Sprid kärleken
Denise Grunstein Sjuk
Denise Grunstein Sjuk

Denise Grunstein Sjuk – Denise Grünstein, en internationellt känd fotograf, har gått bort. På ett fotografi taget i ett namnlöst Nationalmuseum 1866 förmedlade hon sin nyfikenhet med museets mystiska atmosfär. Förre inkassochefen Magnus Olausson minns henne och hennes arbete med projektet.

Redan rapporterad död efter en utdragen sjukdom var Denise Grünstein bara 72 år gammal. Hon tillbringade hela sitt yrkesverksamma liv i Sverige trots att hon var född i Helsingfors. Grünstein har lyssnat på våra mest kända fotografer med internationellt rykte i nästan fem decennier nu. Hon utvecklade en experimentell stil genomsyrad av självbiografiskt innehåll, vilket förde henne i nära kontakt med samtidskonstens strömningar.

Hans första engagemang på Nationalmuseum var som porträttör. Även om hon hade hittat flera välkända perspektiv i publikationer som MNadsjournalen och Elle, var Grünstein i första hand porträttfotograf i traditionell mening. På grund av detta blev hon känd som “folkets Annie Leibowitz”, en moniker hon först skämdes över.

En genomgående brist i skildringen är att huvudkaraktärerna aldrig visas utföra sina faktiska jobb. Porträttet måste arrangeras, en teknik med rötter i reklam. Den hedersporträtt som Inga-Britt Ahlenius genomförde 2008 för Statens porträttsamling är ett bra exempel på detta. Ingen som tittar på modellen konstnärligt draperad i en mönstrad mantel och placerad i ett vildvuxet sommarlandskap på Lidingö skulle någonsin gissa att hon var köksmästare för FN:s internationella granskning.

Hästens år, eller Bildsviten 1866

Förre Samlingsdirektören och intendenten för Statens porträttsamling, Magnus Olausson, tänker tillbaka på sitt arbete med det fotografiska negativet 1866.Jag hade en diskussion med Denise Grünstein i början av 2014 om att sätta upp en porträttutställning. Eftersom hennes porträtt var i slutet av boken var hon aldrig särskilt investerad i konceptet.

Istället frågade jag henne nonchalant om hon var intresserad av att arbeta med ett konstprojekt för Islands nationalmuseum, som nyligen hade tagits bort från all inredning som förberedelse för en omfattande renovering. Grünstein flög in med sin besättning till det döda museet exakt en vecka innan företagaren fick tillstånd att göra det. Resultatet beseglades 1866. Den ursprungliga avsikten med museets namngivningsceremonier.

Grünsteins konstprojekt handlade dock inte om Nationalmuseet; snarare var det en utforskning av hennes egen visuella värld. Hon konfronterade de kvava museibesökarna med sina egna idéer. Det ger en mångfacetterad bild av vad ett museum är och kan vara samtidigt. Resultaten visades på utställningen Denise Grünstein: One Face på Nationalmuseums tillfälliga utställningslokaler på Konstakademin sommaren 2015.

Efter återinträdet visades ett urval av dessa bilder i museets cafeteria. Nu när Denise Grünstein har gått bort alldeles för tidigt är hon och hennes värld alltid nära tack vare en målning som donerades till Nationalmuseum 1866.Kolla in några bilder från år 1866. Inom fotografiet var hon en pionjär. Denise Grünstein gick bort på en midsommarafton efter en utdragen sjukdom och hon lämnade efter sig ett intryck som en modern fototitan.

Denise Grünstein, fotograf från Finland, har gått bort. Den 23 juni avled hon vid 72 års ålder. Hon begravdes i Stockholm, på Skogskyrkogrdens kyrkogård.Det är tragiskt att hon inte fick leva längre, men hennes gallerist Michael Storkers säger till TT att hon lämnade efter sig mycket arbete.

Denise Grünstein föddes i Helsingfors, Finland 1950, och hennes familj emigrerade till Sverige när hon var sex år gammal. Hennes uppväxtår spenderades med att studera fotografi i både USA och Sverige. Hon fick ett brett erkännande som en av Sveriges främsta porträtt- och modefotografer i början av 1980-talet. Hon arbetade som stillbildsfotograf för den svenska filmbranschen förutom att hon bidrog i tidningar som Elle och Madsjournalen.

Nya tolkningar av konstfotografi

Hon flyttade sitt fokus allt mer mot konstfotografi efter det. Hon höll sin första stora separatutställning, “Figurer i landskapet”, 2001 på Moderna Museet i Stockholm, där hon introducerade allmänheten för musan och modellen som skulle bli Grünsteins samarbetspartner under de närmaste decennierna, Marta Oldenburg. 2010 visades hon på Helsingfors prestigefyllda Kiasma och 2014 flyttade hon till Nationalmuseum. Hon är planerad att öppna på CFHILL-galleriet i Stockholm 2018.

Hon revolutionerade fotografiets plats i svensk konsthistoria med sitt fräscha perspektiv på mediet. Hon lyckades alltid förmedla ett kraftfullt narrativ genom sin konst. Enligt hennes gallerist Michael Storkers var hon framgångsrik eftersom hon kunde förmedla det mystiska och vackra på ett intuitivt sätt.

Denise Grunstein Sjuk

Han hävdar att ingen annan någonsin har kunnat kombinera den estetiska elegansen som bara setts i verk av internationella superstjärnor som Irving Penn och Annie Leibovitz med sin egen distinkta konstnärliga röst.Denise Grünstein var före sin tid när det gällde att använda teknik och stora negativa format i sitt redaktionella och konstnärliga arbete, som Anders Jansson förklarade.

Verk från de senaste decennierna, som ofta fokuserade på kvinnliga konstnärer och naturvärlden, var kraftfulla och vackra utan att det estetiska någonsin blev ett sidofokus. Hans bilder kommer att bli historiska artefakter.Se Denise Grünsteins K-special på SVT Play. Enligt TT har den välrenommerade finska fotografen Denise Grünstein gått bort efter en utdragen sjukdom.

I början av 1980-talet blev Grünstein välkänd som en av de bästa porträtt- och modefotograferna i Sverige. Hon arbetade som stillbildsfotograf för den svenska filmbranschen förutom att hon bidrog i tidningar som Elle och Madsjournalen.Hon var den typen av person som gick från djupt allvar till uppsluppenhet på några sekunder. Hennes gallerist, Michael Storkers, minns henne som en vacker, ärlig tjej som alltid visste vad hon ville.

Grünstein blev 72 år gammal. Inom fotografiet var hon en pionjär. Denise Grünstein gick bort på en midsommarafton efter en utdragen sjukdom och hon lämnade efter sig ett intryck som en modern fototitan. Fotografen och konstnären Denise Grünstein har gått bort efter en långvarig sjukdom.

Niclas stlind, doktor i filosofi i fotografi vid HDK-Valand, säger att hon “har varit där och utökat fotografiets konstnärliga potential.” Den 27 juni skulle Denise Grünstein ha fyllt 73 år. Hon föddes i en kreativ familj i Helsingfors. Hon började arbeta som stillbildsfotograf för den svenska filmbranschen efter att ha gått fotokurser i både USA och Sverige.

Där finslipade hon sin unika förmåga att skilja mellan olika betydelser i en enda bild. Hennes prisbelönta fotografi från den Lasse Hallström-regisserade filmen “Mitt liv som hund” banade väg för hennes egna efterföljande verk.Niclas stlind, filosof och fotoprofessor vid Högskolan för konst och design, beskriver sitt arbete som “ett slags drömlikt tillvaro”, eller en blandning av “vakenness” och “sömn”.

Det är lite oroande ibland, men det är också sådant som fascinerar och drar in dig. Hennes fotografier gör oss lugna, som Niclas stlind uttrycker det. Denise Grünstein rusade genom 1980-talet och var redo att sluta arbeta med esoteriska bilder genom att den punkten. Hon deltog i den kontroversiella utställningen “Bländande bilder” på Fotografiska museet 1981. Kurerad av museets första chef, Leif Wigh, visar utställningen verk av flera svenska fotografer med konstnärliga ambitioner, däribland Tuija Lindström.

Dagens ungdom förkastade 1970-talets dokumentära ideal och förutsåg en friare, mer fantastisk förståelse för vad fotografi kunde vara. Niclas stlind minns det som en karriärhöjdpunkt för Denise Grünstein.Hon har legat i framkant när det gäller att utöka fotografiets konstnärliga möjligheter.

Där har hon varit avgörande, säger han. Denise Grünsteins fotografiska universum anspelar ofta på historien om både melleri och fotografi. Läsaren är nedsänkt i en vacker fantasivärld, men det är vanligtvis något dåligt som väntar på dem där. Hon hoppade runt från genre till genre och var också en duktig porträttfotograf. Drottning Silvia, poeten Kristina Lugn, skridskoåkaren Anita Ekberg och tjänstefolket Brasse Brännström och Magnus Härenstam var alla skyldiga att medverka på hennes fotografier.

När en fotograf kan leverera fantastiskt arbete i en mängd olika sammanhang är det en enorm styrka. Det var en av hennes största prestationer, enligt Niclas stlind.2001 hade Denise Grünstein sin första separatutställning på Moderna museet i Stockholm.

Genom “Figurer in Landscape” introducerades en bredare publik för Marta Oldenburg, som skulle fortsätta att fungera som hennes musa och förebild i decennier. Denise Grünstein var tillsammans med Tuija Lindström en av bara fem svenska fotografer som framgångsrikt gjorde övergång från fotograf till samtida konstnär.Många människor lyckades inte med detta stora steg. Niclas stlind hävdar att hon samtidigt visat “äkta fotografisk skicklighet”.

Denise Grunstein Sjuk
Denise Grunstein Sjuk

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!