Christer Sandelin Dödsorsak – Christer Eric Sandelin är en svensk sångare, låtskrivare och musiker. Han föddes den 5 november 1961 i Vantörs församling, Stockholm. Han var en del av grupperna Freestyle och Style i 1980-talet.
Musikaliska verk
Sandelin är inte bara soloartist, han är också känd som medlem i grupperna Freestyle[3] och Style . Tillsammans med Tommy Ekman har Sandelin jobbat mycket.[5] 1992 släppte han albumet “Into the Sun” med text av Jonas Gardell. Deltagit i svenska Melodifestivalen flera gånger är Sandelins claim to fame.
Tillsammans med radiosuccén “Så länge du vill” och “Uppför trappan” släppte Sandelin och Ekman 2004 sitt album I stereo. 2005 släpptes singeln “Dansar med mig själv” (en svensk återgivning av 1980 års låt “Dancing with Myself”).
Sandelin/Ekmans singel “Singlar (oh oh)” komponerad av Martin Strömqvist kom i mars 2006. De två har även komponerat bakgrundsmusik till SJ:s bröllop. Trainflow är ett album som har ett extranummer. Albumet Absolute Chillout Summer från 2007 innehöll Sandelins omarbetade “chillout” av hans signaturhits. Han sjöng på några sperr även.
Förutom Lars Vegas Trio och Ronny och Ragge producerar Sandelin andra artister. Utöver det har han varit gäst i flera tv-program, bland annat 100 höjdare!!!,Ett avsnitt av Copycat Singers, som sändes i början av 2012, spelades in med honom.
Det är Christer Sandelins day i “Så mycket bättre” din stereoografi. Artistkollegorna i presentationen hedrar honom medan de reser genom Sandelins långa musikkarriär tillsammans. Försiktigt berättar Sandelin om händelsen som förändrade hans liv. Jag var säkerligen den lyckligaste mannen i livet och hade inga pengar på backen förrän 1983. Mitt intryck var att livet var så enkelt. Hans uttalande i “Så mycket bättre” är att man föds, går i pension och sedan dör.
Bandkamraten Anders från Sandelins Freestyle hade ett brustet hjärta. Och tragiskt nog gick även Gigi Hamiltons bror bort. Jag kände hur fötterna gled nerför mina ben. Vad som än händer, när det händer, kan hända. Det enda jag kan minnas är att tankarna hände mig. Sedan dess har jag alltid känt så. En internationell karriär med sin fjärde skiva inledde Christer Sandelins några år senare. En satsning som mottagit inte alls vägen. Sandelin började bland annat kräkas allt och försökte lugna sin ångest med piller.
Det var en fantastisk falltid för mig. Sedan rasade allt. Jag lindrade ångesten genom att ta alla möjliga mediciner. Både mediciner mot depression och alkohol. Inför premiären av “Så mycket bättre” pratade Sandelin med Expressen om sitt missbruk. Vid det tillfället avslöjade han att han varit beroende av de antidepressiva tabletterna temesta, som är ett centralstimulerande preparat, och att han har problem med alkohol.
“Ett problem”
– Jag är beroende. Jag har så högt pungtryck, lågtrycket ligger under sängen där det är så mörkt. Alkoholen slår ut dig lite. Enligtvis är det ett problem. Jag övervänder att ha det så länge i mitt liv. Jag har sökt på det med hjälp. Även om jag inte är en diagnostiserad alkoholist, är jag i farozonen. Jag har svarat på frågor på en fertilitetsklinik.
“Är helt ren”
“Christer Sandelin har nu kommit ur sitt surfplattamissbruk efter inspelningen av programmet”, sa han till Expressen, efter starten av “Så mycket bättre” på TV. Jag kontaktade Sabbatsbergs sjukhus när jag kom hem från inspelningarna med det önskade att få hjälp med min tablettberoende.
Christer Sandelin berättade för Expressen i slutet av oktober att han är helt helad och har dragit sig ur det sedan tre veckor tillbaka. Christer Sandelin, artisten, har inte haft någon hit under eget namn för Þratal. Ändå har han under tiden byggt upp en miljonindustri på Spotify. Allt om hur mjuk musik fängslade din spellcaster finns här.
Fått miljarder spelningar – med påhittade artister
Platsen är Sturebadet, i hjärtat av Sturegallerian. Det är 2014 och Christer Sandelin träffar en reklamreporter från Expressen i badrummets matplats. Den här intervjun kommer att vara väldigt öppen. Sandelin utförligt svarar alla frågor som har rubriksökande frågor om botoxinjektioner, rattfylla, skilsmässa, otrohet, bruk av kokain och sömntabletter, utan alla badgäster som inlindade i frotté drar hälsodrycker till sina groddtallrikar.
Under det musikaliska inslaget berättar Sandelin om “Starman” – det ambitiösa projekt han tog sig an efter sitt framträdande i första säsongen av “Så mycket bättre” och som bland annat gick ut på att porträttera fyra av David Bowies mest klassiska skivomslag med sina egna.
Milliardindustri på Spotify
Det är popartisten Christer Sandelin som har satt upp affischer på väggarna i Sveriges sovrum såväl som på Okej-album. utöver sina stora framgångar med bandet Freestyle på 80-talet var han också en kraft att räkna med som producent och låtskrivare.
Men de senaste åren har karriären plågats av missbruk och oxymoroner, vilket tillsammans med några mindre lyckade uttalanden från artistens sida inte har hjälpt karriären framåt. Redan från början kan det komma som en överraskning att Sandelin byggt upp en miljonindustri på Spotify inne i den så kallade Chill-genren under företagsnamnen Savastino Music & Arts och Chillmi.
Detsamma gäller Marcus Lundblad-Joons, reporter på Svenska Dagbladet, som skrivit mycket om både fenomenet lugn musik och namnen på artisterna bakom, inklusive Sandelins prestationer. Cool musik förstås ofta som något anonyma, ofta instrumentala, ljud som ofta hörs i hotelllobbyer eller på flygplan. Därmed är det mer synligt och inte devalverat positivt, väsandet.
Genren som sådan stammar enligt uppgift från London och nattklubben Heaven som började rejvare med de lugna tongångarna under 1989 försökte lugna ner. Att det finns pengar att tjäna i genren visar Svenska Dagbladets research som visar fenomenala flödessiffror tydligast.
Det är något som, enligt Svenska Dagbladet, även Christer Sandelin, Savastino Music & Arts, och Chillmi är inblandade i. Svenska Dagbladet rapporterar att Sandelins bolag Chillmi har 2500 låtar av artister som Izumi Tanaka och Deep Divers på Spotify, vilket har genererat runt 2,5 miljoner streams.
Godkänd av Spotify
An insider at Savastino Music & Arts Chillmi grundar att den forne idolen har kommit att satsa på just chill på ett stort grad i att det var en enorm potential i Sandelins besök av boutiquehotell under det 90-talet. Sandelin på allvar kom in i genren och började producera avslappnande musik för exklusiva hotell och restauranger på 2000-talet. Till exempel med assistans av den före detta papegojan Christer Ekman från Style och senare med mer okända artister. Var och en av dem med ett spektakulärt långt namn.
Det följde några år senare med musikjätten Spotify som gav Sandelin i uppdrag att komponera avslappnande musik för sina spellcasters i den växande genren, som också marknadsfördes som musik att meditera eller ansluta till.
Efter det har allt fler intresserat sig för chillmusik, vilket bland annat bekräftas av Eric Aronsson, pressekreterare på Stim. Det är en stark trend – utan att bli specifik om vem och hur mycket kan jag säga att de drar in bra med ersättning,” tillsäger han per Svenska Dagbladet.
Namn på fläckiga artister
Det här stycket är baserat på en intervju som Svenska Dagbladet har med företagets unge v.d., Isaac Sandelin, som har uppgett att Savastino Music & Arts och Chillmi siktar på att vara värdar. Det verkar ändå som att Christer Sandelin inte längre komponerar den dystra musiken. Snarare finns det ett antal låtar med tillskrivningar till Christer Sandelin och oidentifierade artister bakom bolagets låtar.
I en intervju med Svenska Dagbladet säger Isac Sandelin, “Han har hittat på alla artistnamn, deras fejkade biografier och alla låttitlar.”Anledningen till det är enligt svenska Dagbladet fortfarande oklart och något som Christer Sandelin själv inte har kommenterat.
Kommentarer på Spotify
På Spotify kan du kommentera Sandelins framgångsfrekvens genom att säga att du inte vet om artister laddar upp sina låtar under deras riktiga namn eller pseudonymer. Enligt en av företagets talespersoner som skrev till Dagens PS är det artisterna och låtskrivarna bakom dessa låtar och profilerna själva som gör det tunga arbetet. Framöver ger Spotify inte ens någon form av betyg för vilken typ av musik som folk kan lyssna på.
“Programbesluten av våra spellcasters är baserade på den musik som deras lyssnare har valt, och det finns ständiga uppdateringar baserat på lyssnarnas svar.” Klartvis finns det en efterfrågan med musik som kommer att passa särskilda situationer eller aktiviteter. “Vi betalar rättighetsinnehavare en licensavgift för deras musik, liksom all annan musik på Spotify är licensierad,” skriver Dagens PS deras taleperson.