Sprid kärleken
Björn Gustafson Barn
Björn Gustafson Barn

Björn Gustafson Barn – Det börjar inte vara märkt att det har länge intresserat pensionsåldern snälle drängen. Efter sex visningar av Emil i Lönneberga visste åskådarna vad som skulle komma: Alfred skulle spela rollen som Björn Gustafson, den mystiske brodern till kvinnan som önskade att hon kunde tillbringa sina guldår med honom.

När Björn spelar rättvist mot Meg Westergren i matchen Medan tiden går den 30:e september kommer Eslöv att i förväg informeras om hur exakt det skulle kunna bli. Det finns tillfällen då gränsen mellan fakta och fiktion blir suddig, men vi bör aldrig blanda ihop en fiktiv karaktär med en verklig.

Är ditt privata jag lika charmigt som ditt offentliga jag?

“Ja, absolut!” En typisk tisdagskväll, när vi ringer, säger Björn Gustafson: “Jag hör hur gud ler ner mot saker som bubblorna i vinägervattnet.” För till sin ikoniska gestaltning som den flamboyante dynamiten Harry i Jönssonligan anses han allmänt vara en av Sveriges mest älskade skådespelare.

Glad i sitt arbete.

Liksom studieledaren på Dubbelstötarna och Dubbelsvindlarna på 1980- och 1990-talen är han empatisk när han är upprörd. Blandningen av Hans distinkta röst och ibland överväldigande biroller är en vinnande formel för komisk skatt. Öskuld är en huvudingrediens i komiken, har flera gånger påpekat Björn att misslyckas kan vara samman med att gå in för att vara rolig.

Kan du säga att du har porträtterat en skurk tidigare?

An Hej, jag har spelat en väldigt skum vampyrmördare på tv förut, men jag var polischef i tiodelade serien Höök. Det är inte ofta jag får spela en bra kille. Att erbjuda Gustafson plikter som töntig eller lite tafatt gubbe vid de förutbestämda tillställningarna upprör henne inte det minsta.

Vad är det jag inte håller med om? -Nej. Att ta reda på varför saker och ting är som de är är jobbet. Även om han insisterar på att han aldrig har strävat efter att ha huvudroller, säger Björn att han är mest tillfredsställd av att spela komiska roller och att prestationen vanligtvis är förstklassig.

Långvarigt jobb

Kanske förklarar det den nästan oändliga strömmen av priser, inklusive otaliga Poppe- och Gösta Ekmans utmärkelser, och längden och bredden på listan över prestationer. Brommaborna Björn Gustafson fick sin start i näringslivet som springpojke för en artbyrå.

Han var uppe i en fabriksfamilj. Efter att ha gått skådespelarklasser på Axel Witzanskys skola scendebuterade han i 1953 års Folkparkers i Livets lotteri. 1954 gick han Dramatens gymnasium efter att ha studerat ett år i finska Vasa. Efter sin examen 1957 var Björn Gustafsson verksam i Dramaten och därefter i TV-teatergruppen.

Hon gjorde sin tv-debut 1955 som biroll i Hamlet. Från 1962 till 1963 regisserade han Lilla Teatern (som då hette Nya Teatern) tillsammans med Helena Brodin, Per Myrberg och Monica Nielsen. Björn har uppträtt på Stockholms privata teatrar vid enstaka tillfällen och har varit medlem i Dramatens ensemble sedan 1950-talet med en rad olika roller i en rad föreställningar.

Ni är båda lite äldre än

Trots att han är över 70 år spelar han fortfarande vid sidan av på grund av skador. Sommaren 2003 var han en av de aktuella artisterna i Eva Rydbergs Lustspiel Kaos på Helsingborgs folkpark vid Fredriksdalsteatern. Så han följde med Allan Svensson på Oscarsgalan för att spela harpa, och nu ska han och 75-åriga Meg Westergren ge sig ut på den kungliga turnén. De spelar av Gordon och Sallys bekantskap med varandra från deras långa äktenskap. De tror det åtminstone. I köket hör vi det äldre paret prata om många ämnen.

Ett liv fyllt av kärlek, en familj och kommande generationer. Även om de kan vara fientliga och försiktiga mot varandra, har de också förmågan att vara ömma och omtänksamma. Allt går längre utan att åldras. Tom Cole, en amerikansk författare, är hjärnan bakom den nya romantiska komedin “Pjäsen”, där de förtjusande och lustiga Sally och Gordon leder publiken genom livets vändningar.

Emil, Astrid Lindgren, Björn Gustafson, och deras pratstund om framgången

Bara i Jönssonligan har Björn Gustafson spelat Dynamit-Harry, fast han är pappan Alfred i Emil i Lönneberga. Den legendariska rollen i Astrid Lindgren-pjäsen krävde att skådespelaren lämnade sin familj bakom sig, och det har förändrat hans liv. Enligt hans intervju med Expressen flyttade hans familj till en gård utanför Katthult efter att han gjort mål.

En av fem svenskar som uppnått en sådan enorm berömmelse är den 87-årige skådespelaren Björn Gustafson. Sedan slutet av 1950-talet har han haft en omfattande skådespelarkarriär som spänner över tv, film och scen. Bland hans uppmärksammade delar finns Dynamit-Harry i Jönssonligan, skurken Alfred i Emil i Lönneberga, och berättarringen i tv-atiseringen av Alfons Åberg.

Björn Gustafson Barn

Under vintrarna skulle Björn Gustafson alternera mellan sin bostad i Bromma, Stockholm, och inspelningsplatsen i Småland, där han spelade rollen som Alfred i Emil i Lönneberga. Under veckan kan du kanske se honom i en rad revyer och scenföreställningar.

Men i slutändan kunde skådespelaren och hans familj inte hantera förseningen längre. Såvitt jag kunde se när jag lämnade in bandet flyttade hela familjen nära Katthult till en gård. Björn Gustafson bekräftade för Expressen att han och hans sambo tillbringade somrarna där.

Astrid Lindgrens och Björn Gustafsons möte

På det övre planet kom Astrid Lindgren förbi, och de hade gott om tid att prata om allt från det vardagliga till det djupa. “Rolig och glad” är hur författaren Björn Gustafson beskriver skrivandet med Björn. Att spela Alfred och sedan Dynamit-Harry i Jönssonligan hade en djupgående inverkan på Björn Gustafsons liv.

I dag ses de av de hyllade svenska barnstjärnorna. Jag blir fortfarande igenkänd. Mulet och ljust väder är närvarande. Ibland närmar sig personer mig för att begära autografer. Följaktligen får jag en korrespondens. Jag brukar säga “Nej, jag kan inte tro det”, när många kommer fram och säger: “Gräv, jag känner det igen.”

Björn, å andra sidan, kunde inte bry sig mindre om hur att spela drag skulle påverka hans yrke.
Egentligen märkte jag inget svar. De flesta minns honom från Emil i Lönneberga, då han spelade den sympatiske skurken Alfred. Jag skulle också kunna spela rollen som den tafatta Dynamit-Harry från Jönssonligan-filmerna.

Hans ikoniska gestaltningar har glädjat publik i alla åldrar, vilket gör att Björn Gustafson verkar mycket yngre än sina 87 år. Han hade dock inte förutsett att händelserna utvecklades på det sätt som de gjorde. 1934 kom Björn Gustafson till denna värld i Bromma, en liten stad väster om Stockholm. Han började också sin skådespelarkarriär där och växte upp där.

Allan Edwall var med och fyllde rullarna. 1954 blev han lärling på Dramaten. I Lönneberga träffade han och blev bekant med skådespelaren Allan Edwall, som då föreslog Björn för rollen som Emil. För några år sedan sa Björn Gustafsson till Expressen att han inte hade en aning om att Emil-videorna skulle bli så populära.

På en resa till Katthult

Eftersom Emil i Lönneberga uppträder i Småland fick Björn, som då var 35 år, i uppdrag att navigera mellan hemstäderna Stockholm och Katthult. På väg till inspelningsstudion i Småland cyklade jag från mitt Bromma-hus. Föreställningar runt semestern var normen till en början. I en tidigare intervju med Expressen nämnde Björn Gustafsson att han spelade revyer och teaterföreställningar veckovis.

Han kom till ett beslut som kommer att påverka hela familjen efter att ganska snabbt märkt han att de långa resorna var imprestande. Såvitt jag kunde se när jag lämnade in bandet flyttade hela familjen nära Katthult till en gård. Det var vårt sommarhem, enligt Björn Gustafsson.

Känns toppen igen på det hela taget

Ingenting kunde ha förberett honom på att han skulle bli känd som “Alfred” i hela Sverige i många år framöver. Trots att han “blev” hans persona fick han en älskad roll som älskas och efterliknas över hela landet. Att spela Emil i Lönneberga var en känslomässig berg-och dalbana för Björn Gustafson, men han har fortfarande samma känslor nu när han är 88 år gammal. I sina separata roller som Alfred och Dynamit-Harry.

Jag blir fortfarande igenkänd. Mulet och ljust väder är närvarande. Ibland närmar sig personer mig för att begära autografer. Följaktligen får jag en korrespondens. Jag brukar säga “Nej, jag kan inte tro det”, när många kommer fram och säger: “Gräv, jag känner det igen.”

Björn Gustafsson, som spelade Alfred i Emil, är nu bosatt i Lönneberga. Efter att ha spelat som den förtjusande skurken Alfred i Astrid Lindgren-filmen med Emil i huvudrollen tog Björn Gustafssons karriär en trög start. Ett av de märkliga (och tragiska) kulturarven efter Astrid Lindgren är skådespelaren Björn Gustafsson. Ja, i Emil i Lönneberga-filmerna porträtterade han den berusade Alfred.

Varför har han lyckats hålla sig vid liv i den rollen av extraordinär framgång? I vilken position är han just nu?

Emil i Lönneberga och Alfreds del i det, Framgångarna med Emil-filmerna överraskade till och med Björn, som sa så mycket i en intervju med Expressen 2013. Stjärnstatusen slog till som massor av tegelstenar. Han berättade om hur hans kollega Allan Edwall hade medverkat till att landa posten, vilket skulle komma att påverka hans karriär i hög grad. Det är också så Allan är Paradis-Oskar i Astrid Lindgrens Rasmus på luffen, och Emils arga pappa Anton var Allan i filmerna.

Leif GW Perssons mörka period: “Stoppade pipan i munnen”

På väg till inspelningsstudion i Småland cyklade jag från mitt Bromma-hus. Föreställningar runt semestern var normen till en början. Under veckorna förklarade Björn för tidningen hur vi spelade revy och teater. Familjen flyttade nästan utanför Katthult till en gård, enligt vad han berättade när jag ställde in. Vi bodde där under hela somrarna.

“Du och jag, Alfred, du och jag” säger Emil i en filmrippad scen. Här sitter Jan Ohlsson (Emil) och Björn Gustafsson (Alfred) framför en mikrofon under en inspelning. Det är så här Astrid Lindgrens barn lever och ser ut nuförtiden. Yrket var i sin linda efter skådespelartiden i den, på den tiden, något impopulära bilden. Under tiden efter fortsatte Björn med att spela i en rad kritikerrosade filmer och scenproduktioner.

Hans skildring av Dynamit-Harry i filmer och hans framgångar i Jönssonligan-mästerskapen är förmodligen hans mest kända prestationer. När han porträtterade den mordiske Harry, myntade han uttrycket “Vilken jävla smäll!” som hans eget slagord.

Gorsta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson medverkade alla i en film av Jönssonligan. Livet med den stora extrafamiljen efter Rickard Sjöbergs skilsmässa Det är så här Astrid Lindgrens barn lever och ser ut nuförtiden.

Björn Gustafson Barn
Björn Gustafson Barn

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!