Sprid kärleken
Alexei Navalny Död
Alexei Navalny Död

Alexei Navalny Död – En nyhetsbyrå Reuters rapporterade från Moskva den 16 februari att – Fångar i det arktiska kriminallägret “Polar Wolf”, där Alexei Navalnyj avtjänade ett tre decenniers straff, togs ut på en promenad i fredags innan han gick bort. Navalnyj var den mest formidabla inhemska motståndaren till Rysslands president Vladimir Putin.

I och med den 47-årige ex-advokaten Navalnyjs bortgång förlorar den skingrade ryska oppositionen sin mest kända galjonsfigur precis när Putin rustar för ett val som skulle säkerställa att den före detta KGB-spionen förblir vid makten senast 2030.

Sergej Navalnyj fördömdes av USA:s president Joe Biden och andra västerländska ledare som ett resultat av “något som Putin och hans ligister gjorde”. Biden uttryckte sin fasa och anslöt sig till kören av kritiker som fördömde Ryssland för brottet. För mer än tio år sedan blev Navalnyj känd för att ha detaljerat och offentligt kritiserat de “skurkar och tjuvar” som han hävdade hade ansvaret för Putins Ryssland och deras enorma rikedom och korruption.

Ingen annan rysk oppositionsledare kan jämföras med Navalnyj när det gäller framträdande. Trots Putins längre tid som Rysslands primära ledare än någon annan sedan Josef Stalin, gav Navalnyj optimism till några unga urbana ryssar för en annan framtid än Putins. Det rapporterades i ett uttalande från Federal Penitentiary Service i Yamalo-Nenets autonoma distrikt att Navalnyj blev sjuk efter en promenad vid straffkolonin IK-3 i Kharp, som ligger cirka 1 900 kilometer nordost om Moskva.

Den tillade att återupplivningsförsöken misslyckades och att han gick bort kort efter att ha förlorat medvetandet. Kira Yarmysh, som talade å Navalnyjs vägnar, uppgav att det “nästan inget hopp” fanns om hans överlevnad. Även om “Putin och hans regering… ljuger oupphörligt”, sa Yulia Navalnyj vid säkerhetskonferensen i München att hon inte kunde bekräfta hennes mans död.

Men om detta är sant vill jag att Putin, hela hans följe, Putins vänner, hans regering ska veta att de kommer att bära ansvaret för vad de gjorde mot vårt land, mot min familj, mot min man”, avslutade hon. Kreml bekräftade att Putin fick veta om Navalnyjs död. I Chelyabinsk, en stad i Uralbergen, sågs den 71-årige ex-KGB-spionen interagera med tillverkningsanställda. Offentligt avstod han från att diskutera Navalnyj.

Ledare i väst berömde Navalnyj för hans tapperhet som frihetskämpe. Många har sagt att Putin borde ta konsekvenserna och att Kreml är ansvarigt för mordet, men de har inte kunnat lägga fram några bevis. Västledarnas svar på tragedin, sade till Kremls talesman Dmitrij Peskov, var “absolut rabiat” och oacceptabelt.

Vi vet inte exakt vad som hände, men det råder ingen tvekan om att Navalnyjs död var en konsekvens av något som Putin och hans ligister gjorde”, sa Biden under en presskonferens.
“Ryska myndigheter kommer att berätta sin egen historia”, sa vicepresident Biden. “Men det är inte allt. Navalnyjs död var Putins fel, så mycket är klart.

DÖDSKOSTNADER

På grund av förbudet mot Navalnyjs rörelse har många av hans höga anhängare flytt till Europa.” Om detta (nyheten om Navalnyjs död) är sant, så är det inte “Navalnyj dog”, utan “Putin dödade Navalnyj”, svarade Leonid Volkov , Navalnyjs stabschef. Det rådde tystnad från Kreml angående anklagelsen.

Hans mål och rörelse, enligt Yarmysh, som var hans taleskvinna, kommer att fortsätta. “Vi är övertygade om att vi kommer att vinna till slut,” fortsatte hon. “Ryssland är vårt land, det tillhör oss och vi måste lämna tillbaka det till oss.”

Den kriminella kolonin där Navalnyj avtjänade villkor som skulle ha hållit honom bakom lås och bom tills han var 70 år gammal var destinationen för Navalnyjs advokat. När Navalnyj villigt återvände till Ryssland från Tyskland 2021, efter att ha fått behandling för vad västerländska laboratorietester visade var ett försök att förgifta honom med ett nervgift, fick han beröm av Rysslands opposition.

Den augusti 2020 förgiftades Navalnyj i Sibirien var hans uttalade påstående vid den tiden. Utöver att förneka alla försök till mord på honom, uppgav Kreml också att det inte fanns några bevis för att han hade blivit förgiftad. Den liberala veteranen Grigory Yavlinsky delade oron från många i oppositionen och påstod att Navalnyjs död visade att det var nödvändigt med reformer och att han var orolig för andra fängslade aktivisters välbefinnande.

Människor i Moskva lägger blommor och nejlikor vid ett minnesmärke över offren för det sovjetiska politiska förtrycket som ligger i skuggan av det tidigare KGB-högkvarteret. Under tiden observerade polisen. Bland anteckningarna fanns en som löd: “Alexei Navalnyj – vi minns dig.”

Åklagare i Ryssland hade tidigare utfärdat en varning för att delta i någon form av demonstration i Moskva. Ett antal av Navalnyjs beundrare organiserade minnesgudstjänster i olika städer över hela världen, inklusive Bryssel, Berlin, Genève, Jerevan, Tbilisi och Vilnius.

Alexei Navalny Död

Rysslands president Vladimir Putins bräckliga system av personlig auktoritet, som Navalnyj hävdade var beroende av korruption, fick honom att förutspå att landet kunde se politisk instabilitet. Beträffande hans påståenden om massiv korruption och Putins privata förmögenhet förnekade Kreml dem.

Tjänstemän i Ryssland har målat upp Navalnyj som en radikal som var en bricka för CIA, som de anklagar för att vilja omvandla Ryssland till en västerländsk klientstat genom att orsaka kaos. Dagen innan han gick bort tittade Navalnyj genom ett låst fönster och skämtade om domarens lön och hans tynande kontanter.

Efter ett val kantat av anklagelser om bedrägeri i december 2011 var han en av de första protestledarna som greps när demonstrationer mot Putin bröt ut. När Reuters intervjuade Navalnyj i Moskva 2011 ville de veta om han var rädd för att utmana Putins myndigheter.

“Jag inser att det finns en fara, men varför skulle jag vara rädd?” Eftersom USA:s president Joe Biden karakteriserade det som “ännu mer bevis på Putins brutalitet”, har västerländska tjänstemän offentligt anklagat Vladimir Putin för mordet på den ryske oppositionsledaren Alexei Navalnyj.

Den 47-årige Navalnyj avled medan han fängslades efter ett 19-årigt straff under en “särskild regim” i ett fängelse som ligger cirka 60 mil norr om polcirkeln. Medan han talade från Oval Office på fredagen, sa Biden bestämt att Putin var skyldig till Navalnyjs död.

För Rysslands prodemokratiska rörelse, som huvudsakligen har varit fängslad eller förvisad sedan invasionen av Ukraina 2022, markerar Navalnyjs död en vändpunkt. Navalnyj var en gång Putins mest inflytelserika politiska motståndare.

Ingen förutsåg att Navalnyj skulle dö så snabbt i fängelset, även om han och hans många anhängare var beredda på den möjligheten. En flod av indignation och förvåning sköljde över hans anhängare och släktingar när han hörde nyheten om hans bortgång.

Medan han talade på säkerhetskonferensen i München kommenterade hans fru Yulia: “Jag vet inte om jag ska tro på de fruktansvärda nyheterna.” Putin, hans medarbetare och hans administration kommer att möta konsekvenser för sina handlingar mot vår nation, min familj och min make om detta är sant. De kommer att möta konsekvenser, och de kommer att mötas i sinom tid.

Mot bakgrund av Putins fortsatta utsatthet för sanktioner och den internationella brottmålsdomstolens åtal för kidnappning av ukrainska barn, uppstår frågan om vilka åtgärder västvärlden kan göra som svar på Navalnyjs död.

“Förödande” konsekvenser för Ryssland skulle följa Navalnyjs avrättning, enligt Bidens 2021 kampanjlöfte. Vad som än kan hindra Putin från att fortsätta sitt angrepp på Navalnyjs anhängare både hemma och utomlands är fortfarande oklart.

Medan Navalnyj stod inför nästan säker fängelse, berömde Biden hans tapperhet och beslut att återvända till Ryssland i sina kommentarer. Vicepresidenten motsatte sig modigt Putinadministrationens korruption, våld och andra illdåd, enligt Biden. Den ryske presidenten svarade med att låta honom förgiftas, fängslas, ställas inför rätta för falska anklagelser, fängslas och hållas i isolering. Han var en stark förespråkare för sanningen även när han satt i fängelse.

Det ska ha varit ett naturligt dödsfall, enligt Ryssland. “Mådde illa efter en promenad och tappade nästan omedelbart medvetandet”, konstaterade Navalnyj i ett uttalande från den federala kriminalvården för regionen där han satt i fängelse.

“Trots att alla nödvändiga återupplivningsprocedurer administrerades, uppnåddes inga gynnsamma resultat”, stod det i uttalandet. Ambulanspersonalen bekräftade fångens död. Kreml nämnde att Putin hade blivit underrättad, men de hade inga andra detaljer. Snabbt anklagade högt uppsatta västerländska tjänstemän Kreml för att ha orkestrerat Navalnyjs mord. I ett uttalande som löd “vi håller de ryska myndigheterna fullt ansvariga”, kallade utrikesdepartementet till den ryska ambassaden i London.

I ett rasande svar stämplade Dmitrij Peskov, Putins pressekreterare, kommentarerna från västerländska politiker som “absolut upprörande och absolut oacceptabla”. Trots Rysslands hårda anti-protestregler gick små grupper av ryssar till minnesmärken som upprättats för att hedra Navalnyj i städer som Moskva och St. Petersburg. Den ryska rättighetsgruppen OVD-Info, som tillhandahåller juridisk hjälp och spårar politiska arresteringar, sa att över hundra personer greps.

Alexei Navalny Död
Alexei Navalny Död

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Innehållet är skyddat !!