
Niklas Adalberth Förmögenhet – Den svenska tabloiden Veckans affärer har gjort vad den gör varje år: räknat upp alla Sveriges någonsin producerade miljarder SEK. Bland de 156 personer som valts ut till den uppskattade listan denna gång finns kända personer som Ingvar Kamprad (med 610 miljoner), Stefan Persson (237 miljoner) och Hans Rausing (103 miljoner).
Den offentliga och privata sektorn har skickat sjutton digitala entreprenörer att tävla i år. Bland Sveriges digitala entreprenörer står Minecraft-utvecklaren huvud och axlar över mängden med en nettoförmögenhet på 18 miljarder kronor. Förvärvet av ett fallfärdigt hem i Hollywood är ett av “Notch”s senaste åtaganden; detta följer på förra årets försäljning av Mojang till Microsoft för 18 miljarder kronor.
Oavsett vilket har en ny, hemlig affärssatsning av honom lanserats. Det ska bli fascinerande att se hur han använder sin frihet. Niklas Zennström grundade crowdsourcing-plattformen Kazaa, en av hans flera entreprenörsprestationer. Ändå har den svenska datorkändisens bidrag till skapandet av IP-telefonjätten Skype – som senare såldes till eBay för 2,6 miljarder dollar – redan gett honom berömmelse och rikedom.
Atomico, Niklas Zennströms riskkapitalverksamhet, driver idag. Klarna och Truecaller är bland de många företag som Zennström har investerat i. Folk är redan bekanta med Daniel Ek, medgrundare av Spotify. Efter att ha hjälpt till att bygga fler svenska hits som Tradedoubler, Stardoll och webbplatsen uTorrent, grundade han Spotify tillsammans med Martin Lorentzon.
Efter kapitalförvärvet sköt bolagets värdering i höjden till 68 miljarder kronor. 1999 grundade Martin Lorentzon, boråsare och hjärnan bakom Spotify, IT-företaget TradeDoubler. Det offentliggjordes senare. Därefter grundade han Spotify tillsammans med Daniel Ek och är nu regissör på TeliaSonera.
Cristina Stenbeck är hårt investerat i flera företag, inklusive MTG, Millicom, Zalando och Rocket Internet. Hon fungerar även som vd för värdepappersföretaget Kinnevik. Det var med Markus “Notch” Persson som jag blev en förmögenhet efter att ha sålt Mojang till Microsoft. Ett hockeylag som han bryr sig om, Luleå, är bland de många saker han har sponsrat sedan dess.
Det grundades av King, mannen som ansvarade för det succémobilspelet Candy Crush Saga. Efter börsintroduktionen (IPO) förra året, förvärvades företaget av Blizzard Activision för 50 miljoner dollar förra månaden. Klarna grundades av två vänner, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth.
De började sin resa som elever på Handelshögskolan i Stockholm och är nu värda cirka 19 miljarder kronor. För närvarande är Sebastian Siemiatkowski den enda anställde som är aktivt involverad i att driva verksamheten. Jag är närvarande. Han och andra, inklusive Sebastian Knutsson (#7), bildade King Gaming.
Den ryska Blocket-klonen Avito från 2007 grundades av Filip Engelbert och Jonas Nordlander, som nämns nedan. De två grundarnas försäljning av aktier för 1,4 miljarder kronor kunde Breakit inte avslöja förrän i september. De äger fortfarande 10% av företaget. Familjen Lundin, som äger Vostok Nafta, lät en gång Filip Engelbert driva sin Gula Sidorna-anläggning i Ryssland.
Den andra grundaren av ryska Avito. Filip Engelbert delar upp sina aktier just nu, och det är vad som händer. Jonas Nordlander hade tidigare varit med och grundat och sålt Tradera till eBay. Med sin enormt framgångsrika Candy Crush Saga har King byggt ett spelimperium som är oöverträffat.
Verksamheten blev börsnoterad förra året. Spelet köptes dock ut av Blizzard Activision förra veckan för 50 miljarder kronor. En medgrundare och nuvarande styrelseordförande för Evolution gambling, en börsnoterad spelplattform och dess chef. Byrån har sitt huvudkontor i Stockholm och har säte på Malta; det sysselsätter 1800 personer.
Klarna-stiftelsen har träffat ett mångmiljonavtal. Gustav Jacobsson och Sebastian Semiatkowski, medgrundare av Klarna, har blivit cirka 42 miljarder kronor rikare det senaste året. Detta baserar sig på WSJ:s tidigare i veckan rapporterade uppdaterade Klarna-värdering.
Johan Karl-Johan Bo
Under våren har techsektorn sett en rejäl frysning på börsen, vilket har varit utmanande för betaltjänsten Klarna med 700 anställda. Enligt den amerikanska affärstidningen The Wall Street-publikationen siktar Klarna på att ta in 6,5 miljarder USD (67 miljarder SEK) i en finansieringsrunda.
Enligt rapporter är det finansiella teknikföretaget nu i diskussioner om att samla in cirka 650 miljoner dollar. Merparten av investeringen förväntas komma från nuvarande aktieägare. Sedan juni förra året, när det avslöjades att bolaget värderades till 45,6 miljarder USD (eller mer än 377 miljarder SEK), har det gått ganska lång tid.
Värdet på WSJ beror på “spekulation och ingenting som bolaget kommenterar”, enligt en talesperson för Klarna som pratat med Affärsvärlden. Eftersom den nya värderingen är baserad på fallande WSJ-priser påverkar den de tilltalade Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski orättvist.
De anses vara en av de rikaste människorna i världen av Forbes, en amerikansk affärstidning. Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski gjorde båda sin debut på Forbes lista över miljardärer 2021, med respektive förmögenhetsvärden på 2,7 och 2,2 miljarder dollar. Nästan alla deras Klarna-tillgångar uppgår till deras förväntade förmögenhet på 4 miljarder USD i februari 2022.
Åttiofem procent Tabpa Klarnatia
Om VD:n Sebastian Siemiatkowski skulle sälja sin 6,89-procentiga andel i bolaget skulle intäkterna enligt Holdings bli 4,6 miljarder kronor. Aktier ägda av Hans Klarna värderades till 26 miljarder kronor för tolv månader sedan. Holdings rapporterar att Victor Jacobsson, trots att han lämnade bolaget 2012, behåller en ägarandel på 6,78 procent. Cirka 85 % av värdet representeras av detta.
Knut Frängsmyr, som numera är Budbees vd och var fintechbolagets VP innan dess, äger enligt Holder cirka 0,23 procent av bolagets aktier. För ett år sedan var tillgångens värde 86 miljoner kronor; idag är det bara värt 15 miljoner. Cirka 0,07 % av aktierna ägs av Niklas Adalberth, som var Klarnas vice ordförande 2013 till 2015, enligt Holdings.
För drygt ett år sedan värderades kvarlåtenskapen till 26 miljoner kronor. Dess nuvarande värde är däremot 4,7 miljoner kronor. Efter att ha sålt sina aktier i företaget började medgrundaren Niklas Adalberth investera i andra startups.
En sammanställning av alla miljarder i Sverige har sammanställts av den dagliga nyhetssajten Veckans Affärer. Breakit sparkade 42 personer med anknytning till Uppsala, varav fyra var direkt involverade i den växande IT- och IT-branschen. Bland Sveriges techmiljonärer toppar Martin Lorentzon — en entreprenör och medgrundare av Tradedoubler och Spotify — listan med 20 miljarder kronor, enligt Breakit.
Lorentzon tappade sin dominerande ställning efter att ha värderats till 28 miljarder kronor förra året. Uppsalaborna och Skype-medgrundaren Niklas Zennström rankas tvåa. Hans totala förmögenhet har stigit till 17 miljarder kronor, en ökning med 5 miljarder kronor från föregående år, tack vare de framgångsrika investeringar som Zennströms bolag Atomico gjort.
Sebastian Siemiatkowski, Klarnagrundaren från Uppsala, skulle få 4,3 miljarder kronor istället för 2 miljarder hos Veckans Affärers, vilket skiljer sig från övriga förmånstagare. Som nummer nitton kommer Filip Tysander, som grundade Uppsala klockverksamhet och är sonson till Daniel Wellington. Hans förmögenhet ska ha vuxit från 1,2 miljarder kronor 2017 till 2,4 miljarder kronor 2018.
Med ett dödsbo på 2 miljarder kronor och en vinst på 1,2 miljarder kronor kommer Niklas Adalberth, den andra Klarnagrundaren från Uppsala, på tjugonde plats. Wallenberg, Lundberg, familjen Persson i H&M och Stenbeck är några av det gamla garde som alla känner.
På 2000-talet föddes dessutom ett antal nya svenska mångmiljonärer, och de tidigare nämnda familjerna fortsätter att styra över de mest lukrativa branscherna. Teknik-, spel-, snabbmode- och finansteknikentreprenörer som har tjänat miljarder är på modet. Utan förbehåll ställer sig AFV bakom fastighetsmagnana Erik Selin och Rutger Arnhult.
Det finns 38 miljarder kronor i Selins portfölj och 23 miljarder kronor i Arnhults. Enligt historien, efter att ha blivit mångmiljonärer på 2010-talet, fyrdubblades deras förmögenhet under det senaste året. Skypes medgrundare Niklas Zennström och Spotifys grundare Daniel Ek är bland de uppmärksammade personerna på listan.
De två självutnämnda “tech-nördarna” har samlat på sig förmögenheter i tiotals miljoner dollar. Ett annat namn som förekommer på listan är Sebastian Siemiatkowski, Klarna. Hans ska ha en nettoförmögenhet på cirka 4,3 miljarder kronor just nu. I den nya superrika klubben ingår Niklas Adalberth och Victor Jacobsson, som båda har en nettoförmögenhet på 4,8 miljarder kronor, enligt AFV:s tabell.
Andra namn som figurrar är Lars Wingefors, Fredrik Wester och den mest kända spelutvecklaren, Markus ”Notch” Persson, som sålde sitt företag Mojang till Microsoft och blev miljardär ”15 gånger om”, arvtagare i modeimperiet. Trots sin härkomst i kungafamiljen har han enligt uppgift investeringar i teknikindustrin.
I vår tidigare historia stod det att vid nästa årsmöte kommer Karl-Johan Persson att efterträda sin pappa Stefan Persson som styrelseordförande i H&M. Sverige såg en massiv tillströmning av människor under hela pandemin. Varje månad, från slutet av 2019 ända fram till juni 2021, skapades fjorton nya miljarder.
Ökningen från 336 till 542 personer visar att… Dess värde hade fyrdubblats på bara två år och nådde 3 514 biljoner kronor, enligt dessa personer. Innehållet har sammanställts och delats av Andreas Cervenka, en Aftonbladetskribent, i en bok och onlineartiklar. Under pandemiska omständigheter har den stora inspektionen omfattat lager och teknikföretag, samt starka börsreaktioner.
Bland de hundratals miljonärer som finns med på listan kan du hitta flera välkända ansikten. Några uppmärksammade siffror är 76 miljarder kronor för Carl Bennet, 85 miljarder för Roger Akelius, 150 miljarder för Stefan Persson och 130 miljarder för Märit Rausing.
Ändå hittar du inte många igenkännbara ansikten från Sveriges IT-scen på den listan. Många människor trivs, däribland Klarnas Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski, Spotifys Martin Lorentzon och Daniel Ek, och otaliga andra. Niklas Adalberth, den tredje Klarna-grundaren och skaparen av välgörenhetsorganisationen Norrsken, ligger just nu långt lägre på listan.
Svenska spelentreprenören Lars Wingefors, Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström och Minecraft-utvecklaren Markus Persson är bland de 50 rikaste personerna på listan. Bland miljarderna hittar vi också ett antal namn som överraskade oss. Felix “Pewdiepie” Kjellberg, en populär YouTuber, är ett sådant exempel.
På listan finns Patrik Stymne, Lars Markgren, och den välkände Thomas Hartwig. Även Daniel Kjellén finns med på listan; PayPal köpte Tinks företag. På den listan finns Creandum-investerarna Staffan Helgasson och Johan Brenner. Alla tecken tyder på att deras nettoförmögenhet är en miljard kronor.
Kapitalet i hans företag, exklusive Pewdiepie, är cirka 500 miljoner kronor. Det stora antalet följare och kvaliteten på hans arbete är helt klart värdefulla, enligt Andreas Cervenkas brev till Breakit. Medan han skriver “Girig-Sverige” gör författaren Andreas Cervenka jämförelser mellan Sveriges miljardärers och andra länders förmögenheter.
Resultatet blev att bondgården blev en fristad för de ultrarika, vars likheter förekommer i verket. Som ett exempel, i juni 2021 var 61 % av all svensk valuta i dollarmiljardärer, och deras sammanlagda marknadsvärde var 49 % av Sveriges BNP. Som ett exempel, cirka 30% i Ryssland.
Åtta miljoner dollar kommer att delas ut till investerare. Danmark och Finland kommer in på 1,4 respektive 1,1 medan USA ligger på 1,8. Med hjälp av allmänt tillgänglig företagsdata, siffror från Näringsverket och andra källor, högst upp på listan kan du upptäcka Andreas Cervenkas egna betyg baserat på den data som finns tillgänglig.
