Lasse Berg Författare – I decennier har Lasse Berg beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram; han har kallats Sveriges mest optimistiska journalist. Förutom att vara en mycket hyllad historieberättare och sommartalare är han gästprofessor vid Lunds universitet. Han var gift med Asien på 60- och 70-talen.
Därefter, fram till 2008, han bor i Södra Afrika, Rwanda och Etiopien. Närmare 100 000 exemplar av Hans Kalaharis serie om mänsklighetens ursprung har sålts. Han nominerades till Augustpriset 2011 för sin bok A Song of Skymning in Kalahari.
Lasse Berg och fotograf Carl Douglas gjorde en film- och fotoexpedition genom Afrika i den männliga evolutionens spår i Vårt inre Afrika i Våren 2015. Han har redan gett ut den prisbelönta boken “Gryning över Kalahari: How Man Became Human”, som såldes i över 60 000 exemplar och nu även finns på engelska.
Sedan kom Skymningssång i Kalahari som släpptes i februari 2011 och nominerades till Augustpriset. Den tredje och sista delen av Kalahari-serien, Ut ur Kalahari: Drömmen om det goda livet, släpptes i mars 2014. Å andra sidan gjorde han ingen besviken 2019 genom att släppa – Om sorg, tröst och att vara människa (pocket 2020).
Lasse Berg, med hjälp av bioarkeologer och bushmanvänner, händer med vårt ursprung i fotspåren av vår afrikanska uppväxt. Våra unika egenskaper i naturen som kan bli vår styrka – eller vår svaghet. Det kan leda till frågor om massmord eller vägleda oss mot en bättre uppoffring.
Att sitta i den afrikanska vildmarken, stirra på stjärnorna och höra gräset brusa är det som Lasse Berg trivs bäst med. Över Kalahari-oaserna råder torka. De glödheta fällorna leker och solen skiner med sina strålar över horisonten, precis som den har gjort i miljontals år.
Bushmen, eller San-folket som de egentligen kallas, bor i Kalahari. Av allt att döma är de en av de äldsta folkgrupperna på jorden, och de fortsätter att leva på det sätt som de första människorna gjorde: genom att samla vad naturen ger.
Lasse Berg har känt familjen i tjugo år. Han har bråkat om mänsklighetens ursprung i minst lika lång tid. Hur har den mänskliga naturen uppstått? Vad hände för sju miljoner år sedan när människors och aporiernas vägar skildes åt? Och vad är egentligen en människa?
Mycket arbete och resor under många år har resulterat i betet över Kalahari. De främsta forskarna inom evolution, arkeologi och paleontologi har alla intervjuats av Lasse Berg. Han har kombinerat detta med sina egna erfarenheter av att bo i flera delar av världen, framför allt i Afrika. Detta är en fascinerande, lättsmält och mycket personlig sammanställning av den mest avancerade kunskapen om mänsklig evolution vid denna tid.
Det är numera den klassiska darwinismens drivkraft för utvecklingen, den styrka individualistiska kampen för tillvaron. Idag vet vi att andra saker har varit mer följdriktiga i människans evolution. Författaren till den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp besläktade Homo sapiens som levde i Afrika för 150 000 år sedan spred sig över hela världen.
Det här är boken om det samarbetsvilliga, charmiga, berättande, dansande, busiga, skönhetsförstörande odjuret. Mannens bok. Att bära sin bok bland de virriga bitarna av örngott känns bra. […] en bok med en recension som också är en biografi.
Matthis Moa, Obs
Känslomässigt belastande dokumentär om mänsklighetens ursprung. Upp till hennes bästa genetiska tillgångar kan man höra nyfikenhet, styrka och lust att berätta historier. Lasse Berg är definitivt inte släppt.
Dahlgren, Lars, Dagens Nyheter
Kanske är det inte så mycket att julen kommer från Afrika, utan att generositeten har sitt ursprung där. “Världen har beskrivits för oss av Lasse Berg i böcker och tv-filmer från mitten av 60-talet. Han är en hyllad historieberättare och mångfaldig Sommar-pratare förutom att han är ärftlig doktor vid Lunds universitet. Han var gift med Asien i 60- och 70-tal. Utan tvekan bodde han i Afrika från 1984 till 2008.
In i Kalahari. En dröm om det goda livet, 2014. Ordfront Kalahari-serien består av fyra delar: 1. Människans natur, 2. Våra uppoffringar, 3. Den moderna människan och 4. Jägarna. 5. Eftermiddagar, Mellan 2014 och 2015 publicerade Ordfront/Deep Sea Productions/Padre interaktiva e-böcker.
“Världens äldsta: om rasism, människovärde och livets mening” är skriven av Lasse Berg. Multibegåvningen Lasse Berg är författare, filmare och journalist. Hans expertis ligger i Asien och Afrika. För närvarande är Lasse Berg bosatt i Rwanda. De senaste böckerna i den hyllade Kalahari-trilogin om människans evolution är mycket uppskattade.
Människans natur ur en evolutionär biologisk synvinkel och vad han kan göra med demokratin. Lasse Berg beskriver världen för oss sedan mitten av 60-talet. Bland läsarna var Hans Kalaharis trilogi om människans evolution en hit. Tillsammans med fotografen Carl Douglas släppte han boken “Vårt inre Afrika” 2015. Undersökningsresor. 2019 föddes boken “Ändå inte försvunnen – Om sorg, tröst och att vara människa”.
Lasse Berg är drivkraften av neufikenheten och glädjen att berätta. Och den finns kvar, trots den stora sorg som drabbade honom för några år sedan. Sedan svunna dagar luktar vi heltäckningsmattan på ett klassiskt fik i Stockholm. “Han tog en kanelbulle, dagen att vara där”, skriver Lasse Berg medan han tar tag i mitt block. Idag är det faktiskt kaneltjurens dag, och enligt Lasse Berg är det den bästa kaneltjuren han någonsin ätit.
Han är känd som Sveriges mest optimistiska journalist och är även känd som Sveriges favoritperson när han kommer till intervjuplatsen. Han som i femtio år fängslat världen med sin klarhet och enastående insikt. Hans tre böcker om Kalahari har sålts i över 100 000 exemplar och inspirerat många att reflektera över mänsklighetens ursprung.
Från början föddes vi i en grupp på 20-30 personer. En grupp som ordnade mat, demonstrerade respekt för varandra och var snälla mot varandra. För gruppens och konstens överlevnad var det väsentligt. Då var den mycket skygga katten en vän, men nu är det bara de två. Vi kommer att behöva kämpa för vänner, mat och en plats att bo på när flocken inte längre är vårt givna hem.
Flyktingkvinnor och folkbuss
I Kalahari-böckerna beskriver han människans utveckling – från de första homininerna, fömänniskor, till Homo sapiens. Så, med utgångspunkt från det faktum att vi var på två ben och precis kommit ut från Afrika, spred vi oss över hela jordklotet. Resan vi har tagit från att vara ett samlande folk till att bli makar. Enligt allt händelse som människan på vägen.
Lasse Berg har i sina studier intervjuat forskare inom evolution, arkeologi och paleontologi, samtidigt som han har dragit nytta av sina egna personliga erfarenheter från olika platser och länder. Men hur började hans intresse för världen och mänskligheten?
Sedan slutade han jobbet som flygmeteorolog, åkte på en roadtrip med en desillusionerad kvinna, köpte en blå folkbuss och gav sig ut i världen. Tillsammans gick de mot krigshärjade och rika nationer. jeg är egenligt en fegis, inte haft jeg sökt adrenalinkickarna eller satt mig för fara medvetet. Det som har drivit mig är nyfikenheten och lusten att berätta.
Bor hos släktingar
Lasse Berg har under perioder bott med San-folk i Kalahariöknen, världens äldsta urbefolkning. Och även om våra liv har förändrats drastiskt, tror han att människor fortfarande är gjorda för att leva i grupper och arbeta tillsammans, ungefär som en familj. Dessutom, om inte alla är likadana, kommer gruppen att klara sig bättre. Efter ett strömavbrott liknar han gruppen.
Det ger bara skiftnycklar inte mot att bygga ett hus. Vi människor behöver varandras olikheter – de fundamentala, de sociala, pessimisterna lika mycket som optimisterna, och så vidare. Det är svårt att utveckla egna tankar när vi är alla lika och får inget motstånd.
Han berättar att vår pannlob kan särskilja hundrade olika personligheter eftersom gruppens olikheter är säkerhet. Det var överallt viktigt att sammansätta gruppen när de skulle röra sig i växlande biotoper, och samlarfolken behövde varken bossar eller hövdingar.