Göran Rise Förmögenhet – Området lämnades på begäran av EFG-kundernas advokat Göran Rise (till höger) så att det kunde besiktigas av de överklagade. Men beskedet kom på tisdagen att transaktionen inte skulle sättas på prov och att Klagarens beslut i frågan var slutgiltigt.
Dödsobligationsskandalen orsakade miljontals förluster. Svenska investerare har nyligen politiserat EFG Banks direktion. Men Ekobrottsmyndigheten är ovillig att kompromissa; bedrägeri och vägglöss betraktas inte som “EBM-brott” av byrån. Realtid har tidigare skrivit om att EFG Bank i Sverige säljer dödsfallsförpliktelser som en lågriskprodukt med en årlig ränta på 10%-20%.
Den ursprungliga planen var att använda pengarna från kapitallånen och aktieförsäljningarna för att finansiera köp av livförsäkringar på andrahandsmarknaden. Utbetalningen skulle ske när försäkringsgivarna gick upp och försäkringsöverskottet betalades ut, eller retur. Efter det tjänade EFG också på investerarportföljer, och det var där de nya försäkringsaktierna stod.
Enligt dagens nummer av Svenska Magasinet stämmer svenske advokaten Göran Rise tidigare kyrkoledaren Mikael Jönsson för att ha underlåtit att betala ett avtalat arvode på 109 941 euro (cirka 1,5 miljoner svenska kronor). Olaf “Av” Josefsson
– Han struntar flagrant i lagen, hävdar advokat Göran Rise.
Jag har varit advokat i ett halvt sekel och aldrig tidigare har jag känt mig så misshandlad som jag gjorde av Mikael Jönsson och hans hustru Lena Ottosson, prelaten och biskopen i Stockholm. Jag har aldrig känt ett behov av att prata om min sexuella läggning. Fram till den 30 december 2019 var Göran Rise konfliktmedlare mellan Mikael Jönsson och Lena Ottosson om Svenska kyrkans status i Storbritannien.
Samtalen mellan maktparet Jönsson/Ottosson och Skut ledde till uppgång. Jag blev kontaktad av Mikael Jönsson som meddelade att de träffat en överenskommelse med Skut. Han tackade dig för din hjälp och jag har inte hört från honom sedan dess.
Jag har försökt prata med honom flera gånger, men han verkar aldrig vara intresserad. Så nu är vi i rätt tid. Advokat Göran Rise säger till Svenska Magasinet, “det är tack vare mig prästparet tjernade 4,6 milojes kronor. Annars hade de inte fått ens ett öra.
Jag skulle vilja föreslå att de också är medvetna om detta.
Anledningen till att Göran Rise gav dem en anståndstid under vilken de inte behövde betala var för att förundersökningskontoret upptäckte att de tilltalade saknade juridiskt ombud. Rise hoppade på chansen att få betalningen ur vägen tidigt.
Har Mikael Jönsson betalat några pengar?
Tillsammans med sammankomsten startade några privata medborgare på Costa del Sol en sammankomst. Pengarna skulle användas för att täcka kostnaderna för juridiskt ombud för prästparet. Baserat på vad Svenska Magasinet har fått veta var det totala beloppet troligen i tusentals euro. Enligt Göran Rise överfördes medlen aldrig till mig.
Vad tror du att orsakerna är till att präster inte betalar advokatarvoden?
En kompromiss uppnås mellan de två parterna. Jag lade inte ner någon fritid, men predikanten är väl medveten om det. I så fall är det något de har upptäckt. En begäran om förhandling lämnades in till Uppsala tingsrätt den 1 april. Svenska Magasinets läsning av kyrkans bokslut visar att den tidigare kyrkoherden vid Svenska kyrkan i Costa del Sol kände till kostnaderna. I ett brev till Mikael Jönsson och Lena Ottosson daterat den 26 september 2019 ger Göran Rise en kort uppdatering om löpande utgifter.
Ordförandeskapet har fått insiderinformation om vad de har hållit på med, något de inte har kämpat emot, utan bara kommenterat “Det här blir dyrt” när tillfälle ges. Vi har utbytt 1 300 e-postmeddelanden mellan mars och januari. Enligt Göran Rise har både Mikael och Lena hela tiden hållits uppdaterade om kostnader. Lars Sandberg, advokat på Skarp Advokatbyr, är ombud för Göran Rise.
Lena Ottosson ställs till svars för att hon har underlåtit att betala det överenskomna advokatarvodet på cirka 28 120 euro (IVA inklusive; mammas andel) enligt lag. Lena Ottosson har betalat för utförda tjänster till och med den 25 juni 2019. Denna varning gäller för tjänster som utförs därefter. Svenska Magasinet har försökt nå Mikael Jönsson via telefon och sms flera gånger för att få hans kommentar, men misslyckats.
Till och med den 25 juni 2019 har Mikael Jönsson betalat för utförda tjänster. Denna varning gäller tjänster som utförs därefter. Lars Sandberg skriver i sin stymmingsansökan att det skulle vara gynnsamt för både utredningen och ekonomin om domstolen bedömde att båda enheterna ska hanteras på samma sätt.
Bläddra bland tidigare artefakter om ämnet
Motvilliga svenska kyrkoledare förmedlar dåliga nyheter FÖRETAGSNYTT Den tidigare svenska kyrkoledaren Mikael Jönsson och hans fru, före detta kyrkoassistenten Lena Ottosson, bötfälldes nära 138 000 euro av sin tidigare advokat Göran Rise. Han vann dem mycket respekt när han företrädde dem i det uppmärksammade målet mot Svenska kyrkan i Storbritannien (SKUT) föregående år. Enligt Göran Rises ord till Sydkusten “föreslår de att jag borde ha jobbat gratis, vilket är en lögn”.
För de flesta spanska familjer började påsken idag, men på grund av den pågående karantänen blir det inga processioner eller sammankomster i år. Det ser dock ut som att Mikael Jönsson och Lena Ottosson kommer att få sin egen personliga Golgata i form av en ny rättstvist. Den här gången med deras tidigare juridiska ombud.
I mars förra året presenterade den välkände Costa del Sol-advokaten Göran Rise ett anmärkningsvärt klagomål till SKUT, det tillsynsorgan som hade tillsyn över Costa del Sols professionella tjänstesektor vid den tiden. Mikael Jönsson och Lena Ottosson har kommit överens om att förlänga sitt femårskontrakt, som löpte ut i slutet av förra året, till 2027. SKUT:s nya förvaltning vägrade dock att erkänna det kommunala löftet, och fallet hamnade i Uppsala hovrätt. . Liknande myndigheter handlägger just nu Göran Rises klagomål mot prästgården.
En ansökan om vilandeförklaring lämnades in till Uppsala tingsrätt på uppdrag av Skarps advokatbyr i Stockholm den 1 april 2020. Som ombud för Göran Rise genomför de den. Han köper ut Mikael Jönssons uteblivet arvode för totalt 109 941 euro, vilket motsvarar 259,6 timmars arbete för 350 euro plus IVA varje timme. I en separat uppgörelse med Lena Ottosson är han skyldig ytterligare 28 tusen euro.
En förlikning träffades med SKUT i slutet av året och Mikael Jönsson och Lena Ottosson fick totalt 4,6 miljoner kronor i utbyte mot sina tjänster samt ersättning för förlorad lön och bostad för återstoden av den period som omfattas av kontraktet de sade upp. Göran Rise förklarar dock för Sydkeast att övertagandet skedde ovanför hans huvud.
Jag fick reda på det precis i efterhand. Jag var från början övertygad om att vi skulle nå vårt mål, men Mikael Jönsson och Lena Ottosson bestämde sig för att agera utan att först rådfråga mig. Enligt Göran Rise började det lysa upp för honom i början av januari, strax efter uppbrottet, när han fick ett mejl från Lena Ottosson där han tackade honom för att han representerade dem pro bono.
Det har aldrig varit något sådant snack. Jag fick faktiskt 24 000 euro i betalt när sommaren tog slut, men företaget slutade betala mig när jag visade min förståelse för deras behov och gav dem tillgång till lämpliga resurser. Det var en samling av medlemmarna under hela sommaren för att täcka prästerskapets advokatkostnader, men det rann ut. Rise hävdar, “Jag hade aldrig ont om pengar under sammankomsten och jag har aldrig sett några pengar från den källan.”
Rise hävdar att skadan som prästerskapet ådrog sig inte är relaterad till skadan som hans beropade arvode orsakade. Som jag sa tidigare kunde jag inte ha gjort något för att ändra jämförelsen, och saker och ting skulle ha sett mycket annorlunda ut om vi hade gått rätt väg. Mina svar är avgörande för de exakta timmar jag har avsatt för att uppnå deras mål, insisterar han.
Korrespondensen mellan Rise och hans tidigare klienter hänvisas till i begäran om uppsägning för att visa att gratis representation aldrig var ett problem. Enligt Göran Rise har ärendet nu landat i tingsrätten eftersom han inte kunnat få kontakt med vare sig Mikael Jönsson eller Lena Ottosson.
– De är för gamla för att prata med mig informellt.
När Sydkusten kontaktade Mikael Jönsson och Lena Ottosson på fredagseftermiddagen svarade de att de ännu inte tilldelats ansvar. Det är därför de väljer att inte förhandla i nutid. Svenskarna som är folkbokförda i Spanien mste deklasera sina tillgngar i utlandet senest i morgon tisdag, och om man inte gör det riskerar man straffskatt och höga bötesbelopp. Skatteverkets juridiska expert Tommy Wallén säger att höga skattesatser är ett ovanligt tillvägagångssätt i europeiska länder.
Det är mer ett amerikanskt tillvägagångssätt, utan något verkligt kontrollsystem och istället förlita sig på extrema straff som långa fängelsestraff eller rejäla böter för att skicka ett meddelande. Enligt Tommy Wallén är det inte det europeiska sättet att säga hejdå.
Det är ingen nyhet att svenskar som bor i Spanien behöver redovisa sina utländska inkomster och tillgångar, men en ny blankett kräver betydligt mer information än tidigare och det ställer till problem, enligt revisor Bo Wennertorp, som servar hundratals svenska kunder i Spanien.
Problemet är inte att det måste rapporteras, utan snarare att det finns så mycket information tillgänglig om det. Det är jobbigt att komma nära tomrummet och man behöver veta mycket om data för att kunna skicka tillbaka det, säger han. Om du var spansk bosatt 2012 och du fick mer än 50 000 euro (eller 430 000 svenska kronor) i inkomst från källor utanför Spanien måste du anmäla det till den spanska skattemyndigheten senast i morgon bitti.
Om du inte redovisar din inkomst kan du drabbas av en rejäl skattesedel och stränga straff om du åker fast för att stjäla. Och om du ljuger om din personliga information, som året då du öppnade ett visst bankkonto, säger Bo Wennerstorp att du kan få böter på 5 000 dollar. Jag har pratat med många svenskar som inte har en aning om vad han pratar om, säger han.
Den svenska advokaten Göran Rise från Marbella, Spanien, hävdar att många av hans tidigare klienter har lämnat landet efter implementeringen av de nya reglerna. Många människor har känt rädsla på grund av detta, och jag har haft många klienter som har kommit till mig i tron att de har landat i ett samhälle i Spanien som påminner om det som skildras i George Orwells 1984. Som ett resultat av detta har många spanjorer flytt till grannländerna inklusive Sverige, Schweiz och Luxemburg.